Τα κορυφαία τρόφιμα για μια υγιή καρδιά  thumbnail

Τα κορυφαία τρόφιμα για μια υγιή καρδιά

Από τον παιδίατρο Νίκο Βουδούρη 


Κορυφαία Τρόφιμα για μία υγιή Καρδιά


 Οι καρδιακές παθήσεις είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου παγκοσμίως. Ενώ επηρεάζει και τα δύο φύλα.


 Πολλές περιπτώσεις εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων μπορούν να προληφθούν μέσω αλλαγών στο τρόπο ζωής. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και σύμφωνα με τους διαιτολόγους ορισμένες τροφές παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση μίας υγιούς καρδιάς.


 Οι ειδικοί μέσα απο έρευνες προτείνουν τα κορυφαία τρόφιμα για μία υγιή καρδιά.


Πλιγούρι Βρώμης.


 Το πλούσιο και συνεχές πρωινό με βρώμη είναι μια καλή πηγή β-γλυκάνης, είναι μία μορφή διαλυτής φυτικής ίνας. Η οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της χοληστερόλης. Για να πάρετε αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει να καταναλώνετε 1 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένο πλιγούρι βρώμης ημερησίως.


Σόγια.


 Η σόγια έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την LDL (κακή) χοληστερόλη , αν και τα αποτελέσματα διαφέρουν απο τα ατομικά επίπεδα χοληστερόλης. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων έχει αναφέρει ότι η κατανάλωση 25 gr πρωτείνης σόγιας την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.


Σπανάκι.


 Το σπανάκι είναι πλούσιο σε κάλιο , το οποίο μπορεί να βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Λαχανικά και χόρτα όπως το σπανάκι είναι χαμηλά σε θερμίδες και μία καλή πηγή φυτικών ινών. Αυτό το καθιστά ένα σημαντικό σύμμαχο στον πόλεμο κατά του υπερβολικού βάρους , το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες για καρδιακή νόσο.


Σολωμός.


Τα λιπαρά ψάρια , όπως ο σολωμός είναι μία μεγάλη πηγή των ωμέγα -3 λιπαρών οξέων. Τα ωμέγα -3 λιπαρά οξέα έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων , μειώνουν τον κίνδυνο θρομβώσεων στο αίμα , μειώνουν τον συνολικό κίνδυνο για καρδιακές προσβολές και κρατούν χαμηλότερα τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Επίσης τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τη φλεγμονή, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές ασθένειες συμπεριλαμβανομένων και των καρδιακών παθήσεων. Το ίδιο αποτέλεσμα με το σολωμό μπορείται να πάρετε απο το σκουμπρί , τον φρέσκο τόνο, τη ρέγκα , τις σαρδέλες και τις πέστροφες.


Καρποί με κέλυφος (καρύδια) για την υγεία της καρδιάς.


Τα καρύδια αποτελούν μία καλή πηγή πολυακόρεστων λιπαρών. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και προκαλούν τη μείωση της LDL χοληστερόλης . Είναι επίσης μία πηγή πρόσληψης των ωμέγα -3 λιπαρών οξέων για τους χορτοφάγους, όπου τα καθιστά ένα θείο δώρο για τους ανθρώπους που δεν τρώνε ψάρια. Τα καρύδια είναι πλούσια σε θερμίδες , δεν οδηγούν όμως σε αύξηση του σωματικόυ βάρους. 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X