Μπορεί μια ταινία πορνό να βλάψει τη σχέση μου;

Ο σύντροφός μου, μού ζήτησε να κάνουμε σεξ βλέποντας μια ερωτική ταινία. Δεν το είχα ξανακάνει. Μπορώ να πω όμως ότι διασκέδασα με αυτό.

Από την άλλη όμως έχω ακούσει ότι οι ταινίες αυτές μπορεί να βλάψουν τη σχέση ενός ζευγαριού. Και αν το ξανακάνουμε και μας γίνει συνήθεια; Μπορεί το πορνό να βλάψει μια σχέση;

Στο ερώτημα απαντά η ψυχοθεραπεύτρια – σεξολόγος Ελεάννα Ελευθερίου

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν δει κατά τη διάρκεια της ζωής τους πάνω από μια φορά πορνογραφικό υλικό, είτε από περιέργεια είτε για να εμπλουτίσουν τη φαντασία τους ή γιατί κατέληξαν ότι είναι διεγερτικό.

Η εικόνα μπορεί να προάγει τη φαντασίωση, τις αισθήσεις και τη διέγερση και ως επί το πλείστον η έκθεση των ενηλίκων σε πορνογραφικό υλικό δεν έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σεξουαλικότητα ή τη σεξουαλική τους συμπεριφορά, δεν επηρεάζει τους ίδιους ή τις σχέσεις τους, τις αντιλήψεις τους για το φύλο τους ή το άλλο φύλο, αλλά ούτε και τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις.

Γιατί βλέπουμε πορνό;

Στην ερωτική ζωή των ζευγαριών, το πορνό μπορεί να αποτελεί ένα ερέθισμα που αυξάνει τη σεξουαλική διέγερση, ένα ερωτικό παιχνίδι ή ακόμα και μια πηγή από όπου και στους δύο συντρόφους γεννιούνται καινούργιες ιδέες, με σκοπό τη δοκιμή, τον πειραματισμό και την ανανέωση των σεξουαλικών πρακτικών τους.

Υποθετικά μοιάζει να είναι το διαφορετικό, το καινούριο και το πρωτόγνωρο γι αυτό και είναι ερεθιστικό για πολλούς ανθρώπους. Ίσως είναι και το ιδανικό που θα επιθυμούσαν οι ίδιοι να έχουν στην ερωτική τους ζωή και που τους παρουσιάζεται σε μια εικόνα, κάποιες φορές αυτές οι εικόνες αποτελούν μια ζωντανή φαντασίωση που δεν έχει καμιά σχέση με την ερωτική καθημερινότητά τους είτε λόγω ντροπής είτε λόγω αναστολών.

Ας μη ξεχνάμε ότι  οι περισσότερες  ερωτικές σχέσεις  έχουν κατακλυσθεί  από το στρες και την αβεβαιότητα του δυτικού τρόπου ζωής, ακολουθώντας πιστά την καθημερινότητά μας  κάτι που ποτέ δε συμβαίνει στις ερωτικές ταινίες.

Ποιοι βλέπουν περισσότερο;

Ύστερα από μελέτες, οι επιστήμονες κατέληξαν και στη βιολογική εξήγηση της σχέσης του ανθρώπου με την πορνογραφία. Ο σεξουαλικός ερεθισμός προκαλείται στον άνθρωπο από την οπτική επαφή με πορνογραφικό υλικό, αφού συνδέεται με τους σχετικά πρόσφατα ανακαλυφθέντες καθρεπτικούς νευρώνες του εγκεφάλου, αυτούς δηλαδή που προκαλούν τη μηχανική επανάληψη μιας πράξης που συμβαίνει μπροστά μας.

Οι έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη έφεση στο πορνό από ό,τι οι γυναίκες διότι ερεθίζονται ευκολότερα μέσα από τις οπτικές τους προσλαμβάνουσες. Ο ανδρικός εγκέφαλος είναι «προγραμματισμένος» να ερεθίζεται σχετικά εύκολα σεξουαλικά, γεγονός που σχετίζεται με τα πρωτόγονα ένστικτα της αναπαραγωγής του ανθρώπινου είδους.

Μπορεί το πορνό να βλάψει τη σχέση;

Το πορνό όταν χρησιμοποιείται ως παιχνίδι ή ως μέσο που αυξάνει τη διέγερση, να είναι ενδιαφέρον και ευχάριστο και για τους δύο. Όταν όμως περνάμε στην αντίπερα όχθη και το πορνό αποτελεί απαραίτητη και αναγκαία προϋπόθεση της σεξουαλικής διέγερσης και της σεξουαλικής επαφής, τότε καθηλώνει, αποχαυνώνει και συνδράμει στην εξάπλωση μιας νέας επιδημίας, που θα μπορούσε να ονομάζεται «σεξουαλικός αυτισμός».

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η εξοικείωση μεταξύ των ανθρώπινων σωμάτων αντικαθίσταται από την εξοικείωση του σώματος με την εικόνα, με αποτέλεσμα μέσα από την ιδεατή αρχικά επιθυμία, ορμή και ικανοποίηση να επιτυγχάνεται τελικά η απαξίωση της πραγματικής σεξουαλικής επαφής.

Τελικά τι βλάπτει την ερωτική σχέση;

Με αυτόν τον τρόπο αλλοιώνονται οι ανθρώπινες σεξουαλικές σχέσεις, το άτομο υπόκειται σε ευνουχισμό που σχετίζεται με την πραγματική σεξουαλική επαφή, ενώ η αυτοϊκανοποίηση αποτελεί τη μόνη οδό ικανοποίησης.

Ουσιαστικά μέσα από τη προσκόλληση στο πορνογραφικό υλικό δεν καταργείται μόνο η αυτονομία της ανθρώπινης σεξουαλικής φαντασίωσης, η οποία καταλήγει πλήρως καθοδηγούμενη αλλά το άτομο το ίδιο απομακρύνεται από τη δυαδική σεξουαλική πράξη και στρέφεται προς τη δυαδική σχέση του εαυτού του με την οπτικοποιημένη σεξουαλικότητα.

Δεν είναι λοιπόν, το πορνό που βλάπτει την ερωτική σχέση, αλλά οτιδήποτε αντικαθιστά την πραγματική σεξουαλική επαφή ή υποκαθιστά τη διέγερση που προέρχεται από την ερωτική επιθυμία και τη φυσική έλξη δύο ανθρώπων.

Ελεάννα Ελευθερίου
Ψυχοθεραπεύτρια – σεξολόγος
Συνεργάτης με το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Προσοχή! Αυτοί είναι οι πιο συχνοί τραυματισμοί στο σεξ

Ο αυνανισμός μπορεί να μου κάνει κακό;

Αυνανισμός στη δουλειά: Πώς θα το κάνεις χωρίς να σε καταλάβουν!

Από εραστές, αδέρφια: Πώς διατηρείται μια τέτοια σχέση;

Σχετικά άρθρα