Οικογένεια Φιλίππου - ΦΑΓΕ - Οι άνθρωποι που έκαναν παγκόσμιο το ελληνικό γιαούρτι thumbnail
Η ιστορία της ΦΑΓΕ ξεκινά στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το 1926 από έναν ζαχαροπλαστείο που έκανε την εμφάνισή του στην, εξοχική τότε, οδό Πατησίων. Ο ιδιοκτήτης του, Αθανάσιος Φιλίππου, παππούς της σημερινής γενιάς που διοικεί τη ΦΑΓΕ, παράγει γιαούρτι και γλυκά με βάση το γάλα.

Οικογένεια Φιλίππου – ΦΑΓΕ – Οι άνθρωποι που έκαναν παγκόσμιο το ελληνικό γιαούρτι

Η ιστορία της ΦΑΓΕ ξεκινά στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το 1926 από έναν ζαχαροπλαστείο που έκανε την εμφάνισή του στην, εξοχική τότε, οδό Πατησίων. Ο ιδιοκτήτης του, Αθανάσιος Φιλίππου, παππούς της σημερινής γενιάς που διοικεί τη ΦΑΓΕ, παράγει γιαούρτι και γλυκά με βάση το γάλα.


Η ιστορία της ΦΑΓΕ


 Το 1954, υπό την καθοδήγηση του πατέρα του και ιδρυτή της ΦΑΓΕ, Αθανάσιου Φιλίππου, ο Ιωάννης Φιλίππου συνέβαλε στην δημιουργία του πρώτου δικτύου για την χονδρική πώληση γιαουρτιού στην Ελλάδα. Το 1964, ο Ιωάννης και ο αδελφός του ο Κυριάκος, άνοιξαν το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής γιαουρτιού της εταιρείας, στο Γαλάτσι.


Τα αδέλφια Ιωάννης και Κυριάκος ΦιλίππουΜέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970, η ΦΑΓΕ δραστηριοποιούνταν κυρίως στην μικρής κλίμακας παραγωγή και τη διανομή ελληνικού παραδοσιακού γιαουρτιού. Κατά την περίοδο αυτή, τα καταστήματα λιανικής πώλησης πουλούσαν το γιαούρτι χύμα, και πολύ συχνά ο καταναλωτής αγνοούσε τον παραγωγό.


 Ωστόσο, το 1975, όταν το εργοστάσιο γιαουρτιού της ΦΑΓΕ μεταφέρθηκε από το Γαλάτσι στη Μεταμόρφωση. Ήταν η πρώτη εταιρεία που εισήγαγε τα επώνυμα προϊόντα γιαουρτιού στην ελληνική αγορά. Τα προϊόντα αυτά, τα οποία έφεραν το σήμα ΦΑΓΕ, πωλούνταν σε μικρότερα και σφραγισμένα κύπελλα, με όμορφα σχεδιασμένη συσκευασία – πολύ σχετική με αυτή που χρησιμοποιείται και σήμερα. Κανείς δεν μπορούσε τότε να προβλέψει την επερχόμενη επιτυχία, η οποία άλλαξε εντελώς την αγορά του γιαουρτιού στην Ελλάδα και διεθνώς κατά τα επόμενα χρόνια.Από την Αθήνα επεκτάθηκε τόσο σε όλη την Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Ξεκίνησε τις εξαγωγές γιαουρτιού στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1983, μετά ακολούθησε η Ιταλία και πολλές άλλες χώρες. Οι εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν το 1998, και εξακολυθεί να αναπτύσσεται στις χώρες αυτές και σε πολλές άλλες, σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν το διάσημο ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι μας σε πάνω από 40 διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο.Η ΦΑΓΕ έχει επίσης επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες γαλακτοκομικών και έχει γίνει μία από τις κορυφαίες ελληνικές εταιρείες γαλακτοκομικών προϊόντων. Εκτός από γιαούρτι, διαθέτει στην αγορά ένα ευρύ φάσμα των επώνυμων γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως τα επιδόρπια γάλακτος, γάλα, κρέμα γάλακτος, και τυρί.


