Σημάδια ότι η σχέση αυτή είναι ένα μεγάλο λάθος  thumbnail
Ένας μεγάλος συνθέτης και μαέστρος της τζαζ, ο Ντιουκ Έλλιγκτον, ρωτήθηκε κάποτε τι σημαίνει γι’ αυτόν καλή μουσική. Ο Ντιουκ απάντησε: “Αν ακούγεται καλή, τότε είναι καλή”. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους που είναι ακατάλληλοι για σχέση. Έναν άνθρωπο που τον νιώθετε ακατάλληλο, είναι απλά ακατάλληλος. Δεν έχει σημασία αν δεν μπορείτε να πείτε τι είναι ακριβώς αυτό που σας δίνει αυτή την αίσθηση, ή αν δεν μπορείτε να το περιγράψετε με λέξεις. Όπως θα εξηγήσω και στο επόμενο κεφάλαιο, γνωρίζουμε περισσότερα απ’ αυτά που μπορούμε να εκφράσουμε λεκτικά. Έτσι, αν έχετε τη διαίσθηση ότι κάποιος ανήκει στην ομάδα των ακατάλληλων συντρόφων, ακουστέ τη διαίσθησή σας, πάρτε την σοβαρά, και απομακρυνθείτε.

Σημάδια ότι η σχέση αυτή είναι ένα μεγάλο λάθος

Ένας μεγάλος συνθέτης και μαέστρος της τζαζ, ο Ντιουκ Έλλιγκτον, ρωτήθηκε κάποτε τι σημαίνει γι’ αυτόν καλή μουσική. Ο Ντιουκ απάντησε: “Αν ακούγεται καλή, τότε είναι καλή”. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους που είναι ακατάλληλοι για σχέση. Έναν άνθρωπο που τον νιώθετε ακατάλληλο, είναι απλά ακατάλληλος. Δεν έχει σημασία αν δεν μπορείτε να πείτε τι είναι ακριβώς αυτό που σας δίνει αυτή την αίσθηση, ή αν δεν μπορείτε να το περιγράψετε με λέξεις. Όπως θα εξηγήσω και στο επόμενο κεφάλαιο, γνωρίζουμε περισσότερα απ’ αυτά που μπορούμε να εκφράσουμε λεκτικά. Έτσι, αν έχετε τη διαίσθηση ότι κάποιος ανήκει στην ομάδα των ακατάλληλων συντρόφων, ακουστέ τη διαίσθησή σας, πάρτε την σοβαρά, και απομακρυνθείτε.


Από τον ψυχολόγο Sam Hamburg


Κάποια μέρα μιλούσα με το φίλο μου τον Ντάνκαν, γι’ αυτό το είδος των ανθρώπων, και μου είπε την παρακάτω ιστορία:


“Βγήκα μια φορά -το εννοώ, μόνο μια φορά, εδώ και πολύ καιρό-με μια γυναίκα που φαινόταν η πλέον ακατάλληλη για σχέση. Ήταν όμορφη, σέξι και ενδιαφέρουσα σαν άνθρωπος. Στο τέλος της βραδιάς είχα μια παράξενη αίσθηση γι’ αυτή τη γυναίκα. Δεν μπορούσα να εξηγήσω ακριβώς αυτό που ένιωθα. Δεν ήταν ότι αισθάνθηκα άβολα ή απειλητικά – ήταν ευχάριστη η βραδιά μας. Ήταν απλά μια παράξενη διαίσθηση για εκείνη, που μου έλεγε να μην την ξαναπάρω τηλέφωνο. Και δεν την ξαναπήρα. Αλλά στα χρόνια που ακολούθησαν, κατάφερνα να μαθαίνω νέα της, πιο πολύ από περιέργεια, και να παρακολουθώ πως εξελίσσεται η ζωή της. Δεν θα μοιραστώ μαζί σου τις ζουμερές λεπτομέρειες. Το μόνο που μπορώ να πω είναι, ότι στην επιφάνεια ήταν πολύ πετυχημένη γυναίκα, αλλά απ’ όπου περνούσε, άφηνε πίσω της ανθρώπινα πτώματα…! 


