Οι παράγοντες που ΔΕΝ φανταζόσουν ότι επηρεάζουν το σπέρμα

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το σπέρμα του συντρόφου μας; Οι κίνδυνοι μπορεί να βρίσκονται παντού. Στο φαγητό που καταναλώνει, μέχρι το χαλαρωτικό ντους που απολαμβάνει ένας άνδρας.

Μπορεί να κρύβεται σε χημικές ουσίες με τις οποίες ένας άνδρας έρχεται σε καθημερινή επαφή ουσίες που μπορεί να έχουν επίπτωση  στην ποσότητα του σπέρματος, στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων καθώς και στο DNA των κυττάρων.

Γράφει ο Ουρολόγος – Ανδρολόγος Πέτρος Δρέττας

Κάποιους από τους παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα του άνδρα ούτε καν μπορείτε να τους φανταστείτε. Είναι ήδη γνωστές οι μελέτες που ανέδειξαν τη σχέση των στενών σελών στα ποδήλατα με τη στυτική δυσλειτουργία, καθώς και αυτή των αντικαταθλιπτικών με την αλλοίωση του σπερματικού DNA.

Υπάρχουν όμως και απλές καθημερινές συνήθειες που «κρύβουν» χημικές ουσίες επιβλαβείς για την αναπαραγωγική υγεία του άνδρα. Εύκολα κανείς μπορεί να συνδυάσει την ελεύθερη διακίνηση αυτών των ουσιών στην αγορά με την αυξημένη ζήτηση των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση υπογονιμότητας.

Τα καλά νέα είναι σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι αν κάποιος γνωρίζει που κρύβονται οι ουσίες αυτές, μπορεί εύκολα να τις αποφύγει. Πιο κάτω αναφέρονται οι  πιο απρόσμενοι παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο την αναπαραγωγική υγεία των ανδρών.

Οι ταμειακές αποδείξεις;

Αν σκεφτεί κανείς πόσες φορές την ημέρα παίρνει στο χέρι του μια ταμειακή απόδειξη, μπορεί να χάσει το λογαριασμό. Το πρόβλημα είναι πως το 40% των αποδείξεων σήμερα εμπεριέχουν τη βισφενόλη Α, μια χημική ουσία που διαταράσσει το ενδοκρινικό σύστημα κι έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα και υπογονιμότητα.

Μια μελέτη μάλιστα βρήκε πως οι άνδρες που είχαν στα ούρα τους υψηλότερη συγκέντρωση αυτής της ουσίας είχαν μειωμένη ποιότητα και ποσότητα σπέρματος σε σύγκριση με αυτούς που είχαν χαμηλότερη. Οι ταμειακές αποδείξεις, καλό είναι να φυλάσσονται σε ένα φάκελο και όχι στην τσέπη όπου μπορεί κανείς να έρθει πολλές φορές σε επαφή με το περιεχόμενο.

Το φαγητό σε κονσέρβες;

Οι ερευνητές πιστεύουν πως η μεγαλύτερη πηγή βισφενόλης Α είναι οι συσκευασίες τροφίμων και ιδιαίτερα οι αλουμινένιες. Είναι προτιμότερα λοιπόν τα φρέσκα και τα κατεψυγμένα τρόφιμα, ενώ  είναι καλύτερο να καταναλώνονται οι συσκευασμένες σάλτσες σε γυάλινα δοχεία και όχι αλουμινένια.

Επίσης, τα παρασιτοκτόνα με τα οποία ραντίζονται φρούτα και λαχανικά έχουν σχεδιαστεί για να σκοτώνουν τα παράσιτα. Δυστυχώς όμως μαζί με τα παράσιτα σκοτώνουν και το σπέρμα. Το καλό πλύσιμο των προϊόντων, σίγουρα βοηθάει, αλλά πολλές φορές τα παρασιτοκτόνα δεν είναι μόνο πάνω αλλά και μέσα στην τροφή. Γι αυτό προτιμότερη είναι η κατανάλωση οργανικών-βιολογικών προϊόντων.

Τα ερωτικά παιχνίδια – βοηθήματα;

Επικίνδυνες  είναι όλες οι «συσκευές ευχαρίστησης» που έχουν κατασκευαστεί από βινύλιο. Το βινύλιο απελευθερώνει τις φθαλάτες, χημικές ουσίες που έχουν συνδεθεί με αλλεργίες, καρκίνο, συγγενείς ανωμαλίες και υπογονιμότητα. Προτιμότερα είναι τα προϊόντα που φτιάχνονται από σιλικόνη υψηλής ποιότητας.

Είναι μια οικογένεια βιομηχανικών χημικών προϊόντων που έχουν κατηγορηθεί ως παράγοντες υπογονιμότητας και εντοπίζονται ως συστατικά σε άλλα είδη ευρείας κατανάλωσης όπως συσκευασίες τροφίμων και καλλυντικά. Βρίσκονται επίσης, στα αρωματισμένα σαπούνια, τα σαμπουάν, τα καθαριστικά, ακόμα και στις πλαστικές κουρτίνες του μπάνιου.

Φανταστείτε λοιπόν, τι μπορεί να συμβεί μέσα στο μπάνιο: κατά τη διάρκεια ενός πολύ ζεστού ντους αυτές μπορούν να απελευθερωθούν πολύ πιο εύκολα! Η επιλογή ενός φυτικού σαπουνιού και σαμπουάν όπως είναι τα παιδικά, μπορεί να είναι η λύση.

Η ζέστη;

Οτιδήποτε μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία στους όρχεις, ακόμα και αν αυτό είναι ένα παρατεταμένο ζεστό μπάνιο, μπορεί να είναι αρκετό ώστε να μειωθεί η ποσότητα του σπέρματος. Και το πρόβλημα είναι η άμεση επαφή με την πηγή θερμότητας. Οι επιστημονικές έρευνες επισημαίνουν ακόμα και τα θερμαινόμενα καθίσματα των αυτοκινήτων ως επικίνδυνα, ευτυχώς αυτή η πολυτέλεια δεν είναι συχνή, στην Ελλάδα.

Πέτρος Δρέττας
Χειρουργός, Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Διευθυντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γιατί στους άνδρες δεν αρέσουν τα προκαταρκτικά;

Κάνουμε σεξ και «τελειώνει» πολύ γρήγορα! Πώς να τον… σταματήσω;

Άγχος επίδοσης: «Θα έχω καλή στύση; Μήπως ρεζιλευτώ;»

Σχετικά άρθρα