Καροτενοειδή: Επιβραδύνουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

<p>Η εκφύλιση ωχράς κηλίδας είναι μια οφθαλμολογική πάθηση που εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα άνω των 60 ετών, και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες, έως και τύφλωση.</p>
<p>Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αναφέρουν πως μια κατηγορία τροφίμων έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει και να επιβραδύνει την εξέλιξη της πάθησης. Ο λόγος για τα καροτενοειδή, ουσίες που συναντώνται κυρίως στο καρότο και το σπανάκι σε αρκετά μεγάλες ποσότητες, ικανές να λειτουργήσουν ευεργετικά στην καταπολέμηση της ωχράς κηλίδας.</p>
<p>Έπειτα από μελέτες σε πάνω από 100.000 άτομα, που διήρκησαν περίπου 25 χρόνια, τα αποτελέσματα δείχνουν πως όσοι κατανάλωναν καροτενοειδή είχαν έως και 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την πάθηση σε προχωρημένο στάδιο. Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η σύνδεση των καροτενοειδών με την πάθηση της ωχράς κηλίδας, παρατηρείται αφού έχει εκδηλωθεί το νόσημα και όχι προηγουμένως.</p>
<p> </p>

Σχετικά άρθρα