Μπορεί να αντιδράοετε με δύο τρόπους σ’ αυτό τον κατάλογο με τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που είναι ακατάλληλοι για σχέση. Υπάρχει περίπτωση να τον βρείτε περιορισμένο. Ιδιαίτερα αν είστε γυναίκα, μπορεί ν’ αναρωτιέστε γιατί δεν συμπεριλαμβάνει άντρες που ποτέ δεν μεγάλωσαν, που δεν είναι ικανοί ν’ αγαπήσουν, που μισούν τις γυναίκες, που έχουν φοβία με τη δέσμευση, κ.τ.λ. Λοιπόν, αφού αναρωτιέστε κάτι τέτοιο, ήδη γνωρίζετε καλά ποιοί είναι οι άντρες που είναι ακατάλληλοι για σχέση. Ίσως υπάρχουν κι άλλα χαρακτηριστικά, που, λόγω των προσωπικών σας εμπειριών, ξέρετε να ξεχωρίζετε έναν ακατάλληλο άντρα για σας.  (Καθένας μας έχει κάποια υποσυνείδητα κριτήρια που χρησιμοποιεί για να προσδιορίζει ποιός είναι κατάλληλος και ποιός ακατάλληλος για σύντροφος – χωρίς ίσως να μπορεί να εκφράσει αυτά τα κριτήρια με λέξεις. Είναι απλά μια αίσθηση, όπως είπε κι ο Ντάνκαν).


Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΑΣ, όμως, προς αυτό τον κατάλογο μπορεί να είναι και διαφορετική. Ίσως τον κρίνετε τόσο αυστηρό που δεν δίνει χώρο για μετάνοια και συγχώρεση. Μπορεί να σκεφτείτε: “Κάποιος που σας χτύπησε μόνο μια φορά, και μετανοεί, θα πρέπει να τον ξεγράψετε και να μην του δώσετε άλλη μία ευκαιρία;”. Παραδέχομαι ότι τα κριτήριά μου δεν είναι ελαστικά – δεν αφήνουν περιθώριο για συγχώρεση. Αλλά, ό,τι έχει να κάνει με βίαιες συμπεριφορές,  και απιστία, πιστεύω ότι είναι καλύτερα να προστατεύσετε τον εαυτό σας, παρά να το ρισκάρετε.


Ο Κατάλογος με τα Χαρακτηριστικά των Ακατάλληλων Συντρόφων


Σαν ψυχολόγος, προσπαθώ, όσο μπορώ, να είμαι ανοιχτός, γεμάτος κατανόηση, ακόμα και ανεκτικός στα αρνητικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που συναντώ, είτε στο γραφείο μου είτε στην καθημερινή μου ζωή. Έτσι προσπάθησα να κρατήσω αυτόν τον κατάλογο μικρό, περιορίζοντάς τον σ’ αυτά τα χαρακτηριοτικά που δεν θεωρώ απλά αρνητικά, αλλά τόσο αρνητικά ώστε καθιστούν αυτούς τους ανθροίπους τελείως ακατάλληλους για σχέση.


 Κάποιος που ήταν σωματικά βίαιος απέναντί σας


Ο σύντροφός σας μπορεί να έχει ζητήσει συγνώμη για τη βίαιη συμπεριφορά του απέναντί σας πριν το γάμο σας, αλλά να είστε σίγουροι ότι μόλις παντρευτείτε, αργά ή γρήγορα θα ξαναγίνει βίαιος, γιατί θα νιώθει ότι είστε κτήμα του. Μπορεί και ν’ αναρωτιέστε αν οι βίαιοι άνθρωποι μπορούν να μάθουν να μην έχουν βίαιη συμπεριφορά. Τα δεδομένα δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικά. 


Κάποιος που δεν ήταν πιστός απέναντι σας ή σε προηγούμενη σχέση του.


Ο παραλληλισμός με την άσκηση βίας είναι φανερός. Η φύση των ανθρώπων δεν αλλάζει στη βάση της. Και για να προβλεφθεί η μελλοντική συμπεριφορά κάποιου, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το παρελθόν του. Ένας σύντροφος που παραβίασε τη σχέση σας κατά τέτοιον τρόπο, ακόμα και πριν το γάμο σας, θα το ξανακάνει στα σίγουρα – απλά, είναι θέμα χρόνου. Κι αν ο σύντροφός σας έχει απατήσει κάποιον προηγούμενο σύντροφό του, οι πιθανότητες είναι ότι αργά ή γρήγορα, θα είστε εσείς ο επόμενος που θ’ απατήσει.


Κάποιος που σας είπε ψέματα για κάτι σοβαρό, υποσχέθηκε όχι δεν θα το ξανακάνει, κι όμως δεν κράχησε την υπόσχεση του.


Ενώ σας είπε ψέματα, προσπάθησε να δικαιολογηθεί, λέγονχας όχι υπήρχε κάποιος σημαντικός λόγος που το έκανε.


Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά είναι φανερό πως σχετίζονται, αλλά, για μένα τουλάχιστον, το δεύτερο είναι το χειρότερο.


