Μπέρνι Σάντερς:  Ο υποψήφιος πανκ πλανητάρχης που νίκησε τη Χίλαρι-Ποια η στάση του για την Ελλάδα; thumbnail
Ο Μπέρναρντ «Μπέρνι» Σάντερς (Bernard "Bernie" Sanders) γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου του 1941, στο Brooklyn ανατολικά της Νέας Υόρκης. Εκεί πέραε τα παιδικά του χρόνια.

Μπέρνι Σάντερς: Ο υποψήφιος πανκ πλανητάρχης που νίκησε τη Χίλαρι-Ποια η στάση του για την Ελλάδα;

Ο Μπέρναρντ «Μπέρνι» Σάντερς (Bernard "Bernie" Sanders) γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου του 1941, στο Brooklyn ανατολικά της Νέας Υόρκης. Εκεί πέραε τα παιδικά του χρόνια. Ήταν ο νεότερος γιος του Eli Sanders και της συζύγου του Dorothy Glassberg.


Εδώ με τον μεγαλύτερο αδελφό του LarryΟ πατέρας του ήταν εβραϊκής καταγωγής μετανάστης απο την Πολωνία. Η οικογένειά του είχε ξεκληριστεί από τους γερμανούς στο ολοκαύτωμα. Η μητέρα του γεννήθηκε είσης στην Νέα Υόρκη και η οικογένειά της ήταν επίσης  Εβραίοι πολωνικής και ρωσικής καταγωγής. Ο ίδιος ο Sanders διατηρεί στενές σχέσεις με την πατρίδα του πατέρα του στην κοινότητα Słopnice στη νότια Πολωνία. Η μητέρα του πέθανε το 1959 σε ηλικία 46 ετών λίγο μετά την αποφοίτησή του από το σχολείο. Ήταν με την ομάδα του πρωταθλητής μπασκετ και αργότερα αρχηγός της ομάδας  κλασικού στίβου του Madison High School. Σπούδασε ψυχολογία στο Brooklyn College του  City University of New York και αργότερα Πολιτικές επιστήμες στο University of Chicago.
Ο λόγος που τον έκανε να ασχοληθεί με την πολιτική – διηγήθηκε ο ίδιος – είναι η περίεργη άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία.Το 1964 ολοκλήρωσε τις σπουδές του ενώ είχε ήδη ενταχθεί στους νέους σοσιαλιστές και αργότερα συμμετείχε στα κινήματα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ και άλλες κινήσεις πολιτών.Με την πρώτη γυναίκα του και τον γιό τους Levi εγκαταστάθηκε στο Vermont το 1968. Η πρώτη σύζυγος Deborah Messing Δούλεψε ως ξυλουργός, παραγωγός ντοκυμαντέρ, συγγραφέας και φοροεισπράκτορας της  πολιτείας του Vermont. 
Εν τω μεταξύ – εδώ και 27 χρονια – είναι παντρεμένος με τη δεύτερη σύζυγό του Jane O'Meara.
Τέσσερα παιδιά και επτά εγγόνια αριθμεί πλέον η οικογένεια.
Ο ίδιος έχει πει για τη γυναίκα του ότι θα προτιμούσε μια φορά να στείλει εκείνην σε μια μονομαχία με τον Bill Clinton. "Είναι αρκετά έξυπνη" δήλωσε. Μετά την εγκατάστασή του στο Βερμόντ το 1968, ο Σάντερς κατέβηκε υποψήφιος σε εκλογές διεκδικώντας τη θέση του κυβερνήτη του Βερμόντ και του γερουσιαστή των ΗΠΑ ως υποψήφιος του Κόμματος Ένωσης Ελευθερίας, χωρίς να σημειώσει επιτυχία. Αργότερα, έθεσε υποψηφιότητα για τη δημαρχία του Μπέρλινγκτον, της πολυπληθέστερης πόλης του Βερμόντ, θέση στην οποία εξελέγη το 1981. Το 1990, εξελέγη μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για την Μονοεδρική περιφέρεια του Βερμόντ, ενώ το 1991 συμμετείχε στην ίδρυση της Προοδευτικής Παράταξης του Κογκρέσου, στην οποία συμμετέχουν τα πιο αριστερά μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος. Διετέλεσε μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων μέχρι το 2006, οπότε και εξελέγη γερουσιαστής. Επανεξελέγη το 2012 συγκεντρώνοντας περίπου το 71% των ψήφων. Θεωρείται ως μία από τις ηγετικές προοδευτικές προσωπικότητες του Κογκρέσου, ειδικά σε θέματα ανισότητας εισοδημάτων,(καθολικής υγειονομικής περίθαλψης, γονεϊκής αδείας, κλιματικής αλλαγής, και μεταρρύθμισης χρηματοδότησης προεκλογικών εκστρατειών). Επίσης, ο Σάντερς άσκησε κριτική στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και αντιτάχθηκε από νωρίς στον πόλεμο του Ιράκ, ενώ συχνά τοποθετείται και σε θέματα πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ασκώντας ιδιαίτερη κριτική στις φυλετικές διακρίσεις στο σύστημα δικαιοσύνης, καθώς και στις πολιτικές μαζικής επιτήρησης όπως ο νόμος ΠΑΤΡΙΟΤ και το πρόγραμμα επιτήρησης της NSA. 


