Γόνιμες ημέρες: Πότε να αποφεύγω να κάνω σεξ για να μην μείνω έγκυος;

Ο κύκλος μου δεν είναι πάντα σταθερός και πολλές φορές διαρκεί περισσότερες ημέρες. Αυτό που ήθελα να σας ρωτήσω είναι σχετικά με τον υπολογισμό των γόνιμων ημερών.

Είναι πάντα ασφαλές να τις υπολογίζουμε 14 μέρες μετά την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου για να αποφύγουμε πιθανή εγκυμοσύνη;

Απαντά η επιστημονική ομάδα του Ουρολόγου – Ανδρολόγου Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη

Ο κύκλος της εμμήνου ρύσεως είναι ο αριθμός των ημερών, που μεσολαβεί από την πρώτη ημέρα της περιόδου μέχρι την πρώτη μέρα της επόμενης. Με ένα απλό παράδειγμα, αν είχατε περίοδο την πρώτη ημέρα του μήνα, πότε θα περιμένετε την επόμενη σας περίοδο;

Πότε έχουμε μηνορραγία;

Αν η απάντηση είναι στις 28 του μήνα, τότε έχετε κύκλο 28 ημερών. Σημαντικό είναι να κρατάτε ημερολόγιο πόσες ημέρες κρατά η περίοδός σας και αν έχετε μεταβολές στην ποσότητα του αίματος ή στον αριθμό των ημερών γιατί αρκετές φορές αυτές οι πληροφορίες χρειάζονται να αξιολογηθούν εκ των υστέρων.

Αν η περίοδος σας, αντίθετα από ό,τι συμβαίνει συνήθως, διαρκεί περισσότερες ημέρες και έχει μεγαλύτερη ροή τότε περιγράφεται σαν μηνορραγία. Αν βλέπετε αίμα ανεξάρτητα από την περίοδο τότε πρόκειται για μητρορραγία.  Μπορεί να προέρχεται από την μήτρα ή κάποια παθολογία του τραχήλου (εμφανίζεται συνήθως μετά από την σεξουαλική επαφή).

Πώς υπολογίζουμε τις γόνιμες μέρες;

Ένα ερώτημα, που απασχολεί συχνά τις γυναίκες είναι ο υπολογισμός των γόνιμων ημερών, πότε δηλαδή υπάρχει πιθανότητα μια γυναίκα να μείνει έγκυος μετά από ελεύθερη ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή. Δεν είναι ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης καθώς η ημέρα της ωορρηξίας μπορεί να μεταφερθεί από διάφορους παράγοντες, όπως έντονο ψυχολογικό στρες, ορμονικές διαταραχές κ.τ.λ.

Η πιθανή ημέρα ωορρηξίας είναι 14 ημέρες πριν από την αναμενόμενη ημέρα της επόμενης  περιόδου και όχι 14 μέρες μετά την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου όπως είναι η κοινή αντίληψη. Για τις γυναίκες που έχουν σταθερό κύκλο 28 ημερών, η ημέρα είναι η ίδια και για αυτό γίνεται ο λανθασμένος υπολογισμός αλλά δεν έχουν όλες κύκλο 28 ημερών.

Για παράδειγμα για μια γυναίκα, που έχει κύκλο 30 ημερών, η πιθανή ωορρηξία της θα συμβεί την 16η ημέρα από την πρώτη ημέρα της τελευταίας (προηγούμενης)  περιόδου (δηλαδή 14 ημέρες από την πρώτη ημέρα της επόμενης αναμενόμενης περιόδου).

Αν δεν είμαι σίγουρη για την ημέρα και δεν θέλω να μείνω έγκυος;

Καθώς τόσο το ωάριο όσο και τα σπερματοζωάρια επιβιώνουν πέραν των 24 ωρών, υπολογίζουμε τις γόνιμες μέρες τρεις ημέρες πριν την πιθανή ωορρηξία και τρεις ημέρες μετά. Αν υπάρξει ελεύθερη επαφή, δεν επιθυμείτε εγκυμοσύνη και δεν είστε σίγουρη για το αν η ημέρα, που συνέβη ήταν γόνιμη ή όχι, επισκεφτείτε άμεσα τον γυναικολόγο σας.

Θα σας απαντήσει με σαφήνεια σχετικά με τις γόνιμες ημέρες σας και θα σας κατευθύνει υπεύθυνα στο πώς να χειριστείτε το θέμα της επείγουσας αντισύλληψης, το «χάπι της επόμενης ημέρας». Αν έχετε πρόσφατα ξεκινήσει την ενεργό σεξουαλική ζωή, καλό θα είναι να επισκεφτείτε έναν γυναικολόγο και να συζητήσετε μαζί του σχετικά με το θέμα της αντισύλληψης και της προφύλαξης από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Αφού σας εξετάσει και καταγράψει το ιατρικό ιστορικό σας, θα προχωρήσει σε λήψη test Παπανικολάου, που θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι των προληπτικών ετήσιων εξετάσεων, που κάνετε.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κάνουμε σεξ και «τελειώνει» πολύ γρήγορα! Πώς να τον… σταματήσω;

Τα 7 μεγαλύτερα λάθη των ανδρών στο σεξ

Σχετικά άρθρα