Γιάννης Δραγασάκης - Οι κόρες του, η BMW και οι καμπάνες  thumbnail
Γεννήθηκε στην Ανατολή Λασιθίου το 1947. Στα μαθητικά του χρόνια, ανέπτυξε δραστηριότητα ως μέλος της νεολαίας "Γρηγόρης Λαμπράκης".

Γιάννης Δραγασάκης – Οι κόρες του, η BMW και οι καμπάνες

Γεννήθηκε στην Ανατολή Λασιθίου το 1947.


Στα μαθητικά του χρόνια, ανέπτυξε δραστηριότητα ως μέλος της νεολαίας "Γρηγόρης Λαμπράκης".


Έχει σπουδάσει πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στην Ελλάδα αλλά και στο London School of Economic. Ως φοιτητής συμμετείχε στην αντιδικτατορική δράση. Διετέλεσε Γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Λονδίνου.Υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής μέχρι το 1991 και του Συνασπισμού από την ίδρυσή του. 


Αποτέλεσμα εικόνας για γιάννης δραγασάκης 1989


Το 1991 διεκδίκησε την γενική γραμματεία της ΚΕ μετά την παραίτηση του Χαρίλαου Φλωράκη, εκπροσωπώντας την ανανεωτική πτέρυγα του κόμματος, αλλά στην ψηφοφορία έχασε από την Αλέκα Παπαρήγα καθώς συγκέντρωσε 53 ψήφους έναντι των 57 της Παπαρήγα.Στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 1989 εξελέγη βουλευτής Χανίων. Συμμετείχε ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας στην Οικουμενική Κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα. Το διάστημα 1994-1999 ήταν μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Αθήνας.Βουλευτής Β΄ Αθηνών εξελέγη στις αναμετρήσεις του 1996, ως επιλαχών το 2000 (αντικατέστησε τη Μαρία Δαμανάκη μετά την παραίτησή της), το 2004, το 2007, το 2009, στις δύο αναμετρήσεις του 2012 και το 2015.


Συμμετείχε, ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, στην Οικουμενική Κυβέρνηση του Ξ. Ζολώτα (Νοέμβριος 1989 – Απρίλιος 1990).


Υπήρξε επί σειρά ετών αντιπρόεδρος της Βουλής, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και Πρόεδρος της υποεπιτροπής Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη. Ήταν επί πολλά έτη μέλος της διαρκούς Επιτροπής της Βουλής για την οικονομία και τον προϋπολογισμό. Συμμετείχε επίσης ως μέλος στην αντιπροσωπεία του ελληνικού κοινοβουλίου στον Ο.Α.Σ.Ε..Μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015 ανέλαβε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

 


Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, ο Δραγασάκης ανέλαβε, για δεύτερη φορά, καθήκοντα αντιπροέδρου της κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τρίπρα.


 

Έχει δύο κόρες, τη Μαριάννα και τη Ρηνιώ. Ο Γιάννης Δραγασάκης βρίσκεται εδώ και χρόνια στον δεύτερό του γάμο με την τραπεζικό Ευγενία. Εκείνη, αν και πολιτικοποιημένη, κρατάει αποστάσεις από την πολιτική διαδρομή του συζύγου της. Είναι μια γυναίκα χαμηλών τόνων, την οποία οι φίλοι τους χαρακτηρίζουν εξαιρετική οικοδέσποινα. «Είναι και οι δύο πολύ ήρεμοι και τα έχουν βρει», σχολιάζει φιλικό τους ζευγάρι παραπέμποντας στις συναντήσεις που οργανώνουν με φίλους για φαγητό και πολιτική κουβέντα. 

Η Μαριάννα και η εμπλοκή της με το νόμο


Στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα στις 7 Οκτωβρίου του 2007 προβλήθηκε σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η εμπλοκή ης κόρης του Γιάννη Δραγασάκη σε υπόθεση ναρκωτικών. Όπως έγραφε η εφημερίδα στην κόρη του κ. Δραγασάκη, είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για «αγορά, κατοχή και πώληση ναρκωτικών ουσιών κατ' εξακολούθηση, κατοχή όπλων με σκοπό τη διάθεσή τους σε τρίτους με σκοπό τη διάπραξη κακουργήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση». Η κόρη του βουλευτή είχε συλληφθεί μαζί με άλλα τρία μέλη του ίδιου κυκλώματος και στα διαμερίσματά τους βρέθηκαν κάτι παραπάνω από ένα κιλό κοκαϊνης, χαρτάκια εμποτισμένα με LSD, τρία αυτόματα όπλα, 11 πιστόλια, ένα περίστροφο, τρεις σιγαστήρες και 206 σφαίρες, με αποτέλεσμα να προφυλακιστεί μέχρι την δίκη της. Η ίδια φέρεται να είχε δηλώσει τότε στην κατάθεσή της ότι καθημερινά χρειάζονταν 2 γραμμάρια κοκαΐνη και μισό γραμμάριο ηρωίνης. Φέρεται να είπε επίσης ότι δεν δουλεύει, γυρνάει από δω κι από κει και είχε πάρει απο τον πατέρα της 6.000 ευρώ για να αγοράζει τη δόση της.


Η δραματική ιστορία προκάλεσε ποικίλες αντισδράσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν κατάρχήν αρνητικές. όμως οι πιο ψύχραιμες έγραφαν«Αυτό που συμβαίνει στην οικογένεια Δραγασάκη δεν θα το ευχόμουν ούτε στην οικογένεια του χειρότερου εχθρού μου- και όχι, δεν ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ. Ισως στη συγκεκριμένη περίπτωση θα έπρεπε ο τύπος να είναι πιο διακριτικός». 


