Έρευνα: Τι συμβαίνει όταν ξανασυναντάμε τον πρώτο μας έρωτα thumbnail

Έρευνα: Τι συμβαίνει όταν ξανασυναντάμε τον πρώτο μας έρωτα

Έχουν περάσει πολλά χρόνια και ακόμα να τον ξεπεράσεις… Μπορεί ακόμα να θυμάσαι τον πρώτο σου έρωτα, εκείνον που σε πλήγωσε στα 17 σου. Μεγαλώσατε, εκείνος παντρεύτηκε και εσύ έκανες τη ζωή σου αλλά παραμένει ζωντανός στη μνήμη σου. Ο πρώτος σου έρωτας: Γιατί δεν μπορούμε να τον ξεχάσουμε όσος καιρός και αν έχει περάσει; Γιατί η επίδρασή του πρώτου έρωτα είναι τόσο ισχυρή και τον θυμόμαστε με τόση νοσταλγία;


Η επιστήμη έχει την απάντηση: «Η πρώτη φορά που δοκιμάζουμε μια εμπειρία, όποια και αν είναι αυτή μένει ανεξίτηλη στον εγκέφαλό μας και μπορεί να επανέλθει στη μνήμη πολύ πιο εύκολα από άλλες παρόμοιες εμπειρίες που θα δοκιμάσουμε στην πορεία» εξηγεί ο Art Aron, καθηγητής ψυχολογίας στο State University of New York. «Ειδικά αν αυτή η εμπειρία μας τρομάζει και μας αναστατώνει» συνεχίζει. «Και η εμπειρία του πρώτου έρωτα είναι κατά κάποιο τρόπο τρομακτική. Φοβόμαστε πολύ, ειδικά την πρώτη φορά, μήπως ο αγαπημένος ή η αγαπημένη μας, μας απορρίψει μήπως κάνουμε κάτι λάθος ή μήπως δεν ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του/ της. Το στρες υπάρχει και στον έρωτα και μάλιστα είναι πολύ έντονο».


Η αρχική εμπειρία λοιπόν που καταγράφεται στη συνείδησή μας είναι καθοριστική, αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι οι υπόλοιποι έρωτες που ακολουθούν στη ζωή είναι ήσσονος σημασίας ή δεν μας αγγίζουν συναισθηματικά το ίδιο ή και περισσότερο.


Ο καθηγητής Aron όμως τονίζει και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό: «Για πολλούς ανθρώπους ο πρώτος  έρωτας μοιάζει να είναι κάτι μαγικό. Συμβαίνει πάνω στην αρχή της ενηλικίωσης , την περίοδο που έχουμε έκρηξη ορμονών και όταν ο έφηβος κάνει την επανάστασή του αποχαιρετώντας την οικογένεια και ανοίγοντας τα φτερά του στον κόσμο, γεμάτος ενθουσιασμό και ενέργεια! Λένε πως ο έρωτας λειτουργεί στον εγκέφαλο σα ναρκωτικό, φανταστείτε τι συμβαίνει όταν ζούμε την εμπειρία αυτή στην εφηβική ηλικία!»


Ο Jefferson Singer, ψυχολόγος του Connecticut College  μιλά για την επιλεκτική μνήμη του ανθρώπου. Από τα 16 μέχρι την ηλικία των 25 ετών επιλέγουμε να καταγράφουμε κυρίως θετικές μνήμες. Είναι γενικά η περίοδος που ζούμε για πρώτη φορά πράγματα και όχι μόνο όσον αφορά τις σχέσεις. Σε αυτές τις ηλικίες όμως έχουμε τη δυνατότητα να επεξεργαστούμε τα όσα ζούμε με μεγαλύτερη αιοσιοδοξία, να αναθεωρήσουμε πολύ πιο εύκολα όλα όσα έχουν πάει στραβά, να ονειρευτούμε θετικά για το μέλλον με μεγάλη φαντασία. Σύμφωνα με τον Singer όμως «Ο πρώτος έρωτας μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στην εξέλιξη της προσωπικότητας όταν δεν εξελίσσεται σε μια υγιή σχέση και περιλαμβάνει βία. Μάλιστα μπορεί να οδηγήσει σε καταθλιπτικά συμπτώματα ή ακόμα και σε αυτοκαταστροφικές τάσεις»


Τι συμβαίνει όταν ξανασυναντάμε τον πρώτο μας έρωτα;


Η ερευνήτρια  Nancy Kalish από το California State University έχει αφιερώσει ένα μεγάλο κομμάτι της μελέτης των ανθρώπινων σχέσεων στον πρώτο έρωτα και πιο συγκεκριμένα στο τι συμβαίνει με την επανασύνδεση των ζευγαριών στην ενήλικη ζωή. «Η Kalish υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει τίποτε το μαγικό στην πρώτη μας ερωτική επαφή πέρα του γεγονότος ότι απλά, είναι η πρώτη. Αυτό όμως που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι το τι συμβαίνει όταν η πρώτη σχέση διακοπεί και έπειτα οι σύντροφοι ξανασυναντηθούν στο μέλλον… Με το facebook και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η επανασύνδεση γίνεται όλο και πιο πιθανή πια».


Οι σύντροφοι που ξανασυναντώνται στη ζωή έχουν συνήθως τα εξής κοινά χαρακτηριστικά: Είναι πολύ νέοι όταν πρωτογνωρίζονται, μένουν και μεγαλώνουν στο ίδιο μέρος και πολύ συχνά η αιτία χωρισμού είναι οι αντιδράσεις των γονιών τους. Η αρχική αγάπη αγάπη τους είναι αγνή και ειλικρινής και όταν ξανασυναντώνται είτε είναι χωρισμένοι είτε απλά εργένηδες είναι πολύ πρόθυμοι  να επανασυνδεθούν ερωτικά. Αλλά δείτε τι συμβαίνει στις ζωές τους: Είναι συνήθως πολύ απογοητευμένοι ίσως και απελπισμένοι με την ερωτική τους ζωή γενικότερα και μάλλον γι΄αυτό τον λόγο επιθυμούν και επιδιώκουν την επανασύνδεση. «Τα 2/3 των ανθρώπων που συναντώνται ξανά είναι παντρεμένοι και καθόλου ικανοποιημένοι με τον έγγαμο βίο τους» καταλήγει η ερευνήτρια.


Κλείνοντας την μικρή έρευνά μας για τον πρώτο έρωτα, αξίζει να σταθούμε στα λόγια του ψυχολόγου Singer: «Μπορεί τελικά η γλυκιά ανάμνηση και η νοσταλγία που μας κάνει να φαντασιωνόμαστε ακόμα και την επανασύνδεση να μην έχει να κάνει με τον πρώτο μας σύντροφο αυτό καθαυτό… Μάλλον είναι η επιθυμία να είμαστε όπως παλιά: Πιο νέοι, όμορφοι, δραστήριοι και αισιόδοξοι. Να θέλουμε να νιώθουμε ζωντανοί ξανά»  


Κείμενο Κολέτσος Γιώργος 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X