Μεγάλη αίσθηση είχε προκαλέσει το 2010 η ομιλία του διάρκειας οκτώμιση ωρών στη γερουσία με την οποία ασκούσε δριμεία κριτική στην αμερικανική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών με αφορμή τη συμβιβαστική λύση στην οποία έιχαν καταλήξει η κυβέρνηση Obama με τους συντηριτικούς για μείωση των φόρων στα πολύ υψηλά εισοδήματα. Είχε ταχθεί εναντιον προτείνοτνας εναλλακτική φορολογική πολιτική.


Εδώ στην μαραθώνια ομιλία τουΟ Σάντερς, ο οποίος αποκαλεί τον εαυτό του δημοκρατικό σοσιαλιστή, υποστηρίζει την εξάλειψη της ανισότητας εισοδημάτων, τη διάσπαση των μεγάλων τραπεζικών ομίλων και τη δωρεάν πανεπιστημιακή παιδεία. 


 


Ο πανκ Σάντερς 


Ο Σάντερς είπε σε μια ομιλία του  "Και τώρα θα σας πω κάτι που κανένας άλλος υποψήφιος δεν έχει το κουράγιο να πει… oι Sex Pistols δεν ήταν πανκ. Ηταν ένα boy band που δημιούργησαν τα καπιταλιστικά γεράκια για να κονομήσουν. Θέλετε πανκ; Ακούστε τους Crass».Μετά απο αυτό κυκλοφορούν στο ιντερνετ ευρέως εκατοντάδες χιουμοριστικά memes που ταυτίζουν τον Σάντερς με τα μεγαλύτερα ονόματα της αμερικανικής πανκ σκηνής.


 


Σελίδες στο facebook όπως η Berned in DC (παράφραση του άλμπουμ Banned in DC – απαγορευμένο στην Ουάσινγκτον) απέκτησαν σύντομα χιλιάδες φίλους. Οπαδοί του Σάντερς άρχιζαν να διασκευάζουν τραγούδια, όπως το «I Wanna Be Sedated» των Ramones, ή έγραψαν καινούργια, με χαρακτηριστικότερο το «Feel the Bern», τα έσοδα του οποίου διατίθενται για την προεκλογική εκστρατεία του Σάντερς.Η σύνδεση του υποψηφίου των Δημοκρατικών με την πανκ σκηνή των ΗΠΑ ίσως και να είχε ξεθυμάνει εάν το περιοδικό «Vice» δεν της προσέφερε μερικά ψήγματα εγκυρότητας, υποστηρίζοντας ότι ο Σάντερς, ως δήμαρχος στην πόλη Μπέρλινγκτον του Βερμόντ, δημιούργησε ένα από τα σημαντικότερα στέκια της πανκ στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ.


Αδιαφορώντας για τις απαγορεύσεις των ομοσπονδιακών αρχών, που δεν επέτρεπαν τη χρήση κτιρίων του Δημοσίου για μουσικές εκδηλώσεις, ο Σάντερς παραχώρησε τα γραφεία της υπηρεσίας ύδρευσης της πόλης σε ομάδες πολιτικοποιημένων παιδιών που το μετέτρεψαν σε συναυλιακό και εκθεσιακό χρόνο.


