Η περιοδοντική νόσος φαίνεται να βοηθά στην εμφάνιση του καρκίνου του μαστού thumbnail
Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, μία έκδοση της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου, παρέχει στοιχεία που δείχνουν πως η περιοδοντική νόσος σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού.

Η περιοδοντική νόσος φαίνεται να βοηθά στην εμφάνιση του καρκίνου του μαστού

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό  Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, μία έκδοση της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου, παρέχει στοιχεία που δείχνουν πως η περιοδοντική νόσος σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού.


Μέχρι σήμερα ήταν γνωστή η σχέση περιοδοντικής νόσου και καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και σακχαρώδη διαβήτη. Στη νέα μελέτη οι επιστήμονες παρακολούθησαν 73.008 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από τις οποίες καμία δεν είχε ιστορικό καρκίνου του μαστού. Περιοδοντική νόσο παρουσίαζε το 26,1% εξ’ αυτών. Η προσοχή των ερευνητών επικεντρώθηκε επίσης και στην ιδιαίτερη ομάδα των γυναικών που ήταν καπνίστριες  


Μετά από έναν μέσο χρόνο παρακολούθησης 6,7 χρόνια, ο καρκίνος του μαστού εμφανίστηκε σε 2.124 γυναίκες της ομάδας υπό παρακολούθηση. Από τα στοιχεία προέκυψε πως μεταξύ όλων των γυναικών, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού ήταν 14% υψηλότερος στις γυναίκες που είχαν περιοδοντική νόσο.


Σ’ ό,τι αφορά το κάπνισμα σε συνδυασμό με την περιοδοντική νόσο προέκυψε πως όσες είχαν διακόψει τη συνήθεια αυτή εντός της τελευταίας 20ετίας είχαν 36% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Όσες ήταν καπνίστριες κατά τη διάρκεια της έρευνας είχαν 32% περισσότερο κίνδυνο ( η σχέση που δεν αξιολογείται ως στατιστικά σημαντική).  Αντίθετα για όσες γυναίκες δεν είχαν καπνίσει ποτέ ή είχαν διακόψει τη συνήθεια αυτή για περισσότερα από 20 χρόνια ο αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο του μαστού ήταν μικρότερος, περίπου 6-8%.


Μία πιθανή εξήγηση, κατά τους συντελεστές της έρευνας, της σχέσης περιοδοντικής νόσου και καπνίσματος με τον καρκίνο του μαστού είναι η διαφορετική μικροβιακή χλωρίδα που υπάρχει στο στόμα των καπνιστών ή πρώην καπνιστών σε σχέση με αυτούς που ποτέ δεν κάπνισα, Έτσι είναι πιθανό τα μικρόβια που από την περιοχή του στόματος εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και δια αυτής φτάνουν στον μαζικό αδένα, όπου ίσως οδηγούν σε διαφοροποιήσεις των κυττάρων που θα οδηγούν ευκολότερα στη δημιουργία καρκίνου σ’ αυτό το όργανο.


Τα αποτελέσματα της μελέτης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη με την επιφύλαξη πως η μέθοδος της δεν είναι η επιστημονικά αρτιότερη. Δεν θα πρέπει, όμως, να την αγνοήσουμε, αλλά αντίθετα χρειάζονται πρόσθετες μελέτες για το θέμα, καθώς η καπνιστική συνήθεια είναι συχνή στις γυναίκες, ενώ η καταπολέμηση της περιοδοντικής νόσου επιβάλει την επιμελημένη συστηματική περιποίηση των δοντιών και την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο.


Γράφει ο Ευάγγελος Φιλόπουλος – Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Μαστού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» και Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας,

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X