Tα 4 σημάδια ότι ο γάμος σας ... κινδυνεύει!  thumbnail

Tα 4 σημάδια ότι ο γάμος σας … κινδυνεύει!

Ένα από τα πράγματα που με λυπούν περισσότερο στη δουλειά μου, είναι το γεγονός ότι βλέπω πολλά ζευγάρια που ενώ αντιμετωπίζουν χρόνιες δυσκολίες στο γάμο τους, περιμένουν υπερβολικά πολύ καιρό μέχρι να ζητήσουν βοήθεια από κάποιον ειδικό. Πολλά δε, είναι τα ζευγάρια που χωρίς ποτέ να ζητήσουν βοήθεια, καταλήγουν «σκοτωμένα» σε κάποιο δικηγορικό γραφείο.  


Προσωπικά θεωρώ ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των γάμων που διαλύονται, θα μπορούσαν με λίγη βοήθεια να είχαν μεταμορφωθεί σε σχέσεις λειτουργικές και δημιουργικές. Δεδομένων των δυσκολιών και της πίκρας που συνήθως συνοδεύουν ένα διαζύγιο (τόσο για τους πρώην συντρόφους όσο και για τα παιδιά τους), η διαπίστωσή αυτή μου δημιουργεί μια βαθιά απογοήτευση. Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι είναι σημαντικό τα ζευγάρια να μην αφήνουν τα προβλήματά τους να παγιωθούν αλλά να παρεμβαίνουν σε αυτά εγκαίρως. Αν θέλετε να γνωρίζετε μερικά από τα σημάδια που δείχνουν ότι ο γάμος σας έχει αρχίσει να μπαίνει σε επικίνδυνη ζώνη συνεχίστε να διαβάζετε.

1)    Τσακώνεστε συνέχεια με τις ίδιες αφορμές.

Ας είμαστε ρεαλιστές. Οι συζυγικές συγκρούσεις είναι βασικό συστατικό κάθε υγιούς γάμου. Είναι αδύνατο δύο άτομα να ζουν κάτω από την ίδια στέγη χωρίς να τσακώνονται ποτέ. Οι τσακωμοί αυτοί καθαυτοί δεν αποτελούν συνήθως σημάδι ότι ένας γάμος κινδυνεύει. Αυτό όμως που μπορεί να αποτελεί δείγμα ότι μια σχέση έχει διαταραχθεί είναι όταν οι δύο σύντροφοι τσακώνονται διαρκώς για το ίδιο θέμα και καταλήγουν σε αδιέξοδο χωρίς ποτέ να καταφέρνουν να δουν ο ένας την οπτική του άλλου. Όταν σε ένα γάμο υπάρχει ένα συγκεκριμένο ανεπίλυτο θέμα που δημιουργεί συνεχώς ένταση, ίσως αποδειχτεί πολύ χρήσιμο για το ζευγάρι να ζητήσει βοήθεια για την αντιμετώπισή του.

2)    Ζείτε «παράλληλες ζωές».


Μια από τις βασικότερες πηγές προβλημάτων σε ένα ζευγάρι είναι το γεγονός ότι οι δύο σύντροφοι δεν φροντίζουν να περνάνε αρκετό χρόνο μαζί. Μετά το πέρας κάποιων ετών όλα (η δουλειά, τα παιδιά, οι υποχρεώσεις του σπιτιού, οι φίλοι, οι συγγενείς) αρχίζουν να φαίνονται πιο σημαντικά από το να διαφυλάξει το ζευγάρι λίγο χρόνο για τη σχέση του. Αν όμως οι σύντροφοι επιτρέψουν σε αυτή την κατάσταση να παγιωθεί, τότε μπορεί μετά από κάποια χρόνια να συνειδητοποιήσουν ότι ζουν δύο τελείως ξεχωριστές ζωές και ότι ο καθένας «κάνει τα δικά του». Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί οι καβγάδες να είναι μηδαμινοί έως ανύπαρκτοί αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται περισσότερο στην έλλειψη συναισθηματικής σύνδεσης παρά στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στη σχέση.  Όσο το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν γίνεται αντιληπτό και δεν υπάρχει η διάθεση να επαναπροσδιοριστούν οι προτεραιότητες, τόσο ο γάμος θα βρίσκεται σε επικίνδυνη ζώνη.

