Eθισμός στο διαδίκτυο: Πώς μπορεί να συμβεί σε έναν ενήλικα  thumbnail

Σοφία, αναγνώστρια του boro.gr

Με απασχολεί τελευταία ένα θέμα που αφορά τον πατέρα μου. Είναι 60 χρονών είναι παχύσαρκος και τα τελευταία 5 χρόνια βλέπω ότι η κατάστασή του συνεχώς χειροτερεύει. Συγκεκριμένα είναι εθισμένος στο ίντερνετ. Πλέον καθυστερεί ακόμα και 23 ώρες να πάει στη δουλειά του γιατί ασχολείται με το ίντερνετ

Eθισμός στο διαδίκτυο: Πώς μπορεί να συμβεί σε έναν ενήλικα

Αναγνώστριά μας ρωτά: 


Με απασχολεί τελευταία ένα θέμα που αφορά τον πατέρα μου. Είναι 60 χρονών είναι παχύσαρκος και τα τελευταία 5 χρόνια βλέπω ότι η κατάστασή του συνεχώς χειροτερεύει. Συγκεκριμένα είναι εθισμένος στο ίντερνετ. Πλέον καθυστερεί ακόμα και 23 ώρες να πάει στη δουλειά του γιατί ασχολείται με το ίντερνετ


Έχει σχεδόν κόψει το μεσημεριανό ύπνο για τον ίδιο λόγο και το βράδυ κοιμάται κατά τις 2 τα ξημερώματα Όσο δε βρίσκεται στη δουλειά βρίσκεται στο σπίτι και παίζει παιχνίδια στο ίντερνετ. Δε δείχνει κανένα ενδιαφέρον για δραστηριότητες όπως να βγει για καφέ με τη μητέρα μου ή με φίλους. Ζούνε οι 2 τους με τη μητέρα μου και συνεχώς της βάζει τις φωνές όταν πάει να του αναφέρει το παραμικρό την απαξιώνει και την ειρωνεύεται.


Έχει γενικά κακή διάθεση και δείχνει έντονη απαισιοδοξία για τα οικονομικά και την περίοδο που περνάμε παρόλο που δεν έχουμε ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα. Γενικά πέρα από το ίντερνετ δε δείχνει ενδιαφέρον για τίποτα και το κακό είναι ότι είναι υπερβολικά ισχυρογνώμων και δεν μπορεί να δεχτεί ότι χρειάζεται βοήθεια ή ότι έχει κάποιο πρόβλημα. Αντίστοιχα και με το θέμα του υπερβολικού του πάχους και της υγείας του γενικότερα… Θεωρώ πως ίσως έχει κάποια μορφή κατάθλιψης και δεν ξέρω πώς θα μπορούσα να τον βοηθήσω.


 


Σας απαντά η ψυχολόγος Πουλίδη Παυλίνα ‘Όπως αναφέρεται ο πατέρας σας είναι εθισμένος στο διαδίκτυο και πιο συγκεκριμένα στην ενασχόληση με διαδικτυακά παιχνίδια. Σε τέτοιες περιπτώσεις όπου το άτομο εκδηλώνει συμπεριφορά υπέρμετρης σε χρονική διάρκεια χρήσης μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα κόπωσης, ευερεθιστότητας, διαταραχής στην συγκέντρωση, διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού όπως και διαταραχή στον ύπνο με αναστροφή του ωραρίου. Επίσης εμφανίζει παραμέληση των υποχρεώσεων και άλλων ασχολιών όπως και αδιαφορία για πράγματα που παλιότερα του προκαλούσαν ευχαρίστηση. Το άτομο αν και γνωρίζει τα προβλήματα που του δημιουργεί η χρήση δεν μπορεί να τα περιορίσει και να συνειδητοποίηση  την κατάσταση, ώστε να αναζητήσει ή να δεχθεί βοήθεια.


 Πολλά από αυτά τα συμπτώματα γίνονται εμφανή στην περίπτωση του πατέρα σας.


Από την άλλη αναφέρεστε και σε εκδήλωση καταθλιπτικής συμπτωματολογίας καθώς εμφανίζει πεσμένη διάθεση, κοινωνική απόσυρση, ευερεθιστότητα, τάση για απομόνωση και αίσθημα απαισιοδοξίας. Σημαντική είναι η έκπτωση της λειτουργικότητας που εκδηλώνει, καθώς δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, οι κοινωνικές του ανάγκες έχουν εκλείψει, δεν επιθυμεί να παρευρίσκεται με φίλους και να συμμετάσχει σε δραστηριότητες. Το ίδιο συμβαίνει και στις ατομικές του ανάγκες όπου εμφανίζει παραμέληση της σωματικής υγιεινής με αύξηση του σωματικού βάρους έχοντας σαν αποτέλεσμα να είναι υπέρβαρος.


Θεωρώ πως για να τον βοηθήσετε αρχικά θα πρέπει να εκφράσει αίτημα ο ίδιος. Έπειτα θα σας συνιστούσα να επισκεφθείτε ένα ειδικό (ψυχολόγο ή ψυχίατρο) ώστε να αναγνωρίσει μέσω της κλινικής συνέντευξης τα κλινικά συμπτώματα και να τα οριοθετήσει στον χρόνο. Έτσι ώστε να γίνει αντιληπτό εάν ο εθισμός από το διαδίκτυο  ή η κατάθλιψη είναι το πρωτογενή πρόβλημα και αν η διατροφική διαταραχή είναι αποτέλεσμα αυτών των δυο. Με συστηματική ψυχοθεραπεία και πιθανή φαρμακευτική αγωγή θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του πατέρα σας. Στον παρακάτω διαδικτυακό σύνδεσμο θα βρείτε μονάδες ψυχικής υγείας που θα μπορούσατε να απευθυνθείτε.  http://www.psychargos.gov.gr/

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X