 


 Η στήριξή του στο ΟΧΙ στο ελληνικό δημοψήφισμα


 Σε μια ομιλία του στις 5 Ιουλίου του 2015 ο Σάντερς είχε πει ότι επικροτεί το λαό της Ελλάδας για το ΟΧΙ σε περισσότερη λιτότητα για τους φτωχούς, τα παιδιά, τους ασθενείς και τους ηλικιωμένους. «Σε ένα κόσμο μαζικού πλούτου και εισοδηματικής ανισότητας – ανέφερε – η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας να οικοδομήσει μια οικονομία που δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας και εισόδημα, όχι περισσότερη ανεργία και βάσανα». Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε επιτεθεί στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς καθώς επέβαλαν στην Ελλάδα «υπερβολικά μέτρα λιτότητας» ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση των δανειστών να αρνηθούν να συνεργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση προς την υιοθέτηση ενός λογικού σχεδίου βελτίωσης της οικονομίας και αποπληρωμής του χρέους. Είπε ότι σε μια περίοδο απίστευτης ανισότητας στον πλούτο, οι συντάξεις των ανθρώπων στην Ελλάδα δεν πρέπει να κοπούν περαιτέρω για να πληρωθούν μερικές από τις πιο μεγάλες τράπεζες και μερικοί από τους πιο πλούσιους χρηματιστές παγκοσμίως.

Οι προκριματικές για το χρίσμα του υποψηφίου των Δημοκρατικών στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές


Ο Σάντερς δείχνει μέχρι στιγμής ότι αποτελεί μια ισχυρή υποψηφιότητα για το χρίσμα των Δημοκρατικών, στους οποιους εντάχθηκε μόλις το 2015. Στις εκλογές στην Αιόβα ήττήθηκε οριακά απο την Χίλαρι Κλίντον (49,8% με 49,6%). Στο Νιού Χαμσάιρ κατάφερε να κερδίσει καθαρά την δυνατή συνυποψήφιά του (60% με 38%).Απομένουν βέβαια πάρα πολλές πολιτείες και η Χίλαρι κλίντον φαίνεται το φαβορί. ωστόσο ο αγώνας για το χρίσμα δεν θα είναι εύκολος για την πρώην υπουργό Εξωτερικών και ο Σάντερς φαίνεται ικανός να κάνει την έκπληξη.Πόσο μάλλον που τελευταία πέρα απο την υποστήξη δυνατών ονομάτων από την καλλιτεχνική σκηνή (Neil Young και γνωστών πανκ συγκροτημάτων) έκανε άνοιγμα στον μαύρο πληθυσμό των Ηνωμένων Πολιτειών και τάχθηκε στο πλευρό του η κόρη του Eric Garner, Erica. O Eric Garner δολοφονήθηκε το 2014 από αστυνομικό, ο οποίος τον στραγγάλισε από πίσω και οι τελευταίες λέξεις του "δεν μπορών να αναπνεύσω" μεταδόθηκαν σ' ολόκληρο τον κόσμο.


 Protestdemonstration nach dem Tod von Eric Garner (2014): "I can't breathe!"


 Είναι αρκετά αγαπητός στη νεολαία για τις θέσεις του, για το γεγονός ότι δε δέχεται δωρεές απο μεγάλες βιομηχανίες και για το γεγονός ότι θα μπορου΄σε να φανταστέι νομιμοποίηση της μαριχουάνας. Έχει εισάγει κατά κάποιον τρόπο εισάγει μια ευρωπαϊκή νοοτροπία της σοσιαλδημοκρατίας, είναι λίγο μονοκόμματος αλλά δειχνει αυθεντικός και ίσως είναι όλα αυτά μαζί που κάνουν ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας να τον συμπαθεί ιδιαίτερα.Σε μια συνέντευξη στο περιοδικό "Rolling Stone" αφηγήθηκε ότι η σύζυγός του του θυμίζει συνέχεια ότι κάνει τους πάντες απαισιόδοξους. Φαίνεται όμως ότι αρκετοί Aμερικανοί βρίσκουν αυτή την απαισιοδοξία πολύ ανανεωτική.


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X