AIDS: Το σύνδρομο που συνδέθηκε με τους ομοφυλόφιλους και τους ναρκομανείς

Πριν από 30 και πλέον χρόνια η ανθρωπότητα γνώρισε το AIDS. Το σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας, όπως είναι η επιστημονική ονομασία της ασθένειας, άλλαξε  δραστικά την ανθρώπινη σεξουαλικότητα, όπως είχε κάνει το αντισυλληπτικό χάπι και η επανάσταση των χίπις στη δεκαετία του 1960.

Γράφει ο Ουρολόγος – Ανδρολόγος Πέτρος Δρέττας

Η «επίσημη» αναφορά στην ασθένεια γίνεται στα τέλη της δεκαετίας του 1980 αλλά κομβικό έτος είναι το 1985 που ο ηθοποιός Ροκ Χάτσον πεθαίνει από AIDS. Tότε οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο κόσμος όλος συνειδητοποιούν ότι η νόσος είναι υπόθεση όλων.

Με την πάροδο των χρόνων αυξανόταν ο αριθμός των ασθενών αλλά και των μολυσμένων από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS, αυξάνονταν όμως και οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα για το μείζον αυτό θέμα δημόσιας υγείας.

Γιατί συνδέθηκε με τους ομοφυλόφιλους;

Ακριβώς επειδή θεωρήθηκε ότι αφορά τους «ανώμαλους», τους  «ομοφυλόφιλους» και όσους άλλους επιδίδονταν στις «ακατονόμαστες» σεξουαλικές τεχνικές τους αλλά και τους χρήστες ναρκωτικών, υποτιμήθηκε αρχικά από τον πολύ κόσμο. Το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας θεώρησε ότι δεν τους αφορά ο ιός, η μετάδοσή του και η ασθένεια και έτσι γρήγορα ξεχάστηκε.

Ξεχάστηκε σαν απειλή, ξεχάστηκε σαν πραγματικότητα, ξεχάστηκε σαν έναν ιό που μεταφέρεται και καταστρέφει μια από τις πιο σημαντικές εκφράσεις της ανθρώπινης ύπαρξης, την σεξουαλικότητα. Δυστυχώς, τo aids συνοδεύτηκε από στερεότυπα, αφορισμούς και μύθους ακόμα και ανάμεσα σε μέλη της ιατρικής κοινότητας.

Αυτή η κατάσταση πότε άλλαξε;

Χρειάστηκε λιγότερο από μια δεκαετία για να διαπιστώσουν όλοι ότι η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Ότι το νόσημα δεν αφορά μόνο τους ομοφυλόφιλους και τους  χρήστες ναρκωτικών. Ότι δεν χτυπά μόνο τους φτωχούς στην Αφρική, όπου πραγματικά τα ποσοστά στην υποσαχάρια περιοχή ξεπερνούν τον 50% του γενικού πληθυσμού.

Ότι δεν αφορά μόνο τις πόρνες. Άρχισαν να γεννιούνται παιδιά με AIDS, από γυναίκες κατά τα άλλα στο απυρόβλητο. Τα ποσοστά στην «πολιτισμένη» Δύση εκτοξεύτηκαν. Αυτό ωστόσο κινητοποίησε τους επιστήμονες, τους φορείς, τα κράτη, τους ανθρώπους.

Πλέον θεωρείται ένα χρόνιο νόσημα;

AIDS δεν σημαίνει αναγκαστικά θάνατος. Ταυτόχρονα η διαπίστωση και διάκριση μεταξύ φορέων – πασχόντων έδειξε ότι ο ασθενής με AIDS δεν πεθαίνει. Πρέπει να ζήσει με ένα χρόνιο νόσημα, να δουλέψει  με ένα χρόνιο νόσημα, να ερωτευτεί με ένα χρόνιο νόσημα, να κάνει σεξ με ένα χρόνιο νόσημα.

Σήμερα είναι ξεκάθαρη η σκληρή πραγματικότητα των αριθμών: 33 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πια μολυνθεί με τον ιό HIV. Το 2009 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από AIDS. Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι  βρίσκονται σε αντι-ιική θεραπεία.

Πώς έχει η κατάσταση σήμερα;

Φαίνεται ότι εμείς ξεχάσαμε τον ιό, μα εκείνος δεν μας ξέχασε. Η χώρα μας αποτελεί έναν από τους κύριους διαμεσολαβητές στις οδούς μετάδοσης του ιού HIV. Καταγράφονται 3 νέα περιστατικά μόλυνσης κάθε ημέρα. Και αυτό αφορά μόνο τα επίσημα καταγεγραμμένα περιστατικά.

Ας βάλουμε όμως τα πράγματα στην θέση τους. Ναι, το AIDS είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Ναι, το AIDS σκοτώνει. Αλλά: Το AIDS είναι πια ένα χρόνιο νόσημα όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης. Δεν κολλάει με το φιλί, τη χειραψία, τα ποτήρια του νερού και τα πιρούνια.

Πώς μεταδίδεται;

Το AIDS έχει μικρότερη μολυσματική πιθανότητα από τον ιό της ηπατίτιδας Β και της ηπατίτιδας C,  δύο επίσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Δεν μεταδίδεται μόνο με συγκεκριμένες σεξουαλικές τεχνικές π.χ τις πρωκτικές. Αφορά όλους τους σεξουαλικά ενεργούς ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες.

Και κυρίως το AIDS δεν μεταδίδεται με την κοινωνική συναναστροφή. Δεν μεταδίδεται με την φιλία. Δεν μεταδίδεται με την «κουβέντα». Μέχρι τη δημιουργία της τελικής θεραπείας, όποτε και αν γίνει αυτό, φορείς του ιού, νοσούντες, γιατροί και κοινωνία, ας μιλήσουμε, ας ενημερώσουμε, ας γνωριστούμε, ας πάψουμε να φοβόμαστε.

Πέτρος  Δρέττας
Χειρουργός
Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Διευθυντής  του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αν αδυνατίσω, θα κάνω καλύτερο σεξ;

Γιατί τα παντρεμένα ζευγάρια χάνουν την επιθυμία για σεξ;

Η Νο1 δικαιολογία για σεξ καταρρίπτεται από αυτή την… αλήθεια

Σχετικά άρθρα