Το άγχος επίδοσης στο σεξ: Πότε δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε  thumbnail

Το άγχος επίδοσης στο σεξ: Πότε δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε

Αγχος και σεξουαλική λειτουργία


Ο σημαντικός ρόλος του άγχους στην ανάπτυξη και διατήρηση των σεξουαλικών δυσλειτουργιών είχε γίνει αντιληπτός εδώ και τρεις δεκαετίες και οι περισσότεροι κλινικοί θεραπευτές σεξουαλικών διαταραχών αναφέρουν στα βιβλία τους ή σε αρθρα τους ότι το άγχος παίζει βασικό ρόλο στην αιτιοπαθογένεια και τη διατήρηση των σεξουαλικών δυσλειτουργιών, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναί-ζες.Ωστόσο, δεν υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν αυτή την ευρέως διαδεδομένη κλινική εντύπωση. Όμως, όλες οι κλινικές ενδείξεις είναι τόσο ισχυρές, ώστε, παρά την έλλειψη ερευνητικών εργασιών (ίσως και γι’ αυτό δεν είναι εύκολο να βρεθούν τέτοιες εργασίες), να μην μπορεί να αγνοηθεί η συμμετοχή του άγχους στην εμφάνιση των σεξουαλικών δυσλειτουργιών.


Θεωρούμε σκόπιμο να διακρίνουμε το γενικό άγχος, π.χ, της γενικευμένης «αγχώδους διαταραχής ή της διαταραχής πανικού, από το ειδικό άγχος που σχετίζεται Ομεσα με τη σεξουαλική διαδικασία και το οποίο αρκετές φορές εμφανίζέ ται στη βιβλιογραφία ως σεξουαλική φοβία (όρο που χρησιμοποιεί η Kaplan), Η Kaplan5 θεωρεί ότι αυτές οι δύο μορφές άγχους μπορεί να διαπλέκονται, Ci\mu ωστόσο, πολύ χρήσιμο στον κλινικό θεραπευτή να μπορεί να εντοπίσει τη διαφορά. γιατί σε μερικές περιπτώσεις μόνο η προσθήκη φαρμακευτικής αγωγής θα επιτρέψει στην ψυχοθεραπεία να δράσει και να αποκαταστήσει τη δυσλειτουργία»


Το άγχος μπορεί να γίνει αντιληπτό ως μια τελική κοινή οδός, μέσω της οπαίας διάψοροι κοινωνικοί, ψυχολογικοί και βιολογικοί πιεστικοί παράγοντες (stressor) συγκλίνουν για να παρεμποδίσουν την ομαλή λειτουργία των αντανακλαστικών που συμμετέχουν στη σεξουαλική λειτουργία. Ένα παράδειγμα αυτού του  μηχανισμού είναι οι διαταραχές στύσης στον άνδρα.


Η στύση προκαλέται από μια αύξηση της αιματικής ροής στα σηραγγώδη σώματα του πέους. Όταν ο άνδρας διεγείρεται σεξουαλικά, ένας αντανακλαστικός μηχανισμός αυξάνει τη ροή του αίματος στις αρτηρίες και ταυτόχρονα μειώνει την απαγωγή του από τις φλέβες, έτσι ώστε το αίμα να εγκλωβίζεται υπό πίεση στα σηραγγώδη σώματα του πέους. Ωστόσο, αν ο άνδρας αγχωθεί, η διαδικασία αυτή αντιστρέφεται. Το άγχος συνοδεύεται από απελευθέρωση αδρενεργικών ουσιών (αδρεναλίνης, νοραδρεναλίνης) στο αίμα, οι οποίες φθάνουν στην κυκλοφορία του πέους σε λίγότερο από ένα δευτερόλεπτο και προκαλούν σύσπαση των αρτηριών και διαστολή υων φλεβών, γεγονότα που έχουν ως αποτέλεσμα την απαγωγή του αίματος από το τιέος και τη χάλασή του.


Ένας άλλος δυσδιάκριτος ρόλος του άγχους είναι ο τρόπος δράσης του στη σεξουαλική δυσλειτουργία, αν δηλαδή ενεργεί ως αιτιοπαθογενετικός παράγοντας ή απλώς ως παράγοντας διατήρησης της διαταραχής. Αν κάποιος έχει πολύ άγχος γί αυτή καθαυτή τη σεξουαλική διαδικασία, ενεργοποιείται ο μηχανισμός που προαναψέρθηκε και αναστέλλεται ο αντανακλαστικός μηχανισμός, με συνέπεια την αποτυχία ολοκλήρωσης της σεξουαλικής πράξης. Αυτό όμως θα αυξήσει το άγχος και θα δημιουργήσει επιπρόσθετο άγχος αναμονής και άλλης αποτυχίας, με αποτέλεσμα την εγκατάσταση ενός φαύλου κύκλου και την αναστολή της σεξουαλικής λειτουργίας του ατόμου.


Τι είναι το Άγχος επίδοσης


Κατά τους Masters Johnson, αποτελεί τον κύριο παράγοντα διατήρησης μιας ψυχοσεξουαλικής δυσλειτουργίας. Αγχος για τη σεξουαλική αποδοτικότητα και σεξουαλική απόλαυση είναι σε μεγάλο βαθμό ασυμβίβαστα. Αυτή η κατάσταση είναι πιοο εμφανής στους άνδρες. Άγχος για την απόκτηση στύσης, άγχος για τη διατήρησή της, άγχος για τη στιγμή της εισαγωγής, άγχος για την ικανοποίηση της συντρόφου, είναι καταστάσεις που όχι μόνο απομακρύνουν την απόλαυση από τη σεξουαλική λειτουργία, αλλά συχνά οδηγούν σε δυσλειτουργία στύσης ή εκσπερμάτισης. Ορισμένοι άνδρες συμπεριφέρονται σαν να απομακρύνονται από ιην ερωτική διαδικασία και να παρατηρούν από ψηλά τον εαυτό τους αν συμπερίφέρεται σωστά (ρόλος του θεατή). Όλες αυτές οι αγωνίες είναι δυνατό κάποια φορά να οδηγήσουν σε μια αττοτυχία, η οποία με τη σειρά της θα αυξήσει το άγχος και θα θέσει σε λειτουργία το φαύλο κύκλο της διατήρησης της δυσλειτουργίας/ 


Το άγχος της επίδοσης υποκρύπτει μια ενδόμυχη ανασφάλεια του ατόμου για τη σεξουαλική του ικανότητα και μια προσπάθεια να αποκτήσει ασφάλεια, αποδεικνύοντας στη σύντροφό του ότι μπορεί να της προσφέρει έναν οργασμό, Όλη αυτή η προσπάθεια και το άγχος μπορεί πολλές φορές να φέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, γιατί ενεργοποιεί τον προαναφερθέντα φαύλο κύκλο.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X