Γυναικεία λίμπιντο: Πιο απελευθερωμένες στο σεξ οι 40άρες;

Η γυναικεία λίμπιντο αυξάνεται καθώς χτυπάει το βιολογικό ρολόι. Σύμφωνα με έρευνα ψυχολόγων του Πανεπιστημίου του Όστιν του Τέξας, καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες φτάνουν στα 30 και 40 για να κάνουν παιδιά, είναι πιο πρόθυμες να εμπλακούν σε ένα πλήθος σεξουαλικών δραστηριοτήτων για να αξιοποιήσουν τα υπόλοιπα αναπαραγωγικά τους έτη.

Συμπεριλαμβάνονται οι σχέσεις της μιας βραδιάς και η περιπετειώδης συμπεριφορά στην κρεβατοκάμαρα. Οι γυναίκες μεταξύ 27 και 45 έχουν αυξημένη σεξουαλική ορμή σε απάντηση της εξάντλησης της γονιμότητάς τους.

Πιο απελευθερωμένες στο σεξ οι 40άρες;

Στην εν λόγω έρευνα οι ερευνητές χώρισαν τις 827 γυναίκες που πήραν μέρος σε αυτήν, σε τρεις ομάδες: υψηλής γονιμότητας (ηλικίας 18-26), χαμηλής γονιμότητας (ηλικίας 27 – 45) και σε εμμηνόπαυση (ηλικίας 46 και άνω). Οι συμμετέχουσες απάντησαν σε ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο για τις σεξουαλικές τους στάσεις και συμπεριφορές.

Σε σχέση με τις άλλες ομάδες, οι γυναίκες με χαμηλή γονιμότητα συνήθως βίωναν τα ακόλουθα:

  • συχνές σεξουαλικές φαντασιώσεις,
  • σκέψεις για σεξουαλικές πράξεις,
  • πιο έντονες σεξουαλικές φαντασιώσεις από τις νεότερές τους,
  • πιο ενεργή σεξουαλική ζωή και προθυμία να έχουν σχέσεις της μιας βραδιάς και
  • προθυμία για «σκέτο» σεξ.

Οι ερωτικές φαντασιώσεις

Αντίθετα από τις προβλέψεις τους οι ερευνητές ανακάλυψαν πως συγκρίνοντας τις γυναίκες με χαμηλή γονιμότητα σε σχέση, με αυτές με υψηλή γονιμότητα σε σχέση, η μεγαλύτερης ηλικίας λιγότερης γονιμότητας ομάδα δε φαντασιωνόταν περισσότερο για κάποιον πέρα από το σύντροφό τους. Φαντασιώνονταν εξίσου για τον σύντροφό τους και για άλλους.

Σύμφωνα με μια αναφορά του 2010, οι μητέρες των νεογέννητων όλων των εθνικοτήτων είναι μεγαλύτερες σε ηλικία από τις μητέρες πριν 20 χρόνια. Το 14% των γεννήσεων το 2008 προήλθαν από γυναίκες ηλικίας 35 και πάνω και το 10% ήταν από έφηβες.

Καθώς περισσότερες γυναίκες κάνουν παιδιά μετά την πιο αναπαραγωγική τους ηλικία, πιστεύεται πως η έρευνα θα έχει επιπτώσεις σε θέματα αναπαραγωγικής και σεξουαλικής υγείας, όπως η γονιμότητα, η σεξουαλική δυσλειτουργία και η οικογενειακή ανάπτυξη.

Τι αποκαλύπτουν τα ευρήματα;

Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν πως οι γυναίκες δεν είναι απαραίτητο να «τρελαίνονται» να κάνουν παιδί στα 30 τους ή να πιστεύουν πως πρέπει να έχουν «σεξουαλική κορύφωση», πως δεν είναι και τόσο σπουδαία τα 30 και πως αντίθετα αυτές οι συμπεριφορές εμφανίζονται σε όλες τις γυναίκες με φθίνουσα γονιμότητα.

Μπορεί να είναι δυσκολότερο να συλλάβει μια γυναίκα μετά τα 35, όμως η έρευνά μας δείχνει πως η γυναικεία ψυχολογία θα συνεχίζει να τις παρακινεί να προσπαθούν μέχρι την εμμηνόπαυση.

Η έρευνα επίσης περιγράφει για πρώτη φορά τις αλλαγές στην αναπαραγωγική συμπεριφορά των γυναικών στον κύκλο της ζωής από εξελικτική άποψη. Οι ερευνητές αποδίδουν αυτές τις διαφορές στους ψυχολογικούς μηχανισμούς που είναι ριζωμένοι στις προσαρμοσμένες απαντήσεις του κάθε φύλου στις χιλιετίες της ανθρώπινης εξέλιξης.

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Χειρουργός, Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών
www.andrologia.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ξύλο στο σεξ: Αρέσει στις γυναίκες;

Έτσι, θα του «ξυπνήσεις» την όρεξη για σεξουαλική επαφή

Γιατί ονειρεύεται ότι κάνει σεξ με άλλη γυναίκα;

Τι σκέφτονται οι γυναίκες όταν ο άνδρας «τελειώνει» γρήγορα;

Εσύ πόσες φορές σκέφτηκες σήμερα το σεξ;

Σχετικά άρθρα