Γιώργος Καμίνης: Η γυναίκα του - Ο Θεός - Οι φόβοι και ποιος του τραβάει τ' αυτί δημόσια thumbnail
Ο Γεώργιος Καμίνης (15 Ιουλίου 1954) είναι επίκουρος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και από την 1η Ιανουαρίου 2011 Δήμαρχος Αθηναίων. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και κατάγεται από την Χίο και τα Ψαρά.

Γιώργος Καμίνης: Η γυναίκα του – Ο Θεός – Οι φόβοι και ποιος του τραβάει τ' αυτί δημόσια

Ο Γεώργιος Καμίνης (15 Ιουλίου 1954) είναι επίκουρος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και από την 1η Ιανουαρίου 2011 Δήμαρχος Αθηναίων.


 Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και κατάγεται από την Χίο και τα Ψαρά. Έζησε στη Νέα Υόρκη με την οικογένειά του, μέχρι τα 5 του χρόνια. Εκείνη την εποχή ο πατέρας του, Βασίλης εργαζόταν για την οικογένεια Σταύρου Λιβανού. Στη συνέχεια, επέστρεψαν στην Αθήνα.


Φωτό με την οικογένεια στη ΧίοΑποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Απρίλιο του 1980, ενώ δυο χρόνια αργότερα, απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα Diplôme d´études approfondies (DEA) στο Δημόσιο Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Université de Paris II. Τον Ιούνιο του 1989 υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή του (Doctorat d´Etat en Droit) στο Πανεπιστήμιο Paris I, με θέμα τις συνταγματικές όψεις της μετάβασης από τη δικτατορία στη δημοκρατία στην Ελλάδα και την Ισπανία (“La transition constitutionnelle en Grèce et en Espagne”). Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά.Το 1990 εξελέγη Λέκτορας Συνταγματικού δικαίου στη Νομική σχολή Αθηνών και το 1998 επίκουρος καθηγητής.


Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία τον Νοέμβριο του 1982 ως Επιστημονικός Συνεργάτης στη Β’ Έδρα του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. 


Το Νοέμβριο του 1982 προσλήφθηκε ως Επιστημονικός Συνεργάτης στη Β΄ Έδρα του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Δεκέμβριο του 1990 εκλέχθηκε λέκτορας στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Ιούνιο του 1998 επίκουρος καθηγητής.


Από τον Σεπτέμβριο του 1989 είναι Επιστημονικός Συνεργάτης στο Τμήμα Κοινοβουλευτικών Μελετών και Ερευνών της Διεύθυνσης Επιστημονικών Μελετών της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής των Ελλήνων. Επίσης, είναι Δικηγόρος Αθηνών. Διετέλεσε Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, υπεύθυνος για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, από το 1998 έως τον Μάιο 2003, οπότε και εξελέγη ομόφωνα από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ως Συνήγορος του Πολίτη. Η θητεία του ανανεώθηκε τον Φεβρουάριο 2008.
Τον Δεκέμβριο του 2008 ο κ. Καμίνης εκλέχθηκε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συνηγόρων του Πολίτη της Μεσογείου (Association of Mediterranean Ombudsmen) Τον Ιούνιο του 2009 εκλέχθηκε Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Ινστιτούτου Συνηγόρων του Πολίτη (International Ombudsman Institute).Τον Αύγουστο του 2010 ανακοίνωσε την παραίτησή του για να διεκδικήσει το Δήμο της Αθήνας. Στις 5 Σεπτεμβρίου 2010 ανακοινώθηκε από το ΠΑΣΟΚ η υποψηφιότητα του Γεωργίου Καμίνη για το αξίωμα του δημάρχου Αθηναίων, ύστερα από πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς Στήριξη προσέφεραν και οι Οικολόγοι Πράσινοι και το Πορτοκαλί (Δράση και Φιλελεύθερη Συμμαχία). Στις 14 Νοεμβρίου 2010 εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων.Από το Φεβρουάριο του 2011 αποτελεί μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου της Ακρόπολης σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Στις δημοτικές εκλογές της 25ης Μαΐου 2014 επανεξελέγη Δήμαρχος Αθηναίων συγκεντρώνοντας, στο δεύτερο γύρο, το 51,42% των ψήφων.


