Soft Boys: Είναι η νέα "φυλή" ανδρών;  thumbnail
Όσοι ασχολούνται με τη μουσική θα θυμούνται το συγκρότημα Soft Boys, μια ροκ μπάντα, με επικεφαλή τον Robyn Hitchcock, που σχηματίστηκε το 1976 στο Cambridge και διαλύθηκε το 2003.

Soft Boys: Είναι η νέα "φυλή" ανδρών;

Από τους Soft Boys στα softboys


 Γράφει ο  Ζήσης Παπαθανασίου


Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας – Σεξολόγος


Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου


Όσοι  ασχολούνται με τη μουσική θα θυμούνται το συγκρότημα Soft Boys, μια ροκ μπάντα, με επικεφαλή τον Robyn Hitchcock, που σχηματίστηκε το 1976 στο Cambridge και διαλύθηκε το 2003.Το ίδιο όνομα, αλλά σε μια λέξη, επέλεξαν Αμερικανοί επιστήμονες για να χαρακτηρίσουν μια ομάδα νεαρών ενήλικων ανδρών που μεγάλωσαν μόνο με τη μητέρα τους, ύστερα από το διαζύγιο των γονιών τους.


Σύμφωνα με την Αμερικανίδα σύμβουλο σχέσεων Ρέιτσερλ Σάσμαν, το να μεγαλώνει ένα αγόρι μόνο με τη μαμά του, μπορεί να το κάνει πιο ευαίσθητο στις ανάγκες των γυναικών. Τα αγόρια αυτά μεγάλωσαν σε ένα μητριαρχικό σπίτι, έχουν συχνά αρνητική άποψη ή και θυμό για τον πατέρα τους και εισέπραξαν από πολύ νωρίς τις ευαισθησίες των γυναικών χωρίς να βιώσουν τα χαρακτηριστικά της ανδρικής προσωπικότητας. Οι άνδρες αυτοί περιγράφονται όχι σαν καλοί εραστές για τις γυναίκες, αλλά σαν «φίλοι με πλεονεκτήματα». Ο άνδρας αυτός δεν θα σου αρνηθεί, βέβαια, πως υπάρχει κάποια άλλη που είναι ερωτευμένος, ωστόσο δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες. Απλά σου λέει πως με εκείνη δεν λειτουργεί. Ο τρόπος του και η ειλικρίνειά του δεν σε κάνουν ούτε να τον ζηλεύεις, ούτε να θες κάτι παραπάνω μαζί του (υπάρχουν και εξαιρέσεις βέβαια), αναφέρει το άρθρο.Και συνεχίζει: Μη πέσεις όμως στη παγίδα! Ούτε αυτά τα παιδιά είναι για σχέση (υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις, ξαναλέμε). Είναι ένας φαύλος κύκλος, που έχει τα πάνω του και τα κάτω του. Μπορεί να διαρκέσει μήνες, με αποτέλεσμα να χάνεις τη ζωή που κυλάει…


Το άρθρο εμπεριέχει πράγματι κάποιες αλήθειες. Δεν πρόκειται όμως για ένα νέο είδος άνδρα! Παρόμοια ψυχολογία και συμπεριφορά διαμορφώνουν και πολλά αγόρια με έναν απόμακρο και αδιάφορο πατέρα ή βιώνοντας μία κακή σχέση των γονιών.


Η απόρριψη του πατέρα από το γιο και η προσκόλληση στη μητέρα σίγουρα δημιουργεί δυσκολίες στο αγόρι στην πορεία του για να κερδίσει και να εμπεδώσει τον ανδρισμό του. Οι δυσκολίες αυτές σχετίζονται με άγνοια στον τρόπο προσέγγισης, διαπραγμάτευσης και δέσμευσης σε μια σχέση. Συχνά έχουν σχέση με θέματα χαμηλής αυτοεκτίμησης του νεαρού άνδρα ως προς τον ανδρισμό του και δυσκολία διαχείρισης θεμάτων γύρω από τον έρωτα και τη σεξουαλικότητα.Είναι όμως ανάγκη να τονίσουμε ότι ένα σημαντικό ποσοστό αγοριών που μεγάλωσαν με το πρότυπο μόνο της μητέρας λειτουργούν κανονικά σε επίπεδο σχέσεων με το άλλο φύλο. Όλη όμως αυτή η γενεά κουβαλάει στο μυαλό της την επιφύλαξη για το γάμο και τη συγκρουσιακή σχέση των γονιών. Το θέμα των κριτηρίων επιλογής συντρόφου επανέρχεται στο προσκήνιο…


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X