Το 2006, η τρίτη γενιά της οικογένειας Φιλίππου ανέλαβε τη διοίκηση της ΦΑΓΕ, συνεχίζοντας την διεθνή ανάπτυξή μας και οικοδομώντας πάνω στην ελληνική κληρονομιά μας.


Η τεράστια επιτυχία του γιαουρτιού μας, Total ΦΑΓΕ, στις Ηνωμένες Πολιτείες οδήγησε στην απόφαση για την κατασκευή μιας μονάδας παραγωγής γιαουρτιού στο Johnstown, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Απρίλιο του 2008.
Σήμερα, η ΦΑΓΕ διαθέτει και λειτουργεί τρεις ιδιόκτητες μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα (για γιαούρτι, επιδόρπια γάλακτος και γιαουρτιού, γάλα, κρέμα γάλακτος, και τυρί), καθώς και μία μονάδα παραγωγής γιαουρτιού στο Johnstown, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, η οποία είναι η μεγαλύτερη από τις μονάδες παραγωγής μας από πλευράς παραγωγικής δυναμικότητας. 


Το 60% του όγκου των πωλήσεων και το 70% της αξίας των πωλήσεων πραγματοποιείται στο εξωτερικό. Ειδικά στις ΗΠΑ, η επιτυχία της εταιρείας είναι μοναδική καθώς έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομά της με τη δημιουργία μιας ολόκληρης κατηγορίας, αυτή του ελληνικού τύπου γιαουρτιού (Greek Style yogurt). Η εταιρεία παραμένει κατά 100% στον έλεγχο της οικογένειας Φιλίππου, η οποία έχει το γενικό πρόσταγμα και την αποκλειστική ευθύνη για τη χάραξη της στρατηγικής.


 Ιωάννης Φιλίππου


 


Ο Γιάννης Φιλίππου μοίραζε τον χρόνο του μεταξύ του ρίσκου των αγώνων ταχύτητας και της έντονης ζωής.Έχει τρία παιδιά. Το Αθανάσιο, την Πέγκυ και και τον Δημήτρη.


Ο Γιάννης Φιλίππου δημιουργεί τη «Hellenic Quality Foods» ενώ διατηρούσε τη «ΒΙΣ Ιωφίλ», την «Τρόφιμα Ελλάς» και τη διαφημιστική εταιρεία «Aspect». Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τη χρόνια εμπλοκή του στα διοικητικά της ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ, για την οποία έχουν χυθεί τόνοι μελάνι κυρίως λόγω των συνεχών καβγάδων του με την εξέδρα. 


 


 Επικοινωνιακός και ιδιαίτερα αγαπητός στην αγορά, ο «κύριος Γιάννης» έχει πάντοτε μια καλή ιστορία να θυμηθεί. Δεξί του χέρι είναι ο γιος του Θανάσης, ο οποίος και φέρει το βάρος της πορείας της ΦΑΓΕ, παρέα όμως με τον ξάδελφό του Κύρο, από τη μεριά του Κυριάκου Φιλίππου.


 


Αθανάσιος Φιλίππου 

Δημήτρης Φιλίππου

 

Ο Δημήτρης Φιλίππου

 

Καθοριστικό ρόλο στην αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων έπαιξε ο Δημήτρης Φιλίππου 

 


Είναι παντρεμένος με τη Ράνια Φιλίππου

 

Δημήτρης, Ράνια Φιλίππου,dimitris, rania filippou

 

 

Εδώ η Ράνια Φιλίππου


 Η κόρη τους Πέγκυ παντρεύτηκε την πρώτη φορά το 1993 τον Πάνο Καμμένο, τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Μαζί απέκτησαν τρεις γιους, τον Ηλία, τον Γιάννη και τον Νικόλα.


