Παχουλό παιδί: Πώς θα σταματήσει να σκέφτεται το φαγητό thumbnail

Γιώτα, αναγνώστρια του boro.gr

Παχουλό παιδί: Πώς θα σταματήσει να σκέφτεται το φαγητό

Αναγνώστριά μας ρωτά: 


Το κοριτσάκι μου είναι 4 χρονών και 10 μηνών και είναι 28,5 κιλά. Φέρνω μια ειδικευόμενη διατροφολόγο στο σπίτι και με πολύ προσπάθεια έχουμε καταφέρει κάτι. Το πρόβλημα μου είναι ότι η μικρή μου έχει συνέχεια το μυαλό της στο φάει. Δηλαδή θα φάει αυτό που είναι να φάει και μετά από 5 λεπτά να μου πει πεινάω τι θα φάμε; Πώς μπορώ να βγάλω το φαγητό από το μυαλό της Τα πρωινά εργάζομαι


Απαντά η  Ψυχολόγος Παιδοψυχολόγος, Μαρία Κουκνή

Μαρία Κούκνη
Καλησπέρα σας.


Το θέμα της παιδικής παχυσαρκίας ,όπως και πολλά θέματα που άπτονται της παιδικής ηλικίας και προβληματικής, τις περισσότερες φορές κρύβει από πίσω του δυο κατευθύνσεις: το ιατρικό-οργανικό κομμάτι και το κομμάτι της ψυχολογίας-ψυχοσύνθεσης.


Η σωστή επίλυση και αντιμετώπιση καλό θα ήταν να βασίζεται σε μια διαφορική προσέγγιση του. Εννοείται πως στην περίπτωσή σας, η παρακολούθηση από τη διατροφολόγο είναι μια πρώτη επίλυση και αντιμετώπιση . Καλό όμως είναι να τονιστεί πως από τη μία θα πρέπει να έχει γίνει ένας σωστός ιατρικός έλεγχος του παιδιού ώστε να εξαλειφθούν δείγματα ορμονολογικών ή άλλων ανωμαλιών και από την άλλη να υπάρχει μια πάρα πολύ καλή σχέση εμπιστοσύνης του παιδιού με τη διατροφολόγο.


Στο ερώτημά σας «πώς θα μπορούσατε να βγάλετε το φαγητό από το μυαλό του παιδιού σας»  , η απάντηση είναι πως πρέπει εσείς ως μητέρα και μετά το παιδί να κατανοήστε ποιά είναι η θέση και ο ρόλος του φαγητού στην καθημερινότητα του παιδιού σας. Είναι το αίσθημα της ευχαρίστησης; Είναι το αίσθημα του ανικανοποίητου; Είναι ένα χειριστικό «κόλπο και συμπεριφορά» απέναντι σας ή της σχέσης που έχετε αναπτύξει;. Όλα αυτά τα ερωτήματα άπτονται στο κομμάτι της ψυχοσυναισθηματικής προσέγγισης και γίνεται μέσα από την παρακολούθηση του παιδιού εφόσον χρειάζεται από έναν ειδικό και από συμβουλευτική γονέων.


 


Με εκτίμηση


Μαρία Κούκνη


Ma Ψυχολόγος- Παιδοψυχολόγος, ειδ. Εικαστική θεραπεύτρια


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X