7 πράγματα που δεν γνώριζες για τα ταμπόν  thumbnail
Πόσα ταμπόν χρησιμοποιεί μια γυναίκα όσο ζει; Πόσο πιθανό είναι να πάθεις το σύνδρομο του τοξικού σοκ; Πότε προβλήθηκε στην τηλεόραση η πρώτη διαφήμιση ταμπόν; Βρες απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα πολλά πρακάτω.

7 πράγματα που δεν γνώριζες για τα ταμπόν

Πόσα ταμπόν χρησιμοποιεί μια γυναίκα όσο ζει; Πόσο πιθανό είναι να πάθεις το σύνδρομο του τοξικού σοκ; Πότε προβλήθηκε στην τηλεόραση η πρώτη διαφήμιση ταμπόν; Βρες απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα πολλά πρακάτω.  


1. Μια μέση γυναίκα χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια της ζωή της 16.800 ταμπόν που κοστίζουν περίπου 3.000 δολάρια.


2. Κάτι παρόμοιο με τα σημερινά ταμπόν χρησιμοποιούσαν και οι γυναίκες στην αρχαιότητα. Στην Αρχαία Ρώμη, οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν ταμπόν από μαλλί, ενώ στην Ινδονησία από φυτικές ίνες. Στην Αφρική χρησιμοποιούσαν ρολά από χόρτα και στην Ιαπωνία κατασκεύαζαν ταμπόν από χαρτί και επιδέσμους. 


3. Η πρωταγωνίστρια των Friends, Courteney Cox, ήταν η πρώτη που διαφήμισε ταμπόν και χρησιμοποίησε τη λέξη "περίοδος" σε μία διαφήμιση της εταιρείας Tampax το 1985. Μέχρι τη δεκαετία του '80 δεν υπήρχε καμία διαφήμιση ταμπόν στην τηλεόραση! 4. Το σύνδρομο του τοξικού σοκ, για το οποίο έχουν κατηγορηθεί τα ταμπόν, είναι στην πραγματικότητα κάτι που συμβαίνει σπάνια. Για κάθε 100.000 γυναίκες που χρησιμοποιούν τα ταμπόν, μόνο τρεις ή τέσσερις θα αναπτύξουν το σύνδρομο. Η ασθένεια μπορεί μόνο να συμβεί εάν αφήσεις ένα λερωμένο ταμπόν για πολλές ώρες στον κόλπο σου. Τα συμπτώματα θυμίζουν πολύ αυτά της γρίπης ενώ θα μπορούσαν να είναι θανατηφόρα. Αν όμως τα αλλάζεις τακτικά, δεν έχεις να ανησυχείς για τίποτα. 


5. Η πρώτη γυναίκα αστροναύτης, η Sally Ride, είχε πάρει μαζί της στο διάστημα ταμπόν! Όλα ήταν δεμένα μεταξύ τους έτσι ώστε να μην αιωρούνται από εδώ κι από εκεί. 


11 Things You Didn't Know About Tampons


6. Το πρώτο συνέδριο κατά των ταμπόν παγκοσμίως έγινε στο James Madison University της Βιρτζίνια των ΗΠΑ το 2000. Οι συμμετέχοντες ανησυχούσανα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της χρήσης των ταμπόν. 


7. Υπάρχουν και ταμπόν που συνοδεύονται από εφαρμοστές (applicators) και είναι αρκετά δημοφιλή στη Βόρεια Αμερική για λόγους υγιεινής. Στην Ευρώπη προτιμούμε κυρίως τα ταμπόν χωρίς applicators λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X