Τα πιο αποτελεσματικά βήματα για να τον ξεπεράσεις: Το… έχεις;

Μετά την προδοσία, οι περισσότεροι από μας θέλουν δύο πράγματα που είναι αντιφατικά. Θέλουμε ή να πληγώσουμε το πρόσωπο που μας πλήγωσε- όσο πιο βαθιά τόσο πιο βασανιστικά- ή θέλουμε να δείξουμε ανωτερότητα και να συγχωρήσουμε το άλλο πρόσωπο.

Αλλά καμία από αυτές τις τακτικές δεν θα λειτουργήσει. Οι λέξεις με τις οποίες θέλουμε να πληγώσουμε τον άλλον θα γυρίσουν μπούμερανγκ  και θα μας κάνουν να νιώσουμε τόσο χάλια, όσο ελπίζαμε να νιώσει ο άλλος. Από την άλλη μεριά, η συγχώρεση, ειδικά, αν δεν την εννοούμε πραγματικά, τείνει να αποδειχθεί  συγκατάβαση στις πράξεις του άλλου.

Κάθε πρόβλημα έχει τη δική του ιστορία και έτσι και η επούλωση του. Αλλά μπορούμε να πούμε το εξής: μπορείς να κλείσεις πλήρως τις πληγές σου όταν έχεις καλύψει το κενό που άφησε η προδοσία και μπορείς να “θεραπεύσεις” και τον άλλον όταν ξεπεράσεις την ανάγκη σου για εκδίκηση.

Τι να κάνεις

Η αγάπη σε κάνει να δεθείς με ένα άλλο πρόσωπο, να είσαι ικανός να αισθανθείς τα συναισθήματά του σαν δικά σου. Αν γνωρίζεις από τέτοιους δεσμούς, ξέρεις ότι είναι ένα είδος κάπως σπάνιο και όταν επέλθει η ρήξη, είναι σαν να χάνεις τον μισό σου εαυτό.

Αποστασιοποιήσου

Απομακρύνσου και δες τον εαυτό σου όχι σαν θύμα αλλά σαν αυτόν που θέλει να προσφέρει βοήθεια.

Μην δείχνεις συναισθήματα που δεν νιώθεις

Μην συμπεριφέρεσαι σαν να νιώθεις καλύτερα ή χειρότερα από αυτό που πραγματικά αισθάνεσαι.

Οργάνωσε ένα… σχέδιο για τη συναισθηματική σου ανάρρωση

Εστίασε εκεί που πονάς ή που νιώθεις πληγωμένος ή δες τον εαυτό σου σαν θύμα που πρέπει αμέσως να θεραπευτεί Μην αφήνεις τον χρόνο να το κάνει για σένα. Πώς θα δράσεις, λοιπόν;

Νιώσε το κενό

Θρήνησε για αυτό, για την απώλεια. Υποσχέσου όμως, ότι θα κάνεις προσπάθεια για να το ξεπεράσεις.

Μοιράσου

Βρες κάποιον που έχει ξεπεράσει το ίδιο πρόβλημα και ας κάνετε μια ήρεμη κουβέντα. Μπορείς να μειώσεις το αίσθημα του οίκτου που νιώθεις για εσένα, βοηθώντας άλλους. Έτσι θα αποκτήσεις πάλι την αυτοπεποίθηση σου.

Τι να ΜΗΝ κάνεις

Και βέβαια, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αποφύγεις μετά από μια προδοσία. Ποια είναι αυτά; Αρχικά, ας μην ψάχνεις απελπισμένα να βρεις που έκανες λάθος. Θα σου προκαλέσει μεγαλύτερο πόνο.

katathlipsi

Επιπλέον, να μην μετατρέψεις τον πόνο σου σε ένα συνεχιζόμενο δράμα. Να σκέφτεσαι ότι θα πενθείς για πάντα την απώλεια. Καλό είναι να αποφύγεις να μιλάς σε λάθος άτομα για το περιστατικό. Δες ποιοι πραγματικά μπορούν να σε κατανοήσουν.

Η συγχώρεση ανήκει σε όσους ξέρουν να αγαπούν

Τέλος, να αποφύγεις να εξιδανικεύεις το παρελθόν και να μιλάς με πάθος για στιγμές που πέρασαν. Με στυλό και χαρτί γράψε αυτά που πρέπει να κάνεις και στη συνέχεια γράψε εκείνα που σε πηγαίνουν πίσω… Να είσαι ειλικρινής και αντικειμενικός.

Το να ξεκινήσεις τη καταγραφή είναι από μόνο του τρόπος θεραπείας, γιατί το κλειδί της ψυχολογικής επούλωσης είναι η συνειδητοποίηση. Οι δύο λίστες με τις επιλογές μπορεί να φαίνονται διαφορετικές αλλά στην πραγματικότητα είναι τα δύο άκρα. Όσο τρομερή και αν είναι η προδοσία, η συγχώρεση ανήκει σε όσους ξέρουν να αγαπούν και εσύ θα είσαι ένας από αυτούς.

*Ο Deepak Chopra είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένος ως ένας από τους πρωτοπόρους στον τομέα της Ψυχοσωματικής Iατρικής. Έχει γράψει περισσότερα από πενήντα βιβλία συμβουλευτικής και προσωπικής ανάπτυξης, πολλά από τα οποία έχουν κάνει ρεκόρ πωλήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Eίναι ο ιδρυτής του Iδρύματος The Chopra Center for Well Being, καθώς και πρόεδρος του Oργανισμού Alliance for a New Humanit. To περιοδικό Time τον έχει αναγνωρίσει ως έναν από τους εκατό σημαντικότερους ανθρώπους του 20ού αιώνα, χαρακτηρίζοντάς τον «ποιητή – προφήτη της εναλλακτικής ιατρικής».

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ποιος πληρώνει στο ραντεβού; Ο άνδρας, η γυναίκα ή μισά – μισά;

Πρέπει να λέμε ψέματα για το «καλό» της σχέσης μας;

Είναι κατάλληλος άνδρας για γάμο και οικογένεια;

Υπάρχει ο έρωτας με την πρώτη ματιά; Πώς μπορώ να το καταλάβω;

Έρωτας και μακροχρόνια σχέση: Υπάρχει μυστικό για να μην… φθαρεί;

Καχυποψία ή πραγματικότητα; Μήπως με απατά με τον κολλητό της;

Σχετικά άρθρα