Ανεπιθύμητο κήρυξαν στη Ζάκυνθο τον Μπογδάνο-Τι είπε για τον Σολωμό thumbnail

Ανεπιθύμητο κήρυξαν στη Ζάκυνθο τον Μπογδάνο-Τι είπε για τον Σολωμό

«Πόλεμο» προκάλεσε μια αναφορά του Κωνσταντίνου Μπογδάνου για τον Διονύσιο Σολωμό, για τον οποίο, μεταξύ άλλων, είπε πως ήταν Εβραίος, ομοφυλόφιλος, μασόνος και αλκοολικός: οι Αρχές της Ζακύνθου αποφάσισαν να κηρύξουν «ανεπιθύμητο πρόσωπο» στο νησί τον δημοσιογράφο, ο οποίος περνά στην αντεπίθεση και κάνει λόγο για αμόρφωτους λαϊκιστές.


Η αναφορά στον Σολωμό που «άναψε φωτιές»


Αφορμή για να ξεσπάσει η κόντρα στάθηκε ο πρόλογος του Κωνσταντίνου Μπογδάνου στην εκπομπή της 9ης Φεβρουάριου, ημερομηνία κατά την οποία πέθανε ο εθνικός μας ποιητής (το έτος 1857).


«Εκτός από όλα τα άλλα που τον έκαναν βαθιά αντιπαθητικό σε πάρα πολλούς στην εποχή του, ήταν και Εβραίος στην καταγωγή. Δεν το λέω εγώ, ψάξτε τους φιλολόγους. Εγώ απλά περιγράφω. Έμαθε ότι μαμά του δεν ήταν η κυρία με την οποία ήταν παντρεμένος ο κόμης πατέρας του, αλλά η υπηρέτρια. Μεγαλώνει σε μια περίεργη κατάσταση, μέχρι που στα 5 πέθανε η σύζυγος του μπαμπά και τον έστειλαν στην Ιταλία, σε έναν άλλο κόμη, που του ήταν εύκολο γιατί η μητρική του γλώσσα ήταν τα ιταλικά. Ο Ηλίας Πετρόπουλος, ο μεγάλος αυτός λαογράφος, λέει πως ο Σολωμός ήταν Εβραίος, ομοφυλόφιλος, μασόνος και αλκοολικός», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος.


Κόντρα δημάρχου – δημοσιογράφου


Με ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, γνωστοποίησε πως το Δημοτικό Συμβούλιο θα κηρύξει «ανεπιθύμητο πρόσωπο» στη Ζάκυνθο τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο και κάλεσε τον ΣΚΑΙ να επιπλήξει τον δημοσιογράφο του και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να παρέμβει.


«Ο εν λόγω δημοσιογράφος επικαλέστηκε λεγόμενα του λαογράφου Ηλ. Πετρόπουλου, ο οποίος χαρακτήριζε τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό, Εβραίο, μασόνο, ομοφυλόφιλο και αλκοολικό. Αυτό ο δημοσιογράφος το αναπαρήγαγε υπερθεματίζοντας μάλιστα σε κάποιους από αυτούς τους χαρακτηρισμούς… Τα δυσμενή και απρεπή του σχόλια δεν προσβάλλουν μόνο τους Ζακυνθινούς και τον εθνικό ποιητή, αλλά ολόκληρο το Ελληνικό Έθνος», αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει: «δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε τέτοιες εμετικές συμπεριφορές».


Άμεση και σκληρή ήταν η απάντηση του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, τόσο προς τον δήμαρχο, όσο και προς όσους άλλους τον επέκριναν. Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα marketnews, επισημαίνει πως όσα είπε δεν τα έβγαλε από το κεφάλι του και συνεχίζει: «ο μέγιστος και εθνικός μας ποιητής ήταν όντως αλκοολικός, όπως και ελευθεροτέκτων. Αυτά τεκμαίρονται. Επίσης, πολλές είναι οι πηγές, που αποδίδουν το “Σολωμός” σε παραφθορά του “Σολομών”. Δεν τα βγάζω από το κεφάλι μου, ούτε θα μπω σε φιλολογική συζήτηση με αμοιβάδες. Όσο περί ομοφυλοφιλίας, αποδίδεται στον κορυφαίο λαογράφο Ηλία Πετρόπουλο. Δεν μπορώ να το γνωρίζω, πράγμα που ξεκαθάρισα. Άβολη, επίσης, αλήθεια, είναι ότι η πρώτη γλώσσα του Σολωμού ήταν τα ιταλικά. Το “χαίρε, ώ χαίρε, λευτεριά” γράφτηκε πρώτα ως “salve, salve, liberta”, στα ιταλικά, όπως και η διαθήκη του ποιητή. Αυτά τα ολίγα, διότι τα τομάρια που παριστάνουν τις θιγμένες κορασίδες δεν θα πλησιάσουν ποτέ τους το Σολωμό που έχω διαβάσει, αγαπήσει και μελετήσει. Διότι είναι αγράμματοι γκασμάδες, ανίκανοι να συγκινηθούν από την τέχνη, παρεκτός κι άμα την υποβιβάσουν σε σύνθημα».


Παράλληλα, ο δημοσιογράφος κάνει λόγο για «γίδια που λερώνουν τη μνήμη του Διονυσίου Σολωμού» ο οποίος…θα τους έφτυνε αν ζούσε και «ανδράποδα, που κόπτονται τώρα, υποτίθεται, για το Σολωμό» και καταλήγει λέγοντας για τον δήμαρχο: «ας τον φωτίσει το κόσμημα της νήσου του, ο άγιος Διονύσιος, ενετικής καταγωγής και αυτός, γνωστός και ως “άγιος της συγγνώμης”».


star.gr 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X