Ξεκαθάρισμα! Είδη "φίλων" που πρέπει να βγάλετε από τη ζωή σας  thumbnail
Στα ελληνικά ο όρος για τις προβληματικές φιλίες είναι «λυκοφιλίες», στα αγγλικά ‘frenemies’ (friends = φίλοι & enemies = εχθροί), που σημαίνει ότι ως πολιτισμοί αναγνωρίζουμε ότι κάποιες φιλίες σημαδεύουν τους ανθρώπους αρνητικά. Σας έχει τύχει να αναρωτιέστε για ποιο λόγο συνεχίζετε τη φιλία σας με κάποια άτομα; Στην πορεία της ζωής μας αλλάζουμε, όπως αλλάζουν και οι άνθρωποι γύρω μας. Μερικές φορές μάλιστα ανακαλύπτουμε ότι έχουμε στη ζωή μας αρνητικούς ή και τοξικούς ανθρώπους και δεν κάνουμε τίποτα, απλώς σφίγγουμε τα δόντια και τους ανεχόμαστε. Όταν απαλλαγείς από τους αρνητικούς ανθρώπους, τότε θα κάνεις χώρο και θα έχεις χρόνο για νέες φιλίες με θετικούς ανθρώπους που σου ταιριάζουν.

Ξεκαθάρισμα! Είδη "φίλων" που πρέπει να βγάλετε από τη ζωή σας

…για να μείνει χώρος για πραγματικές, καλές φιλίες

 

Στα ελληνικά ο όρος για τις προβληματικές φιλίες είναι «λυκοφιλίες», στα αγγλικά ‘frenemies’ (friends = φίλοι & enemies = εχθροί), που σημαίνει ότι ως πολιτισμοί αναγνωρίζουμε ότι κάποιες φιλίες σημαδεύουν τους ανθρώπους αρνητικά.  Σας έχει τύχει να αναρωτιέστε για ποιο λόγο συνεχίζετε τη φιλία σας με κάποια άτομα;  Στην πορεία της ζωής μας αλλάζουμε, όπως αλλάζουν και οι άνθρωποι γύρω μας.  Μερικές φορές μάλιστα ανακαλύπτουμε ότι έχουμε στη ζωή μας αρνητικούς ή και τοξικούς ανθρώπους και δεν κάνουμε τίποτα, απλώς σφίγγουμε τα δόντια και τους ανεχόμαστε.

Όταν απαλλαγείς από τους αρνητικούς ανθρώπους, τότε θα κάνεις χώρο και θα έχεις χρόνο για νέες φιλίες με θετικούς ανθρώπους που σου ταιριάζουν.

 


Γράφει η  Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια (greekpsychologypages.blogspot.gr).


 

Ποιοι είναι οι αρνητικοί ‘φίλοι’:

 

1. Ο εγωιστής φίλος

 

Πρόκειται για τον ‘παρτάκια’, που σκέφτεται μόνο τον εαυτό του και τις ανάγκες του. Είναι ο φίλος που πιστεύει ότι ο κόσμος γυρίζει γύρω του.  Είναι η φίλη που της λες το πρόβλημά σου και στο γυρνάει για να σου πει το δικό της, που, φυσικά, είναι χειρότερο από το δικό σου! Πάντα έχει κάποιο θέμα και δουλειά σου είναι να την παρηγορήσεις, να την υποστηρίξεις και να της το λύσεις.  Είναι κουραστικό.

 

2. Ο φίλος που δεν έχει χρόνο για σένα

 

Εσύ είσαι πάντα αυτή που κάνει την αρχή και παίρνει τηλέφωνο ή στέλνει μήνυμα.  Αν και όταν απαντήσει, η απάντηση της φίλης αυτής είναι τύπου «ναι, να τα πούμε… δε μπορώ αυτό το σαββατοκύριακο, ούτε το επόμενο, για να δω όμως, την επόμενη Δευτέρα, για ένα ποτάκι;  Ίσως αργήσω λίγο, δε σε πειράζει ε;  Για καμιά ωρίτσα, μετά θα πρέπει να φύγω..».

 

 

3. Ο φίλος που μονίμως σε ρίχνει

 

Κάνετε σχέδια, δίνετε ραντεβού, και τελευταία στιγμή τα ακυρώνει, δε σηκώνει το τηλέφωνο, δεν εμφανίζεται…  Και αυτό συμβαίνει κάθε φορά.  Είναι η φίλη που εξαφανίζεται κατά διαστήματα και επανέρχεται όταν σας έχει ανάγκη.

 

 

4. Ο φίλος που συνέχεια σε κρίνει και σε κάνει να νιώθεις άσχημαΟι αληθινοί φίλοι αγαπάνε τους φίλους τους γι’ αυτό που είναι.  Αν χρειαστεί να τους κάνουν κριτική, να τους επισημάνουν κάποιο λάθος ή κάτι που πρέπει να το διορθώσουν, το κάνουν με προσοχή για να μην πληγώσουν τα συναισθήματα του φίλου τους.  Η φίλη που σου λέει άσχημα πράγματα πιστεύοντας ότι έτσι θα σε αλλάξει, κάνει λάθος!  Αν λοιπόν κάποιος σε κάνει να νιώθεις άσχημα ξανασκέψου πόσο φίλος σου είναι και αν πραγματικά χρειάζεσαι αυτό το άτομο στη ζωή σου.

