Ελεύθερη η Ζακλίν - Σκότωσε τον άντρα της που την κακοποιούσε συστηματικά για 47 χρόνια thumbnail
Στις 31 Ιανουαρίου 2016 ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αποφάσισε υπέρ της απονομής χάριτος στην Ζακλίν Σοβάζ (Jacqueline Sauvage) η οποία είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών για τον φόνο του συζύγου της.

Ελεύθερη η Ζακλίν – Σκότωσε τον άντρα της που την κακοποιούσε συστηματικά για 47 χρόνια

Στις 31 Ιανουαρίου 2016 ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αποφάσισε υπέρ της απονομής χάριτος στην Ζακλίν Σοβάζ (Jacqueline Sauvage) η οποία είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών για τον φόνο του συζύγου της.Την προηγούμενη ημέρα είχε κάνει δεκτούς στο Προεδρικό Μέγαρο τις τρεις κόρες της και τους συνηγόρους υπεράσπισης της τους οποιους άκουσε με πολύ προσοχή.  Στην ανακοίνωση της  Προεδρίας αναφέρεται: "O Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αποφάσισε υπέρ της απονομής χάριτος στην Ζακλίν Σοβάζ, η οποία είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών για τον φόνο του συζύγου της που την κακοποιούσε, με αποτέλεσμα τη «μείωση της ποινής της» γεγονός που θα της «επιτρέψει να υποβάλει αμέσως ένα αίτημα αποφυλάκισης υπό όρους» 


Περιμένοντας την απονομή χάριτος
Επισημαίνεται επίσης ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλησε, μπροστά σε μια σπάνια ανθρωπιστική κατάσταση να καταστήσει δυνατή, όσο πιο σύντομα γίνεται, την επιστροφή της κυρίας Σοβάζ στην οικογένειά της. Η ποινή της γυναίκας μειώνεται σε φυλάκιση 2 ετών και 4 μηνών».


Frankreichs Präsident Hollande (Archivbild): Hat in seiner Amtszeit erst einmal vom Recht der Begnadigung Gebrauch gemacht


Το γαλλικό πρακτορειο ειδήσεων μετέδωσε ότι ο γάλλος Πρόεδρος «τις άκουσε για πολλή ώρα κι αποφάσισε να εξετάσει το ζήτημα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (…) Έκανε εκ νέου δεκτές σήμερα (31/1/2016) στις 18.00 ώρα Γαλλίας τις (δύο) δικηγόρους της Ζακλίν Σοβάζ για να τους ανακοινώσει την απόφασή του».


Οι κόρες της Jacqueline Sauvages


Die drei Töchter Jacqueline Sauvages: Gespräch mit dem Präsidenten


Οι συνήγοροι της ΖακλίνΗ υπόθεση της Ζακλίν είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στη Γαλλία και στο εξωτερικό καθώς μέσα από το φόνο του συζύγου της και τη μετέπειτα δίκη και καταδίκη αναδείχθηκε ανάγλυφα η ενδοοικογενειακή βία που ασκείται στις γυναίκες. Η Ζακλίν Σοβάζ, σήμερα 66 ετών, σκότωσε τον σύζυγό της τον Σεπτέμβριο του 2012, την επομένη της αυτοκτονίας του γιου τους, με τρεις πυροβολισμούς στην πλάτη, αφού η ίδια και τα τέσσερα παιδιά της υφίσταντο επί 47 χρόνια σωματική βία και σεξουαλική κακοποίηση.


Ήταν δολοφονία. Κανένας δεν το αμφισβητεί αυτό. Ούτε η ίδια η δολοφόνος. Παρ΄όλα αυτά η υπόθεση "Causa Sauvage" εξελίχθηκε σε πολιτική υπόθεση. 430.000 Γάλλοι, μεταξύ των οποίων πάρα πολλοί επώνυμοι πίεσαν για την έξοδό της από τις φυλακές τον πρόεδρο Ολάντ, μέσω απονομής χάριτος.


„Je suis Jacqueline Sauvage“ steht auf den Plakaten. Die über Jahre gequälte Ehefrau wurde zur Ikone gegen häusliche Gewalt


Φεμινίστριες σκάβουν ημίγυμνες συμβολικά το δρόμο προς την ελευθερία έξω από την φυκαλή που κρατείται η Ζακλίν 


 


Nahe dem Gefängnis buddeln Femen-Aktivistinnen symbolisch für die Freiheit von Jacqueline Sauvage


 


Für die Freiheit! Der Femen-Protest Ende Januar dieses Jahres vor der Haftanstalt, in der Sauvage einsitztΚαι παρά την πεποίθηση του κ. Ολάντ ότι το δίκαιο των απονομών χάριτος είναι κατάλοιπο από την εποχή της  μοναρχίας προχώρησε στην απονομή της. Ίσως και να βελτιώσει το προφίλ του που εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκληρός στο αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Η επιείκεια θα ήταν στην παρούσα φάση δημοφιλής. 