Την ιστορία επανέφερε πρόσφατα με χυδαίο τρόπο η βουλετής της Χρυσής Αυγής που αποκάλεσε τη Μαριάννα "πρεζού".


Στο πλευρό του Γιάννη Δραγασάκη είχαν σταθεί τότε αλλά και τώρα πολιτκοί απ'όλα τα κόμματα της Βουλής με προεξάρχοντα τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Την εποχή που ο κ. Μεϊμαράκης ήταν πρόεδρος της Βουλής και προεδρεύων ο κ. Δραγασάκης σηκώθηκε και πήγε να καθίσει δίπλα στον Δ' (τότε) σε μια πράξη έμπρακτης καταδίκης για όσα λέγονται για την οικογένειά του. Μάλιστα από το γραφέιο του κ. Μεϊμαράκη εκδώθηκε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι «Οι συμβολικές κινήσεις στην πολιτική είναι πολύ ισχυρότερες από ρητορικές ή κραυγές».


Την πιο δυνατή απάντηση όμως την έδωσε η ίδια η Μαριάννα που όπως δήλωσε το 2013 , έχει πλέον απεξαρτηθεί απο τα ναρκωτικά, έιναι καθαρή και και επιπλέον εργάζεται στον ΟΚΑΝΑ βοηθώντας άλλους χρήστες να απεξαρτηθούν.
Η Ρινιώ Δραγασάκη


Γεννήθηκε το 1980. Έχει σπουδάσει σκηνοθεσία στην Ελλάδα και ντοκιμαντέρ στη Βαρκελώνη.Έχει δουλεψει ως μοντέρ σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, γραμματειακή υποστήριξη στην εταιρεία παραγωγής ταινιών μικρού μήκους «Τ-short» και έχει συνεργασθεί με το Νεανικό πλάνο(δημιουργική ομάδα για την ανάπτυξη της οπτικοακουστικής επικοινωνίας και έκφρασης νέων ανθρώπων) για την διεξαγωγή κινηματογραφικών προβολών σε σχολεία.


 


Σήμερα όμως η Ρινιώ είναι γνωστή για τις ταινίες της. Ελάχιστοι στον κύκλο της γνωρίζουν ότι είναι κόρη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Έχει σκηνοθετήσει τέσσερις ταινίες και μετρά ήδη αρκετές διακρίσεις.Ίσως  η μεγαλύτερη ειναι το βραβείο στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Δράμας, το 2011 με την ταινία «Ο μπαμπάς μου, ο Λένιν και ο Φρέντυ».


Σκηνή από την ταινίαΣυμμετείχε σε 35 διεθνή φεστιβάλ. Επίσης απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους 2012 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Πήρε μέρος και στην περίφημη berlinale του Βερολίνου με την ταινία μικρού μήκους «Προαύλιο».   


  Η ιστορία με τη θωρακισμένη BMW


bmw


Το συγκεκριμένο όχημα είχε αγοραστέι μαζί με άλλο ένα ολόιδιο από την Κυβέρνηση Παπανδρέου. Το δημόσιο ήθελε να πουλήσει πακέτο και τις δύο για να πάρει κάποιο μέρος από τα χρήματα πίσω. Τα πανάκριβα αυτοκίνητα είχαν συνολική αξία 1,5 εκατομμυριο ευρώ. Εφόσον όμως δεν βρέθηκε αγοραστής στη πλούσιες χώρες της ανατολής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τη χρησιμοποίησε κάνοντας το λεγόμενο «τεστ-drive» μέχρι το Μαξίμου. Εκεί λοιπόν τον συνέλαβε ο φωτογραφικός φακός με το πανάκριβο,  «μνημονιακό» θωρακισμένο κρατικό αυτοκίνητο, αξίας 750.000 ευρώ… 


Να σημάνουν οι "καμπάνες"


Ο Γιάννης  Δραγασάκης θεωρείται ο σοφός της Κουμουνδούρου


Γιάννης Δραγασάκης: Ο σοφός της Κουμουνδούρου


 Η όλη συγκρότησή του, ο μετρημένος τρόπος του και το γεγονός ότι δεν είναι επαγγελματίας της πολιτικής (αντιθέτως έχει εργασθεί στον ιδιωτικό τομέα σε δουλειές συναφείς με τις οικονομικές σπουδές του) τον καθιστούν ιδιαίτερα συμπαθή στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, αλλά και πιο πέρα ακόμη, σε πιο συντηρητικά ακροατήρια.


Λίγο πριν απο τις εκλογές Ιανουαρίου 2015 τον είχε ρωτήσει ένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ "πως δε θα γίνουμε ΠΑΣΟΚ".


Εκείνος ψύχραιμος χωρίς απολυτότητες είχε πει ότι αυτό πρέπει να το σκεφτούμε όλοι. Η εξουσία είναι πάντα εξουσία, αναγνώρισε. Αλλά «πρέπει να έχουμε μέτωπο με το πρόβλημα, να μην μπούμε σε λογικές ανοχής, και τα δωράκια, όπως είχε πει και ο… αείμνηστος (Ανδρέας Παπανδρέου)- δε μας αφορούν». Επειδή όμως στη ζωή "ποτέ μη λες ποτέ", ο τότε βουλευτής και νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε την παρέμβασή του ως εξής "αν υπάρξει κρούσμα, να σημάνουν όλες οι ‘καμπάνες’ του ΣΥΡΙΖΑ".


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X