Ξηρότητα του κόλπου και προβλήματα στο σεξ.

ΚΛΕΙΤΟΡΙΔΙΚΗ  ΚΑΙ ΚΟΛΠΙΚΗ ΑΤΡΟΦΙΑ  ΣΕ  ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΙΑΚΕΣ  ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΕΝΑ ΚΑΛΑ ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ  ΠΟΥ ΤΙΣ ΒΑΣΑΝΙΖΕΙ

Η Ξηρότητα  του κόλπου είναι μια χρόνια πάθηση που συνοδεύει  την εμμηνόπαυση με συνέπεια οι γυναίκες να υποφέρουν  από δυσπαρεύνια (επώδυνη συνουσία), ξηρότητα  του κόλπου ,δυσκολεύοντας την σεξουαλική ζωή αλλά και άλλες καθημερινές συνήθειες που  καταστρέφουν  την συναισθηματική  σχέση του  ζευγαριού.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Σε μια μεγάλη  διαδικτυακή  έρευνα στην Αμερική  με  55.000  γυναίκες,  πήραν δείγμα αντιπροσωπευτικό του γυναικείου πληθυσμού  όλης της Αμερικής και μελέτησαν 3. 000  περίπου εμμηνοπαυσιακές  γυναίκες , με συμπτώματα  όπως αυτά που αναφέραμε.

 

Οι γυναίκες αυτές ρωτήθηκαν  πόση επίδραση είχε στη ζωή τους  η  εμμηνοπαυσιακή αυτή συνδρομή  και  πως την αντιμετώπιζαν, αν πήγαιναν σε γιατρό  η  έπαιρναν   φάρμακα  χωρίς συνταγή, κρέμες,   ενυδατικά  και  διάφορα προϊόντα που δεν συνταγογραφούνται από γιατρούς.

 

Τα πιο συχνά ενοχλήματα ήσαν  η ξηρότητα  55%,  η δυσπαρεύνια  δηλαδή πόνος την επαφή  44% , κολπικός σπασμός και δυσκολία στην επαφή 59% . Μια  στις τέσσερις γυναίκες  παραπονέθηκε επίσης για γενική μείωση  της διάθεσης για ζωή και απόλαυση  των κοινών  συνηθειών. Οι περισσότερες γυναίκες αγνοούσαν  τον ρόλο της εμμηνόπαυσης  στα συμπτώματα αυτά.

 

Μόνο οι μισές γυναίκες  συζήτησαν το πρόβλημα τους με εδικούς,  ενώ κατέφευγαν από μόνες τους σε σκευάσματα  που  δεν πωλούνται με συνταγή,  αλλά και αυτές που συζήτησαν με γιατρό  πάλι  στη πλειοψηφία τους κατέφευγαν σε παραϊατρικά σκευάσματα.

 

Οι περισσότερες από τις γυναίκες με τα σκευάσματα αυτά δεν βρήκαν  λύση  στο πρόβλημα τους.

 

Η  σημερινή  ιατρική  πρακτική  πρέπει να αλλάξει  γιατί είναι ασυγχώρητο με τόσες σύγχρονες  εξελίξεις  στον τομέα της φαρμακολογίας και έρευνας, να μην υπάρχουν λύσεις σε ένα πληθυσμό που ίσως να είναι πρακτικά  ο μισός  μιας χώρας.

 

Η κατάσταση  αυτή που  αφορά αυτό το τεράστιο νούμερο  γυναικών  μοιάζει  με την ταινία ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΛΟΓΑ  ΟΤΑΝ ΓΕΡΑΣΟΥΝ. Εγκαταλείπουν δηλαδή  τις γυναίκες  σε μια μεγάλη χρονικά  και σημαντική περίοδο της ζωής τους,  με  ακράτεια ούρων,  σεξουαλική  αδυναμία  και  πόνους  στην περιοχή, ΤΙΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ  ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ   χωρίς καμία ενοχή.

 

Σχετικά άρθρα