 

 

5. Ο φίλος που διαρκώς ζητάει κάτι

 

Οι φίλοι είναι για να βοηθάνε ο ένας τον άλλον.  Τι γίνεται όμως όταν έχεις έναν φίλο που διαρκώς σου ζητάει, χρήματα, πράγματα, χάρες, εξυπηρετήσεις, βοήθεια, στήριξη, και οτιδήποτε χρειάζεται, χωρίς ποτέ να ανταποδίδει;

 

 

6. Ο φίλος που είναι μαζί σου όταν χρειάζεται κάτιΟ φίλος που είναι χωρισμένος και δεν ξέρει τι να κάνει τα παιδιά του και τον εαυτό του τις γιορτές και σε θυμάται τότε ακριβώς, για να τον καλέσεις (ή αυτοπροσκαλιέται).  Η φίλη που έμεινε μόνη της και μέχρι να βρει καινούργιο φίλο κάνει παρέα μαζί σου.  Ναι, οι φίλοι πρέπει να παίρνουν στην ώρα της ανάγκης τους.  Δίνουν όμως κάτι σε εσένα την ώρα της δικής σου ανάγκης;

 

 

7. Η φίλη που σε κουτσομπολεύει

 

Ναι, υπάρχει και αυτή η κατηγορία, των φίλων που μαζί σου είναι μέλι-γάλα και μόλις γυρίσεις την πλάτη σου σε κουτσομπολεύουν για σημαντικά και ασήμαντα ζητήματα.  Αν το μάθεις και τους το επισημάνεις σου το αρνούνται.  Διπρόσωποι άνθρωποι, που σε ζηλεύουν.

 

 

8. Ο φίλος που σου λέει ψέματαΥπάρχουν φίλοι που σου λένε ψέματα, που δε σε σέβονται, που σε κοροϊδεύουν, αλλά παρόλα αυτά σε κρατάν στον κύκλο τους για να έχουν ένα ακόμα θύμα.  Αξίζεις μια τέτοια συμπεριφορά;

 

 

8. Ο φίλος με τον οποίο δεν έχεις τίποτα κοινόΠιθανότατα πρόκειται για έναν φίλο από τα παλιά, από μια άλλη χρονική περίοδο ή φάση της ζωής σου.  Άλλαξες εσύ, άλλαξε και αυτό το άτομο (ή παρέμεινε ίδιο ενώ εσύ άλλαξες) και τώρα πια δεν έχετε τίποτα κοινό.  Συζητάτε μόνο για τα παλιά και συχνά η συζήτηση μοιάζει να ‘κολλάει’ και να μην πηγαίνει παραπέρα.  Μήπως είναι καιρός να βρείς και άλλους φίλους;

 

 

9. Ο φίλος που δεν έχει καλοσύνη και οίκτοΈχεις κάποιον φίλο που απλώς δεν έχει καλοσύνη στην καρδιά του;  Μια φίλη που δε δείχνει οίκτο, δεν καταλαβαίνει τα συναισθήματα των άλλων (άρα ούτε και τα δικά σου), που είναι πολύ σκληρή και αυστηρή με τον καθένα και το κάθε τι;  Σου αρέσει στ’ αλήθεια να είσαι με ένα τέτοιο άτομο;

 

 

10. Ο φίλος που έχει κακή επιρροή επάνω σουΔεν έχει σημασία η ηλικία σου, αλλά αν έχεις έναν φίλο που ασκεί κακή επιρροή επάνω σου θα πρέπει να ξανασκεφτείς τι σημαίνει τελικά για σένα αυτή η φιλία.  Είναι ένα άτομο που διαρκώς γκρινιάζει;  Πρόκειται για άτομο που μόνο διαμαρτύρεται και μεταφέρει την αρνητική του ενέργεια σε σένα;  Είναι ένα άτομο που σε μπλοκάρει και δε σε αφήνει να εξελιχθείς;  Ή είναι απλώς ένα άτομο που σε παρασύρει σε πράγματα που δεν είναι καλά για σένα και τελικά δεν τα θέλεις, απλώς ακολουθείς επειδή είναι φίλος;

 

Ίσως τα παραπάνω ακούγονται αρνητικά, όμως ξανασκέψου το:  διαλέγοντας ποιοι είναι οι φίλοι σου διαλέγεις και την ποιότητα της κοινωνικής και της συναισθηματικής σου ζωής, άρα και το βαθμό που είσαι ευχαριστημένος και καλοδιάθετος στην καθημερινότητά σου.

 

Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σας και να κουβεντιάσουμε στο http://anelanda.gr/liza/epikoinwnia/

 

Θυμηθείτε επίσης να επισκεφθείτε την επαγγελματική μου σελίδα  στο Facebook

 

https://www.facebook.com/lvarvogli και να κάνετε like!

 

Διαλέξτε Αγάπη, Ηρεμία, Χαρά!

 

Δρ Λίζα

- See more at: http://greekpsychologypages.blogspot.gr/2016/02/blog-post_18.html#sthash.BwbKdxh0.dpuf

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X