Πρώτο ραντεβού με το γυναικολόγο: Τι πρέπει να γνωρίζεις  thumbnail
Σε φοβίζει το πρώτο σου γυναικολογικό ραντεβού ; Περιττό να σου πω ότι όλες έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση. Σταμάτα λοιπόν να ανησυχείς, σκέψου το σαν μια εξέταση ρουτίνας και πήγαινε προετοιμασμένη και χωρίς άγχος. Αποδέξου το γεγονός ότι μεγαλώνεις και γίνεσαι γυναίκα!

Πρώτο ραντεβού με το γυναικολόγο: Τι πρέπει να γνωρίζεις

Σε φοβίζει το πρώτο σου γυναικολογικό ραντεβού ; Περιττό να σου πω ότι όλες έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση. Σταμάτα λοιπόν να ανησυχείς, σκέψου το σαν μια εξέταση ρουτίνας και πήγαινε προετοιμασμένη και χωρίς άγχος. Αποδέξου το γεγονός ότι μεγαλώνεις και γίνεσαι γυναίκα! 


1. Η πρώτη γνωριμία Το πρώτο σου ραντεβού θα πρέπει να γίνει ενώ είσαι στην ηλικία μεταξύ 13 και 15 και θα είναι ίσως η πιο απλή επίσκεψη απ' όλες όσες θα ακολουθήσουν. Γιατί; Ο γιατρός θα σε ρωτήσει περισσότερο κάποια πράγματα για εσένα που θα έπρεπε να ξέρει παρά να πραγματοποιήσει κάποια γυναικολογική εξέταση. Θα σε εξετάσει κυρίως εξωτερικά έτσι ώστε να είναι σίγουρος ότι όλα δουλεύουν ρολόι. Θα σε βοηθήσει κιόλας με την περιόδό σου, ενώ όταν θα έρθει η ώρα για την πρώτη σου φορά, θα έχεις έναν άνθρωπο εμπιστοσυνής και θα μπορείς να ρωτήσεις τα πάντα. 


2. Εαν χρειαστεί, όμως, να κάνεις και κάποιες εξετάσεις παραπάνω μην αγχωθείς! Υπάρχει κάτι που σε ενοχλεί ή νιώθεις ότι κάτι μάλλον δεν πάει καλά; Τότε ίσως ο γυναικολόγος να χρειαστεί να κάνει μια γυναικολογική εξέταση. Όχι τίποτα φοβερό. Θα χρησιμοποιήσει ένα εργαλείο για να ανοίξει τον κόλπο σου και να εξετάσει το εσωτερικό του. Πιθανότατα να σε ψιλαφήσει και λιγάκι αλλά θα είναι μόνο και μόνο για να επιβεβαιώσει ότι όλα είναι εντάξει. Η όλη διαδικασία θα κρατήσει περίπου ένα λεπτό. Το μυστικό είναι να μείνεις χαλαρή, κάτι που θα στο υπενθυμίζει και ο γιατρός καθ' όλη τη διάρκεια της εξέτασης. Αν μάλιστα έχεις χρησιμοποιήσει ταμπόν, η διαδικασία θα σου φανεί παιχνιδάκι.


3. Δεν χρειάζεται να πάρεις άδεια από τους γονείς σου για να πας στο γυναικολόγο


Δεν είναι ανάγκη να περιμένεις πότε θα κλείσει η μαμά σου το ραντεβού. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει και να μην τους ενημερώσεις αν κλείσεις ραντεβού από μόνη σου. Ίσα ίσα που θα δείξεις πόσο υπεύθυνο άτομο είσαι και ότι πλέον έχεις μεγαλώσει. Ζήτα από τον παιδίατρό σου να σου συστήσει κάποιο γυναικολόγο που ειδικεύεται στους εφήβους ή ρώτα κάποια φίλη σου που έχει ήδη κάνει την πρώτη της επίσκεψη. 


4. Δεν χρειάζεται να ξυριστείς! 


Απλώς αναλογίσου πόσα περιστατικά βλέπουν κάθε μέρα αλλά και πόσα έχουν δει στη ζωή τους γενικότερα. Κοινώς, είναι συνηθισμένοι στην τριχοφυία, οπότε δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία το αν θα περιποιηθείς την περιοχή ή όχι. Δεν είναι η δουλειά τους να σε κρίνουν. Η δουλειά τους είναι να επιβεβαιώσουν ότι είσαι υγιής.


5. Ο γυναικολόγος θα σε ρωτήσει αν είσαι σεξουαλικά ενεργή


Είναι από τις λίγες φορές που θα πρέπει να είσαι ειλικρινής για τα πάντα όσα έχεις κάνει, ακόμα κι αν δεν συμπεριλαμβάνει ολόκληρη την σεξουαλική πράξη. Έχε στο νου σου πως όσα θα πεις προστατεύονται από το ιατρικό απόρρητο, πράγμα που σημαίνει ότι θα τα ξέρει μόνο ο γιατρός. Εξάλλου, είναι σημαντικό να του πεις τα πάντα για να ξέρεις ότι δεν διατρέχεις κάποιο κίνδυνο και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Καλό δε θα ήταν να μην περιμένεις μέχρι την πρώτη σου επαφή για να κάνεις την πρώτη σου επίσκεψη. 


6. Μπορείς να πας και κατά τη διάρκεια της περιόδου σουΕίναι οι ειδικοί στην εμμηνόρροια, οπότε λίγο αίμα δεν θα τους πειράξει. Αν παρόλα αυτά σε αγχώνει περισσότερο το γεγονός ότι θα έχεις περίοδο κατα τη διάρκεια του ραντεβού, να το αναβάλεις για όταν θα έχεις ξεμπερδεύσει. Η μόνη περίπτωση που θα ήταν 'ισως καλύτερο να έχεις περίοδο είναι σε περίπτωση που κάνεις τεστ ΠΑΠ. Όμως αυτό πιθανότατα δε θα σε απασχολήσει στο πρώτο ραντεβού. 


7. Ενημερώσου για το εμβόλιο ενάντια στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας


Είναι πιθανό για το εμβόλιο να σε ενημερώσει και ο παιδίατρος σου. Μπορείς να ξεκινήσεις να κάνεις τις δόσεις ήδη από όταν θα είσαι 12 χρονών. Εάν δεν το έχεις κάνει, δεν είναι ποτέ αργά. Μπορείς να το κάνεις ακόμα και αν έχεις ήδη σεξουαλικές επαφές. Είναι σωτήριο για την υγεία σου. 


8. Φεύγοντας, μη ξεχάσεις να πάρεις το τηλέφωνο του γιατρού!


Είναι η δεύτερη ευκαιρία που έχεις να ρωτήσεις κάτι που ξέχασες ή να πάρεις συμβουλές σε περίπτωση που κάτι άλλαξε στην κατάστασή σου.  


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X