Εφαψιμανία: Η τάση να τρίβονται σε άγνωστα άτομα σε λεωφορεία

Η εφαψιμανία είναι ένα είδος παραφιλίας που χαρακτηρίζεται από το άγγιγμα ερωτογόνων περιοχών ενός άγνωστου ατόμου σε μέρη όπου υπάρχει πολυκοσμία ή όπου η διαφυγή θα ήταν εύκολη αν γινόταν αντιληπτός.

Αφορά στη σεξουαλική διέγερση με το τρίψιμο ενάντια σε ένα πρόσωπο που δεν συναινεί. Πάντως, δεν είναι μια καλά κατανοητή κατάσταση. Είναι ασαφές πόσο κοινή είναι προς το ευρύ κοινό.

Οι επίμονες σεξουαλικές φαντασιώσεις

Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 30% των ανδρών μπορεί να έχουν εμπλακεί σε τέτοιου είδους πράξεις σε κάποια χρονική στιγμή. Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις, τάσεις και συμπεριφορές προκαλούν σημαντική κλινική δυσφορία ή διαταραχή στη κοινωνική, εργασιακή, ή άλλη σημαντική περιοχή της λειτουργικότητας.

Σύμφωνα με το DSM-IV (American Psychiatric Association, 1994), τα διαγνωστικά κριτήρια συνίστανται από πάνω από μια περίοδο 6 μηνών με επαναλαμβανόμενες και επίμονες σεξουαλικές φαντασιώσεις, τάσεις και συμπεριφορές που περιλαμβάνουν άγγιγμα και τρίψιμο έναντι ατόμου που δεν δίνει τη συγκατάθεσή του.

Αν αυτές οι σκέψεις ή ενέργειες επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργικότητα, τότε μπορεί να γίνει διάγνωση για εφαψιμανία. Από την άλλη, δεν υπάρχουν επιστημονικά αποδεδειγμένες αιτίες ή παράγοντες κινδύνου για τη διαταραχή.

Πού οφείλεται αυτή τους η τάση;

Ένα παιδικό τραύμα, όπως η σεξουαλική κακοποίηση ή η αγχώδης διαταραχή, μπορεί να απομακρύνει ένα άτομο από την εμπειρία μιας υγιούς  ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης. Οι άνθρωποι με αυτή την κατάσταση μπορεί να αισθάνονται ότι η επαφή με έναν άγνωστο είναι μια μορφή σεξουαλικής πράξης.

Μια άλλη πιθανή αιτία αυτής της συμπεριφοράς είναι ότι ένα άτομο μπορεί να έχει πρόβλημα με τη στοργική και σεξουαλικά οικεία συμπεριφορά. Αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από μη φυσιολογική ανατομία του εγκεφάλου που επηρεάζει τη συναισθηματική τους υγεία και έλεγχο των παρορμήσεων.

Να σημειωθεί πως τα αρσενικά μεταξύ των ηλικιών 15 και 25 είναι το πιο πιθανό να βιώνουν αυτή την κατάσταση. Πάντως, είναι μια σεξουαλική διαταραχή που αντιμετωπίζεται ως μια ιατρική κατάσταση.

Πηγή: allhealth.pro

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ρώγες: Πώς υγραίνεται ο κόλπος της όταν παίζεις μαζί τους

Γονείς προσοχή: Σεξ στα σχολεία από τα 12 – Γιατί είναι όλα τόσο κυνικά;

Οι 6 πιο ντροπιαστικές καταστάσεις στο σεξ! Σου έχει συμβεί;

Σχετικά άρθρα