Τα… μυστικά του γυναικείου οργασμού: Τι τον «σκοτώνει»;

Τα αντικαταθλιπτικά, μπορούν να σκοτώσουν τον οργασμό; Άραγε τι συμβαίνει στο μυαλό μιας γυναίκας όταν ερωτεύεται; Και πώς οι ορμόνες καθορίζουν τον έρωτά της;

Η ανθρωπολόγος Hellen Fisher καθηγήτρια στο Rutgers Canada University έχει αφιερώσει την έρευνά της στη μελέτη της διαφοράς των δυο φύλων, στη διερεύνηση γυναικείας σεξουαλικότητας και τη σύνδεση των συναισθημάτων με τη βιοχημεία του ανθρωπίνου εγκεφάλου.

Γιατί οι γυναίκες ερωτεύονται όταν κάνουν σεξ;

Υπάρχουν τρεις εγκεφαλικές λειτουργίες στο μυαλό μιας γυναίκας. Η επιθυμία για σεξ, η διάθεση για ρομαντική αγάπη και  η τάση για προσκόλληση σε έναν άνδρα οι οποίες είναι εντελώς διαφορετικές η μία με την άλλη. Δεν «πάνε» μαζί.

Μπορούν, όμως, να συνυπάρχουν για αυτό και το λεγόμενο «ευκαιριακό σεξ» ίσως δεν είναι και τόσο ευκαιριακό. Με τον οργασμό της γυναίκας έχουμε αύξηση της ντοπαμίνης η οποία συνδέεται με τη ρομαντική αγάπη. Έτσι εξηγείται γιατί οι γυναίκες συνήθως ερωτεύονται έναν άνδρα με τον οποίο θα κάνουν σεξ.

Με τον οργασμό έχουμε μια αύξηση της οξυτοκίνης και της βασοπρεσίνης, ουσίες οι οποίες συνδέονται με την προσκόλληση. Για αυτό αισθάνονται αυτό το αίσθημα κοσμικής ένωσης με κάποιον αφού κάνουν έρωτα μαζί του.

Μπορούν να επιθυμούν πολλούς άνδρες ταυτόχρονα;

Όπως προαναφέραμε αυτά τα τρία γυναικεία εγκεφαλικά συστήματα, η επιθυμία για σεξ, η ρομαντική αγάπη και η προσκόλληση δεν είναι πάντα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Μπορεί να αισθάνονται μια βαθιά προσκόλληση με έναν μόνιμο σύντροφο, ενώ ταυτόχρονα νιώθουν έντονη ρομαντική αγάπη για κάποιον άλλο.

Και μπορεί να νιώθουν σεξουαλική παρόρμηση για άνδρες που ουδεμία σχέση έχουν με τους άλλους δυο! Εν συντομία, είναι ικανές να αγαπούν περισσότερους από έναν ανθρώπους ταυτόχρονα. Μπορεί να είναι ξαπλωμένες στο κρεβάτι όλη νύχτα και να περνούν από βαθιά αισθήματα προσκόλλησης για ένα πρόσωπο σε βαθιά αισθήματα ρομαντικής αγάπης για κάποιον άλλο.

Τα αντικαταθλιπτικά «σκοτώνουν» τον οργασμό;

Μια μεγάλη ανησυχία έχει να κάνει με τα αντικαταθλιπτικά. Πάνω από 100 εκατομμύρια συνταγές γράφονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Και η χρήση των φαρμάκων αυτών γενικεύεται, επεκτείνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με τη Hellen Fisher, υπάρχει η περίπτωση με μια κοπέλα που παίρνει αυξητικά της σεροτονίνης (SSRI) από τα 13 της.

Δεν έχει τίποτα ενάντια στη χρήση τους, όταν το άτομο περνά μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Αλλά όλο και περισσότεροι πλέον, συνηθίζουν να τα παίρνουν για μεγαλύτερο διάστημα από όσο πρέπει. Και ξέρετε τι συμβαίνει τότε; Αυτά τα φάρμακα ανεβάζουν τα επίπεδα της σεροτονίνης.

Και αυξάνοντας τα επίπεδα αυτά, καταστέλλεται το κύκλωμα της ντοπαμίνης και… σκοτώνουν τη διάθεση για σεξ και κατ’ επέκταση τον οργασμό. Όλα αυτά είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους στον εγκέφαλο. Και όταν παρεμβαίνουμε σε κάποιες λειτουργίες του εγκεφάλου, είναι ολέθριο.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μπορεί μια σεξουαλική φαντασίωση να μετατραπεί σε εμμονή;

Γιατί πολλά ζευγάρια δεν έχουν όρεξη για σεξ το καλοκαίρι;

Έντονες νυχτερινές στύσεις: «Κρύβουν» προβλήματα υγείας;

Το μεγάλο πέος προκαλεί καλύτερο οργασμό στη γυναίκα;

Πώς αντιδράμε αν τα παιδιά μας δουν ή ακούσουν να κάνουμε σεξ;

Μέγεθος πέους: Πόσο «μετράει» για τους άνδρες και πόσο για τις γυναίκες;

Σχετικά άρθρα