Ο Σάντης, το bon jour και ο πιο λαμπρός γαμπρός


Στις 14 Φεβρουαρίου του 2008 η κόρη του Γιάννη και της Βίκυς Φιλίππου ανέβηκε για δεύτερη φορά τα σκαλιά της εκκλησίας. Ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με τον αγαπημένο της το σφαιροβόλο Δημήτρη Μαλιάτο. Και ο Δημήτρης έχει κάνει ήδη ένα γάμο.  


 


Κυριάκος Φιλίππου
Το τέλος μιας αυτοκρατορίαςΟ Κυριάκος Φιλίππου, έχοντας αποφοιτήσει από το Τμήμα Χημικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κλότσησε μια εξασφαλισμένη σταδιοδρομία στην Αγροτική Τράπεζα για να αφοσιωθεί στις business και ειδικότερα στο γιαούρτι. 

Έχει έναν γιο τον Αθανάσιο – Κύρο. Στη φωτογραφία αριστερά.fageΚαι μια κόρη την Έλενα που είναι παντρεμένη από το 1997 με τον εφοπλιστή και επιχειρηματία Γιάννη Κουμάνταρο, ο οποίος χειρίστηκε για μια πενταετία την εταιρεία  Elbisco αλλά από το 2011 ασχολείται και πάλι με τις ναυτιλιακές του δραστηριότητες και συγκεκριμένα με την Devonshire Shipping.

  Βάσει της άγραφης συμφωνίας που ήθελε τη διοίκηση της ΦΑΓΕ να ανήκει στον Ι. Φιλίππου, τα ηνία της ανέλαβε επισήμως τον Ιανουάριο του 2006 ως διευθύνων σύμβουλος ο γιος του κ. Αθ. Ι. Φιλίππου, που έμαθε τα μυστικά του επιχειρείν αναπτύσσοντας τη βιομηχανία κατεψυγμένης ζύμης Κανάκη. Παράλληλα ανέλαβαν θέσεις αντιπροέδρου, επίσης από την τρίτη επιχειρηματική γενιά της οικογενείας, ο αδελφός του Δημ. Ι.Φιλίππου και ο εξάδελφός του κ. Αθ.-Κ. Κυρ. Φιλίππου. Ο ως τότε διευθύνων σύμβουλος κ. Ι. Φιλίππου έγινε επίτιμος πρόεδρος, ενώ ο κ. Κυρ. Φιλίππου διατήρησε τη θέση του προέδρου.Με ανακοίνωση που ανήρτησε στην αγγλική έκδοση της ιστοσελίδας της στις 10 Οκτωβρίου 2011, η ΦΑΓΕ γνωστοποίησε ότι στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των εσωτερικών δομών της που ολοκληρώθηκε την 1η Οκτωβρίου 2011, προχώρησε στη σύσταση μιας νέα εταιρείας holding στο Λουξεμβούργο με ιδιοκτήτες τους Ιωάννη και Κυριάκο Φιλίππου, η οποία θα αποτελέσει τη μητρική για όλες τις δραστηριότητες του ομίλου σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μετά από αυτό, οι δραστηριότητες της στην Ελλάδα θα πραγματοποιούνται μέσω της ελληνικής θυγατρικής της, ΦΑΓΕ Dairy Industry (πρώην μητρική εταιρεία του ομίλου), ενώ οι εργασίες της στο εξωτερικό θα γίνονται μέσω της νεοσυσταθείσας θυγατρικής εταιρείας στο Λουξεμβούργο, της ΦΑΓΕ Luxembourg S.a r.l.Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της εταιρείας η  κίνηση αυτή γίνεται με στόχο να συμβαδίσει η νέα εταιρική δομή του ομίλου με την ολοένα και μεγαλύτερη διεθνοποίηση των εργασιών του και παράλληλα για να έχει καλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές κεφαλαίων και σε νέους επενδυτές. Διευκρινίζει ότι η ΦΑΓΕ δεν φεύγει από την Ελλάδα και διαψεύδεται ότι η μεταφορά της έδρας γίνεται για φορολογικούς λόγους ή έχει σχέση με  την κρί στην Ελλάδα.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X