Πώς η γιορτή του Βαλεντίνου μπορεί να μας... πληγώσει  thumbnail
Ο μισός πλανήτης ετοιμάζεται να χαρεί αύριο την πιο ρομαντική ημέρα του χρόνου, τη γιορτή του έρωτα, ωστόσο ο άλλος μισός φαίνεται να διαφωνεί με τη φιλοσοφία της. Μεταξύ των επικριτών της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου και η δρ Nancy Sin, ειδική σε θέματα κοινωνικής ψυχολογίας και ψυχολογίας της προσωπικότητας. Σύμφωνα με τη δρ Sin για τη δημοφιλή γιορτή ισχύουν τα εξής:

Πώς η γιορτή του Βαλεντίνου μπορεί να μας… πληγώσει

Ο μισός πλανήτης ετοιμάζεται να χαρεί αύριο την πιο ρομαντική ημέρα του χρόνου, τη γιορτή του έρωτα, ωστόσο ο άλλος μισός φαίνεται να διαφωνεί με τη φιλοσοφία της. Μεταξύ των επικριτών της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου και η δρ Nancy Sin, ειδική σε θέματα κοινωνικής ψυχολογίας και ψυχολογίας της προσωπικότητας. Σύμφωνα με τη δρ Sin για τη δημοφιλή γιορτή ισχύουν τα εξής:


1. Αν είστε σε σχέση, μπορεί να χωρίσετε την μέρα του Αγίου Βαλεντίνου.


Για τα περισσότερα ζευγάρια η μέρα αυτή δεν είναι εύκολη. Πολλές φορές έχουν υπερβολικές προσδοκίες που περιλαμβάνουν ακριβά κοσμήματα, λουλούδια, εστιατόρια, ρομαντικούς διαλόγους και παραμυθένιες καταστάσεις. Δεν βοηθά βέβαια και η πίεση που ασκούν τα μέσα ενημέρωσης και η κοινωνία γενικότερα. Είναι πραγματικά μια κατάσταση στην οποία δεν κερδίζει κανείς. Αν ο σύντροφός σας έκανε κάτι καλό για σας, πιθανόν να αναρωτιέστε αν η πράξη του/ της αντανακλά πραγματική αγάπη απέναντί σας ή αν απλώς οφείλεται στο γενικότερο κλίμα της ημέρας.


Επομένως, δεν εκπλήσσει καθόλου το γεγονός ότι, σύφωνα με έρευνα, τα ανύπαντρα ζευγάρια είναι 5 φορές πιο πιθανό να χωρίσουν κατά την περίοδο της μίας εβδομάδας πριν και μετά την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο του χρόνου. Οι ερευνητές περιέγραχαν τη ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως καταλύτη για την εξέλιξη μιας σχέσης που δεν έχει ξεπεράσει τους 18 μήνες περίπου.


Πρόσφατη βρετανική έρευνα έδειξε ότι το 22% των Βρετανών έχουν χωρίσει με τον/ την σύντροφό τους λίγες μέρες πριν από την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Σύμφωνα με τη Lucy Redford, Βρετανίδα ψυχολόγο, ορισμένοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι πραγματικά ερωτευμένοι με κάποιο όταν υπάρχει διάχυτος ρομαντισμός στην ατόσφαιρα. Άλλοι αισθάνονται πιο έντονα την πίεση της δέσμευσης.


2. Τα τμήματα επειγόντων περιστατικών γεμίζουν από δυστυχισμένους και αυτοκαταστροφικούς ανθρώπους


Η όλη δημοσιότητα που περιβάλλει την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου μπορεί να κάνει ορισμένους ανθρώπους να αισθάνονται τόσο δυστυχισμένοι που θα φτάσουν στο σημείο να βλάψουν τον εαυτό τους. Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο συνέκριναν τα περιστατικά ηθελημένων, μη θανάσιμων τραυματισμών και δηλητηριάσεων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών μεταξύ της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου και δύο αλλων γιορτών. Όπως διαπίστωσαν, στη διάρκεια μιας περιόδου ετών τη δεκαετία του 1980 παρουσιάστηκαν περισσότερα περιστατικά την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από οποιαδήποτε άλλη ημέρα. Ένας μεγάλος αριθμός των ασθενών ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν δυσκολίες στη σχέση τους.


3. Θα βιώσετε απογοήτευση τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου… εκτός και αν δεν είστε σε σχέση.


Το ανθρώπινο είδος δεν τα πηγαίνει πολύ καλά με το να προβλέπει τα μελλοντικά του συναισθήματα. Σε σχετική μελέτη ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να κάνουν προβλέψεις σχετικά για το πώς θα ένιωθαν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και στη συνέχεια κλήθηκαν να αναφέρουν πώς ένιωσαν τελικά στην πραγματικότητα. Τα άτομα που είχαν βρίσκονταν σε σχέση υπερεκτίμησαν το πόσο ευχάριστα θα ένιωθαν ενώ οι συμμετέχοντες που δεν είχαν σχέση προέβλεψαν ότι τη συγκεκριμένη ημέρα θα ήταν λιγότερο ευχάριστη από ότι ήταν τελικά.


 


Πηγή; cypriahealth.com

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X