Έχοντας αφιερώσει τη φετινή, τελευταία της σεζόν στο ιστορικό θέατρο "Ολύμπια" σε μερικές από τις δημοφιλέστερες όπερες του ρεπερτορίου, η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει από αύριο και έως τις 28 Φεβρουαρίου την δημοφιλέστερη, ίσως, ανάμεσά τους: τον Κουρέα της Σεβίλλης, του Τζοακίνο Ροσίνι.


Η νέα αυτή παραγωγή συμπίπτει με την επέτειο των 200 ετών από την πρώτη παρουσίαση του Κουρέα, στο θέατρο Αρτζεντίνα της Ρώμης, η οποία τιμάται διεθνώς. Ταυτόχρονα, αποτελεί τη δεύτερη διεθνή συνεργασία του λυρικού μας θεάτρου, καθώς πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Teatro Comunale της Μπολόνια, όπου θα παρουσιαστεί τον Μάιο, τη σκηνοθεσία της οποίας ανέλαβε ο διακεκριμένος Ιταλός σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Όπερας της Ματσεράτα Φραντσέσκο Μικέλι.


Ο 45χρονος σκηνοθέτης, στην προσέγγισή του, επιχειρεί να αλλάξει την οπτική μέσα από την οποία βλέπουμε το έργο, επικεντρώνοντας τη ματιά του στη νεαρή Ροζίνα, εστιακό σημείο όλης της πλοκής. "Κατά βάθος γι' αυτήν δεν συνέθεσε ο Ροσίνι την όπερα;" αναρωτιέται. Και συνεχίζει παρατηρώντας ότι, συνήθως, οι άνθρωποι του θεάτρου "βλέπαμε πάντοτε τη Ροζίνα με τα μάτια ενός άνδρα, ο οποίος κατέχει τη νιότη της". Στη σύγχρονη προσέγγιση που επιδιώκει ο Μικέλι "μπορούμε να αναγνωρίσουμε τη Ροζίνα, να τη συναντήσουμε στα αδιέξοδά της, ενώ φορά ακουστικά σε πλήρη ένταση βηματίζοντας αργά έξω από μια στάση του μετρό, ακούγοντας άγριο ροκ με την ψυχή της".


Η μεταιχμιακή αυτή όπερα (η τελευταία του 18ου αιώνα και η πρώτη του νέου αστικού θεάτρου, όπως τονίζει ο σκηνοθέτης) θα παρουσιαστεί για δέκα μέρες σε μουσική διεύθυνση των Μίλτου Λογιάδη και Κωνσταντίνου Δημηνάκη. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Αντώνης Κορωναίος και Νίκος Στεφάνου, Δημήτρης Κασιούμης και Άκης Λαλούσης, Βασιλική Καραγιάννη και Μίνα Πολυχρόνου, Διονύσης Σούρμπης και Χάρης Ανδριανός κ.ά. Τα σκηνικά επιμελείται ο Νίκολας Μπόουβι και τα κοστούμια ο Τζανλούκα Φαλάσκι.