3)    Δεν κάνετε σεξ.

Είναι πολλά τα ζευγάρια, ιδιαίτερα μέσα στο πλαίσιο του γάμου,  που ενώ διατηρούν σχέσεις χωρίς σεξουαλικές επαφές υποστηρίζουν ότι η σχέση τους είναι μια χαρά. Η δική μου άποψη είναι πως – στην πλειοψηφία των περιπτώσεων – η απροθυμία να έχουμε ερωτικές επαφές με το σύντροφό μας αποτελεί συνήθως το σύμπτωμα κάποιων άλλων διαπροσωπικών δυσλειτουργιών. Η συμβουλή μου σε περίπτωση που το σεξ αρχίζει να εξαφανίζεται από τη σχέση χρειάζεται να γίνει άμεσα μια προσπάθεια εντοπισμού της ρίζας του προβλήματος.

4)    Σκέφτεστε να δημιουργήσετε μια εξωσυζυγική σχέση.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί κάποιος να μπει στον πειρασμό να δημιουργήσει μια παράλληλη σχέση. Μπορεί να είναι ο ενθουσιασμός που προσφέρει το καινούριο. Μπορεί να είναι το πάθος στο σεξ. Μπορεί να είναι η αναζήτηση περισσότερης προσοχής και εκτίμησης. Μπορεί να είναι μια διέξοδος από την καθημερινή ρουτίνα και τις ατελείωτες ευθύνες. Βασικά οι λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να απιστήσει είναι ατελείωτοι.

Ανεξάρτητα όμως από τους λόγους που κάποιος μπορεί να επικαλεστεί, το να προσπαθήσει κάποιος να λύσει τα προβλήματα αυτά στρεφόμενος έξω από τη σχέση όχι μόνο δεν τα λύνει αλλά δημιουργεί και άλλα επιπλέον θέματα. Από τη στιγμή που ένας από τους δύο αρχίσει να διοχετεύει τη συναισθηματική του ενέργεια έξω από το γάμο, τα προβλήματα που χρειάζονται επίλυση πολλαπλασιάζονται. Τα ψέματα, οι ενοχές και η ντροπή που συνήθως συνοδεύουν αυτές τις επιλογές οδηγούν σε αποφευκτικές συμπεριφορές και απομόνωση. Η σχέση δηλητηριάζεται από υποψίες και η εμπιστοσύνη χάνεται. 

Αν ο πειρασμός να απιστήσετε σας έχει χτυπήσει την πόρτα, έχετε υπόψη σας ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε προβληματικές πτυχές της σχέσης σας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι σε όλα τα προβλήματα υπάρχουν λύσεις, ακόμα και αν εσείς δεν έχετε καταφέρει ακόμα να τις ανακαλύψετε. Επιτρέψτε στις φαντασιώσεις σας να λειτουργήσουν ως σήμα ότι κάτι δεν πάει καλά στο γάμο σας και αν δεν καταφέρετε να ανακαλύψετε μόνοι σας τα προβλήματα ή τις λύσεις τους αναζητήστε βοήθεια το συντομότερο δυνατόν.

Αν κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις σας φαίνεται γνώριμη, μην απελπίζεστε. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τις διορθώσετε. Αν δεν εκλογικεύσετε και δεν δικαιολογήσετε τις δυσκολίες σας αλλά ζητήσετε βοήθεια για να τις λύσετε, είναι πολύ πιθανό να καταλήξετε να ζείτε σε ένα γάμο πιο ικανοποιητικό και πιο λειτουργικό από ποτέ.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X