Κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου για όσους δεν κάνουν αντιϋπερτασική αγωγή thumbnail
Τα άτομα που δεν ακολουθούν θεραπεία για την υπέρταση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για το Εγκεφαλικό Επεισόδιο.

Κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου για όσους δεν κάνουν αντιϋπερτασική αγωγή

Τα άτομα που δεν ακολουθούν θεραπεία για την υπέρταση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για το Εγκεφαλικό Επεισόδιο.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Σινσινατι, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Επείγουσας Ιατρικής Δρ Κάιλ Γουαλς, ανέλυσε στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 4.600 αμερικανούς, οι οποίοι είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για έξι χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι μισοί υπέστησαν αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Συγκριτικά με όσους είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση, όσοι είχαν αθεράπευτη υπέρταση είχαν αυξημένο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Συγκεκριμένα, οι αφρο-αμερικανοί είχαν 11πλάσιο κίνδυνο, οι λατινο-αμερικανοί σχεδόν 10πλάσιο και οι καυκάσιας καταγωγής είχαν 9πλάσιο σχεδόν κίνδυνο.

Μεταξύ των ατόμων με προηγούμενη διάγνωση υπέρτασης, η νόσος ήταν πιθανότερο να μην είναι υπό θεραπευτική αγωγή στους λατίνους (48%) και στους αφρο-αμερικανούς (43%) συγκριτικά με τους καυκάσιους (33%).

Πάντως, ακόμα και μεταξύ όσων έκαναν αντιϋπερτασική αγωγή, οι αφρο-αμερικανοί είχαν 75% περισσότερες πιθανότητες και οι λατινικής καταγωγής 50% επιπλέον από τους καυκάσιους να υποστούν τελικά αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζει το άτομο ότι πάσχει από υπέρταση, ευθύς εξ αρχής. Και εφόσον διαγνωστεί, θα πρέπει να ακολουθεί την κατάλληλη θεραπεία» σημείωσε ο Δρ Γουαλς.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας μπορεί να είναι μια παράμετρος που επηρεάζει τόσο την αντιμετώπιση της υπέρτασης όσο και την διάγνωσή της.


health.in.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X