Επιδρά η χρήση προφυλακτικού στην ικανότητα στύσης;

Άνδρες και γυναίκες θεωρούν ότι η σεξουαλική πράξη με τη χρήση προφυλακτικού είναι το ίδιο απολαυστική και διεγερτική με τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, σύμφωνα με μια πρόσφατη αμερικανική δημοσίευση.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Η ερευνητική ομάδα της σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Ιντιάνα χρησιμοποίησε ένα ερωτηματολόγιο σε ηλεκτρονική μορφή, με σκοπό να εκτιμήσει τα χαρακτηριστικά της χρήσης προφυλακτικού και λιπαντικών προϊόντων σε άνδρες και γυναίκες από 18 έως 59. Με τον τρόπο αυτό, οι ερευνητές μπόρεσαν να συγκεντρώσουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα των πιο πρόσφατων σεξουαλικών εμπειριών των συμμετεχόντων και να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα αναφορικά με το εάν η χρήση των προφυλακτικών και των λιπαντικών προϊόντων την επηρεάζουν.

Eπιδρά η χρήση προφυλακτικού στην επίτευξη στύσης;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η ποιότητα της σεξουαλικής επαφής δε βρέθηκε να επηρεάζεται από τη χρήση των λιπαντικών και των προφυλακτικών. Πιο συγκεκριμένα, οι άνδρες παραδεχτήκαν ότι η χρήση τους δεν έχει σημαντική επίδραση στην ικανότητα τους για επίτευξη στύσης.

Λιγότερο ενημερωμένες οι γυναίκες. 

Ένα επίσης ενδιαφέρον εύρημα αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες ήταν λιγότερο βέβαιες από τους άνδρες σχετικά με την πρώτη ύλη των προφυλακτικών , καθώς και το εάν περιβάλλονται από λιπαντική ουσία. Κάτι τέτοιο υπογραμμίζει την ανάγκη ενημέρωσης των γυναικών αναφορικά με τα διαθέσιμα μέτρα προστασίας και αντισύλληψης, έτσι ώστε να επιλέγουν ευκολότερα το ασφαλές σεξ. Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη οι γυναίκες να εξοικειωθούν με τη χρήση των προφυλακτικών , έτσι ώστε να κάνουν επιλογές που ενθαρρύνουν την ασφαλή απόλαυση των σεξουαλικών τους εμπειριών.

Ταυτόχρονα, οι ερευνητές υπενθυμίζουν το σοβαρό πρόβλημα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και των μη προγραμματισμένων κυήσεων, αναδεικνύοντας τη σημαντικότητα της κατανόησης των λόγων που ωθούν τα άτομα να επιλέξουν συγκεκριμένα προϊόντα και να αποφύγουν άλλα που σχετίζονται με ασφαλέστερη και απολαυστικότερη σεξουαλική εμπειρία.

Παράλληλα, είναι απαραίτητος ο προσδιορισμός των πληροφοριών που γνωρίζουν οι άνδρες και οι γυναίκες σχετικά με τα προϊόντα αυτά, με σκοπό την αποστολή εύστοχων μηνυμάτων αγωγής υγείας στα άτομα και τις ομάδες.

Οι ερευνητές μάλιστα υπενθυμίζουν ότι μία από τις βασικές ανησυχίες των επαγγελματιών υγείας είναι η ακατάλληλη, λανθασμένη και συχνά αναποτελεσματική  χρήση των προφυλακτικών. Η καλύτερη κατανόηση λοιπόν, των χαρακτηριστικών της χρήσης του προφυλακτικού στη σημερινή κοινωνία, μπορεί να προσφέρει μεγάλη βοήθεια στο δύσκολό έργο τους.

 

 

 

Σχετικά άρθρα