Σύνδρομο Asperger στο παιδί: Η δυσκολία να σχετίζεται με τους ανθρώπους  thumbnail

ΓΙΩΤΑ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ ΜΑΣ

Σύνδρομο Asperger στο παιδί: Η δυσκολία να σχετίζεται με τους ανθρώπους

Aναγνώστριά μας ρωτά:Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ASPERG. ERΕΧΕΙ ΕΜΜΟΝΗ ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΗΛΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΕΞΕΙΣ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΤΙ ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΕΧΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙΤΟΥ ΕΧΩ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΤΟΝ ΕΧΩ ΜΑΛΩΣΕΙ ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ .

Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΑΣΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΙ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΤΕ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 


Αγαπητοί γονείς. 

Όπως ξέρουμε το σύνδρομο Asperger είναι μια αναπτυξιακη διαταραχή της προσωπικότητας. Το παιδί που πάσχει από αυτή την διαταραχή δυσκολεύεται να σχετίζεται με τους ανθρώπους και δυσκολεύεται να νιώθει και να εκφράζει συναισθήματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αισθάνεται και να εκφράζεται με ένα δικο  του ιδιαίτερο τρόπο. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και σε αυτή την περίπτωση του γιου σας που μιμείται τα λόγια του άλλου παιδιού. Ειναι σαν ενας τρόπος επικοινωνίας μαζί του.

Έχοντας κατά νου τα παραπάνω χρειάζεται να προσπαθήσετε να αποθαρρύνετε τέτοιους παθολογικούς τρόπους έκφρασης χωρίς όμως και να αποθαρρύνετε και τη διάθεση του γιου σας να σχετίζεται με άλλα παιδιά. Άλλες φορές, όπως ήδη κάνετε, να του λέτε με λόγια να μην το επαναλαμβάνει και άλλες φορές να δείχνετε ότι δεν ανταποκρίνεστε σε τέτοιες εκφράσεις και δεν σας ενδιαφέρουν. Άλλες φορές όταν βλέπετε ότι δεν μπορεί να συγκρατηθεί καθόλου να του λέτε να πάει στο δωμάτιο του και εκεί να λεει αυτά τα λόγια μόνος του. 

Παράλληλα να προσπαθείτε να επικοινωνείτε μαζί του με φυσιολογικούς τρόπους και με το παράδειγμα σας όλοι στην οικογένεια να του δείχνετε το σωστό δρόμο να σχετίζεται. Ναι αποφεύγετε να τον τιμωρειτε και να τον μαλωνετε για αυτές τις παθολογικές του εκφράσεις και να μην απαξιώνετε με τα λόγια σας τα άλλα παιδιά του σχολείου αλλά να απαξιώνετε μόνο τις συμπεριφορές τους.

Είναι πράγματι δύσκολη όλη αυτη η ισορροπία στην προσπάθειά σας αλλά είναι ένας καλός τρόπος να βοηθήσετε το γιο σας, πέρα από όποιες άλλες προσπάθειες κάνετε γι'αυτόν.

Δημητρης Τ. , Παιδοψυχιατρος


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X