 Το δικαστήριο καταδίκασε την Ζακλίν σε δεκαετή φυλάκιση 


Τα δεινά και η πράξη της Ζακλίν έγιναν γνωστές σε ολόκληρη τη Γαλλία πρίν από περίπου δέκα εβδομάδες κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Εκεί διηγήθηκε η χλωμή κυρία τί συνέβη στις 10 Σεπτεμβρίου του 2012 στο La Selle sur le Bied μια περιοχή περίπου ογδόντα χιλιόμετρα ανατολικά της Orléans.Ο Norbert Marot, ο σύζυγός της για 47 χρόνια την είχε χτυπήσει άγρια, την είχε κλωτσήσει και την είχε ποδοπατήσει. Άλλη μία φορά, όπως πάντα. Της βάναυσης κακοποίησης φέρεται να είχε προηγηθεί έντονος καυγάς για το μέλλον του κοινού τους γιού. Ο γιος δούλευει ως οδηγός στην εταιεία μεταφορών του πατέρα του αλλά δεν ήθελε πλέον να συνεχίσει. Σε αυτή τη φάση η Ζακλίν δεν ήξερε ακόμα ότι ο γιος της είχε αυτοκτονήσει με μια θηλιά στο λαιμό στο δικό του σπίτι.Η Ζακλίν δραπέτευσε στο υπνοδωμάτιο πήρε φάρμακα και υπνώθηκε, κάπως. λίγο μετά τις 7 το βράδυ όμως ξύπνησε. Ήξερε που είναι η κυνηγετική καραμπίνα. Τη φόρτισε και βγήκε στη βεράντα όπου στρογγυλοκάθονταν ο σύζυγός της. Είπε: "Καθόταν με την πλάτη σε μένα. Πλησίασα, έκλεισα τα μάτια και μετά πυροβόλησα. Τρεις φορές"


Το σπίτι της οικογένειαςΜετά πήρε την αστυνομία τηλέφωνο και τους είπε: "Ελάτε, σκότωσα τον άνδρα μου".

Το δικαστήριο την καταδίκασε σε δεκαετή φυλάκιση. Η κατηγορούμενη έκλεγε αλλά δέχθηκε την ετυμηγορία των δικαστών.Δεν τη δέχθηκαν όμως δεκάδες άλλοι καλλιτέχνες, υπερασπιστές των δικαιωμάτων της γυναίκας και πολιτικοί όλων των αποχρώσεων από την ακροδεξιά Marine Le Pen, τον συντηριτικό πρώην πρωθυπουργό François Fillon, τον πράσινο Daniel Cohn-Bendit, τον αριστερό Jean-Luc Mélenchon. Όλοι ζήτησαν να υπερισχύσει η επιείκια απέναντι στο αυστηρό γράμμα του νόμου. Η ιστορία


Όταν η Ζακλίν συνάντησε τον Norbert Marot ήταν μόλις 14ων ετών και πίστευε στη μεγάλη αγάπη. Στα 25 της είχε ήδη τέσσερα παιδιά και ήταν θύμα καθημερινής ενδοοικογενειακής βίας. "Η μητέρα μας υπέφερε ολόκληρη τη ζωή της μέσα σε αυτή τη σχέση" διαβεβαιώνουν οι κόρες της, Σιλβί, Καρόλ και Φαμπιέν. Ήταν θύμα του πατέρα μας ενός βάναυσου, τυρανικού και ανώμαλου άνδρα. Στο δικαστήριο διηγήθηκαν και τα τρία κορίτσια πως ο πατέρας τους αργότερα της χτύπαγε άγρια και τις κακοποιούσε σεξουαλικά. Όλοι σιωπούσαν. Από ντροπή και από φόβο. Τέσσερις φορές μεταφέρθηκε η Ζακλίν σε άσχημη κατάσταση στις πρώτες βοήθεις νοσοκομείων της περιοχής αλλά κανέις γιατρός δεν κατήγγειλε τη βία. 
Περισσότερες από 50 χιλάδες γυναίκες καταγγέλουν τηλεφωνικά και ανώνυμα στη Γαλλία κάθε χρόνο ανάλογα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αλλά ο πραγματικός αριθμος βρίσκεται πολύ υψηλότερα. Aπό το 2006 μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους από ανάλογα περιστατικό 1.200 γυναίκες. Αυτός είναι και ο λόγος που γυναίκες βουλευτές έχουν συγκροτήσει ομάδα με αίτημα να αλλάξει το ποινικό δίκαιο σε ανάλογες περιπτώσεις. οι γυνάικες – λένε – πρέπει να έχουν το δικαίωμα αυτοάμυνας όχι μόνο όταν βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο η ζωή τους.Η περίπτωση της Ζακλίν είναι κλασική για χιλιάδες γυναίκες. Ζούσε για δεκαετίες με το φόβου του θανάτου. Αυτό ακριβώς ήταν που όπλισε το χέρι της. Μία "χρονικά μετατεθιμένη αυτοάμυνα"

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X