Όταν ήμασταν παιδιά, μας δίδαξαν ότι δεν είναι σωστό να λέμε ψέματα. Όμως, καθώς μεγαλώνουμε, λαμβάνουμε πολλά μηνύματα -και συχνά δεν το συνειδητοποιούμε- ότι, το να λέμε ψέματα στην ιδιωτική μας ζωή, κάτω από ορισμένες συνθήκες, δεν είναι και τόσο κακό. Ίσως μπλέξουμε σε προβλήματα αν δεν προσέξουμε, αλλά δεν είναι κάτι τόσο κακό, ιδιαίτερα όταν νιώθουμε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.


Αλλά ας σκεφτούμε σοβαρά τι σημαίνει να λέμε ψέματα. Η φιλόσοφος Σισσίλα Μποκ έχει επισημάνει ότι το ψεύδος είναι μια μορφή εξαναγκασμού. Είναι σαν να δένουμε τα χέρια κάποιου πίσω από την πλάτη του, εφόσον, με το ψέμα, του στερούμε τη δυνατότητα να κάνει μια ελεύθερη επιλογή, την οποία θα έκανε αν ήξερε την αλήθεια. 


Όταν κάποιος έχει τη συνήθεια να σας κοροϊδεύει, να σας κατακρίνει ή να σας υποτιμά μπροστά στους άλλους.


Ο σύντροφός σας μπορεί να υποστηρίζει ότι ήταν απλά ένα αστείο. Αλλά, όπως ο Ρεντ Φοξ (ο σταρ του “Σάνφορντ και Υιός”), έλεγε στη σκηνή, στο κλαμπ: “Μην με παίρνετε στα σοβαρά, παιδιά, είμαι απλά σοβαρός”. Ένας άνθρωπος που σας κοροϊδεύει συχνά, σας κατακρίνει και σας υποτιμά μπροστά στους άλλους, δεν μπορεί και να σας σέβεται. Κρατηθείτε μακριά του.


Κάποιος που προσπαθεί να σας ελέγξει με διάφορους τρόπους.


Είναι ο άνθρωπος που σας το παίζει αφεντικό, ακόμα και σε μικροπράγματα που δεν είναι δουλειά του: Τι οδοντόκρεμα θα πρέπει να χρησιμοποιείτε, πώς θα πρέπει να φτιάχνετε τα μαλλιά σας, ποιός είναι ο “σωστός τρόπος” να κόψετε το κρεμμύδι, ή να διπλώσετε μια χαρτοπετσέτα, ή πώς να διαβάσετε την κυριακάτικη εφημερίδα. Κι αν δεν ακολουθήσετε το “σωστό τρόπο”, θυμώνουν μαζί σας. Έχω γνωρίσει τόσο τρομακτικούς ανθρώπους. Κι αν θέλουν να σας ελέγχουν σε τέτοια μικροπράγματα, προσπαθούν να σας ελέγχουν και σε πιο σημαντικά – σε όλα.


Έχετε το δικαίωμα να διαφωνήσετε μαζί μου, και να παντρευτείτε έναν τέτοιον άνθρωπο. Μπορεί και να πάνε καλά τα πράγματα. Τα πάντα είναι πιθανά. 


Το ζήτημα των παιδιών σε σοβαρή σχέση: Θέλει ή όχι; 


Θα θέλατε ν’ αποκτήσετε παιδιά; Οποιαδήποτε διαφωνία πάνω σ’ αυτό το θέμα, είναι πολύ σημαντική, γιατί η απόφαση να κάνετε παιδιά (η παρουσία τους, ή η απουσία τους), επηρεάζει τη ζωή σας. Κι έτσι, καλό είναι να γνωρίζετε από πριν τι προσδοκίες να έχετε. Δεν είναι δυνατόν να παντρευτείτε στα είκοσι πέντε και να περιμένετε μέχρι τα τριάντα για να διαπιστώσετε ότι διαφωνείτε.


Οπότε μπαίνετε και στο δίλημμα: Μένετε ή χωρίζετε; (Είμαι έκπληκτος από το πόσοι λογικοί κι έξυπνοι άνθρωποι προβληματίζονται απ’ αυτό το δίλημμα). Έχετε ήδη επενδύσει συναισθηματικά στη σχέση σας, και έχετε δημιουργήσει ένα σταθερό δεσμό. Και τώρα, μετά από τόσα χρόνια, το βάρος της απόφασης θα το σηκώσει αυτός που θέλει παιδιά. Κι αν αποφασίσει να βρει έναν καινούργιο σύντροφο που να θέλει κι αυτός ν’ αποκτήσει παιδιά, θα πρέπει να ξαναρχίσει απ’ την αρχή – δεν είναι κρίμα; Ιδιαίτερα αν είστε γυναίκα, θα αισθανθείτε μια πίεση εξαιτίας του χρόνου που χάθηκε. 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X