 Η οικογένειά του

Η σύζυγός του


Η Αδαμαντία (Ντία ή Διαμάντω για τους φίλους Αναγνώστουείναι η Πρώτη κυρία της Αθήνας, σύζυγος του δημάρχου Γιώργου Καμίνη. Είναι η δεύτερη γυναίκα του δημάρχου.Η ίδια λέει ότι δεν θελει να έχει σχέση με την πολιτική, αλλά ούτε και με τη δημοσιότητα. Δηλώνει αφοσιωμένη  στις δύο κόρες της, την Κατερίνα Μαρκέλα, 10 ετών, και  Αγγελική 6,5 ετών, και στα ακαδημαϊκά της καθήκοντα, αφού είναι λέκτωρ στο Πανεπιστήμιο τς Μακεδονίας από το 2005.Είναι φανατική ποδηλάτισσα, γεννημένη στη Θεσσαλονίκη από αγροτική οικογένεια, αριστούχος φημισμένων αμερικανικών πανεπιστημίων, όπως το Μount Ηolyoke College της Μασαχουσέτης,που ιδρύθηκε το 1837, ειδικευμένο στις ανθρωπιστικές και στις κοινωνικές επιστήμες, αλλά και στα πανεπιστήμια Yale και Ρrinceton. Από φοιτήτρια ήθελε να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα. Όπως λέγεται με τον Γιώργο Καμίνη γνωρίστηκαν το 2003 στα γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη, θεσμό που επί οκτώ χρόνια υπηρέτησε ο νυν δήμαρχος Αθηναίων. «Ηταν μια επιστημονική,υπηρεσιακή γνωριμία που κατέληξε σε σφοδρότατο έρωτα και εν συνεχεία σε γάμο» βεβαιώνουν οι συνεργάτες του. Αυτή η γνωριμία έγινε λόγω… γραφειοκρατίας της δημόσιας υπηρεσίας. Η Αδαμαντία Αναγνώστου,ως ακαδημαϊκός,ανέλαβε καθήκοντα για ένα μικρό χρονικό διάστημα στα γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη. Εκεί γνώρισε τον μέλλοντα σύζυγό της -ο οποίος ήταν ήδη διαζευγμένος.


Οι κόρες τουΗ μικρή του κόρη που βλέπεται δεν αποχωρίζεται την αγκαλιά του μπαμπά της. Μάλιστα σε μία από τις βόλτες του – προεκλογικά – όταν όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα πάνω του και ενώ του χάιδευε τα μαλλιά τόλμησε να στρέψει τη ματιά του για να μιλήσει στους συμππολίτες του. Τότε ήταν που η μικρή τον επανέφερε στην τάξη τραβώντας του το αυτί για να δείξει σε όλους ποιος έχει οτν πρώτο λόγο στη μεταξύ τους σχέση.


590_0703eb438e736d066c9af4f98612dcb5


 


Εδώ με τις κόρες του στο γεύμα αλληλεγγύης την πρωτοχρονιά του 2016


Καμίνης


Η θέση του για το Θεό


Όταν τίθεται η ερώτηση για το Θεό ο Γιώργος Καμίνης απαντά απόλυτα ότι δεν έχει δηλώσει ποτέ ότι έιναι άθεος. Έχω δηλώσει σκεπτικιστής. λέει ότι σέβεται βαθύτατα τους ανθρώπους που είναι πιστοί αλλά πραγματικοί πιστοί, όχι φαρισαίοι.Εξάλλου όπως λέει ο Αρχιεπίσκοπος στη συνάντηασή τους του φάνηκε πάρα πολύ ανθρώπινος, όπως ο ίδιος φαντάζεται ότι πρέπει να είναι ένας θρησκευτικός ηγέτης. Ένας πνευματικός άνθρωπος, σεμνός, ένας άνθρωπος που μπορεί να μιλήσει και στο μυαλό σου και στην καρδιά σου.


 


Τι ήθελε να γίνει όταν μεγαλώσει


Από μικρός λέει ήθελε να γίνει εισαγγελέας γιατί νόμιζε ότι οι εισαγγελεις απονέμουν δικαιοσύνη και τιμωρούν τους κακούς. Τα πρόγματα όμως – λέει – δεν έιναι καθόλου έτσι και ευτυχώς που δεν ακολούθησε αυτήν την πορεία.


 


Τι φοβάται


Στο ερώτημα αν φοβάται κάτι λέε ότι όποιος φοβάται δεν μπορέι να πάει μακριά. Ωστόσο υπήρξαν στιγμές που ένοιωσε φόβο. Η μια ήταν το Πάσχα του 2013 κατά την επίθεση της Χρυσής Αυγής στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας αλλά και όταν δέχτηκε επίθεση από μια ομάδα ατόμων μέσα στην Τεχνόπολη, τα Χριστούγεννα του 2012.Και ο λόγος που ανησύχησε πολύ, ήταν γιατί ήταν μαζι με τα παιδιά του. Τους ακολούθησαν για 50 μέτρα, βρίζοντας τους χυδαία. Ευτυχώς – λέει – κρατήσαμε την ψυχραιμία μας κι εγώ και η γυναίκα μου.


 


 


 


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X