Που οφείλεται η ανδρική υπογονιμότητα;

Η υπογονιμότητα είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλά ζευγάρια και παραμένει δυστυχώς ταμπού, κυρίως για τους άνδρες. Πόσο συχνό είναι, όμως, το φαινόμενο αυτό και πού οφείλεται;

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ.Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

-Πότε μιλάμε για υπογονιμότητα;

Η υπογονιμότητα ορίζεται κλινικά σε άνδρες και γυναίκες όταν δεν επιτυγχάνεται σύλληψη μετά από ένα χρόνο προσπαθειών, καθώς και σε γυναίκες που έχουν μια ή περισσότερες κυήσεις που δεν κατέληξαν στη γέννηση ενός ζωντανού απογόνου.

-Πόσο συχνό είναι το φαινόμενο της υπογονιμότητας;

Οι μελέτες δείχνουν πως μετά από ένα χρόνο σεξουαλικών επαφών χωρίς προφυλάξεις, το 15% των ζευγαριών δεν μπορεί να συλλάβει, ενώ μετά από 2 χρόνια το 10% των ζευγαριών δεν έχει καταφέρει μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη. Όταν οι ηλικίες των δύο συντρόφων είναι κάτω από 30, έχει βρεθεί πως το 20-37% των ζευγαριών μπορούν να συλλάβουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο προσπαθειών.

-Πού οφείλεται η υπογονιμότητα;

Πολλές και διαφορετικές ιατρικές καταστάσεις, καθώς και άλλου τύπου παράγοντες μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση των προβλημάτων στην αναπαραγωγική υγεία. Κάθε ξεχωριστή περίπτωση υπογονιμότητας μπορεί να οφείλεται σε μια μόνο αιτία, ή σε περισσότερες, ενώ κάποιες φορές είναι πιθανό να μην μπορεί να αναγνωριστεί καμία αιτία. Σε γενικές γραμμές το 1/3 των αναπαραγωγικών προβλημάτων οφείλονται σε παράγοντες που σχετίζονται με τη γονιμότητα του άνδρα, το 1/3 οφείλεται σε παράγοντες που σχετίζονται με την αναπαραγωγική υγεία της γυναίκας  και το 1/3 είτε οφείλεται σε παράγοντες που σχετίζονται και με τους δύο, είτε οφείλεται σε άγνωστους παράγοντες.

-Ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα που οδηγούν σε υπογονιμότητα;

Όπως είναι γνωστό για να επιτευχθεί η σύλληψη πρέπει το ωάριο της γυναίκας να γονιμοποιηθεί από το σπερματοζωάριο του άνδρα. Οι όρχεις του άνδρα παράγουν και αποθηκεύουν το σπέρμα που εκκρίνεται από το πέος κατά την εκσπερμάτιση και μέσω της συνουσίας μεταφέρεται στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας. Τα πιο συχνά λοιπόν προβλήματα που οδηγούν στην ανδρική υπογονιμότητα σχετίζονται με τη λειτουργία των όρχεων. Άλλα προβλήματα σχετίζονται με ορμονικές διαταραχές, ή παρεμπόδιση της ομαλής λειτουργίας των ανδρικών αναπαραγωγικών οργάνων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των σχετικών μελετών στο 10%-15% των υπογόνιμων ανδρών παρατηρείται ολική έλλειψη σπερματοζωαρίων, η οποία μπορεί να οφείλεται σε κάποιο παράγοντα που παρακωλύει την κίνηση τους, είτε σε ορμονική διαταραχή.  Σε  κάποιες περιπτώσεις υπογονιμότητας όμως, ο άνδρας παράγει λιγότερα σπερματοζωάρια από το φυσιολογικό. Η πιο κοινή αιτία της περιορισμένης παραγωγής σπερματοζωαρίων είναι η κιρσοκήλη. Η κιρσοκήλη είναι η κιρσοειδής διεύρυνση των φλεβών των όρχεων και εμφανίζεται στο 40% των ανδρών με προβλήματα στην αναπαραγωγική τους υγεία.

Οι ερευνητές  ωστόσο τονίζουν ότι στο 50% των περιπτώσεων της ανδρικής υπογονιμότητας, η αιτία δεν μπορεί να εντοπιστεί.

Πηγή : nichd

Σχετικά άρθρα