Τι πρέπει να προσέχω για να μην σπάσει το προφυλακτικό;

Το προφυλακτικό είναι η βασική μορφή πρόληψης της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης αλλά και προστασίας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Πότε όμως τα προφυλακτικά δεν μπορούν να μας προστατεύσουν;  Γνωρίζετε ποιοι είναι οι σωστοί κανόνες χρήσης τους; Ξέρετε σε ποιες συνθήκες πρέπει να φυλάσσονται;

Από την επιστημονική ομάδα του Ουρολόγου – Ανδρολόγου Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη

  • Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι άνδρες όταν χρησιμοποιούν το προφυλακτικό είναι ότι δεν πιέζουν την άκρη του όταν το φορούν. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να μην απομακρύνονται οι φυσαλίδες του αέρα με αποτέλεσμα να είναι πιθανόν να σπάσει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Πρέπει πάντα να συμβουλεύουμε τον σύντροφό μας να πιέζει την άκρη του όταν το ξετυλίγει.

 

  • Τα προφυλακτικά πρέπει να φυλάσσονται πάντα σε δροσερό μέρος και ξηρό μέρος. Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι να φυλάσσονται σε πορτοφόλι. Μέσα σε αυτό  μπορεί να εξασθενήσουν από τη θερμότητα.
  • Προσέξτε τι λιπαντικό χρησιμοποιείτε! Όλα τα λιπαντικά ΔΕΝ είναι ασφαλή για χρήση με προφυλακτικά λάτεξ. Είναι πολύ εύκολο να αποδυναμώσουν τα συνθετικά συστατικά του προφυλακτικού και να σπάσει. Τα ασφαλή λιπαντικά θεωρούνται αυτά που έχουν βάση το νερό.
  • Τα προφυλακτικά από λάτεξ συνιστώνται για την αποφυγή εγκυμοσύνης και μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Αν όμως ο σύντροφός σας είναι αλλεργικός στο λάτεξ; Συμβαίνει, ναι, και τότε θα πρέπει να αναζητήσετε προφυλακτικά από  πολυουρεθάνη. Παλιότεροι τύποι προφυλακτικών φτιαγμένοι από δέρμα ζώων είναι ακόμα διαθέσιμοι στην αγορά, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στην προστασία από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
  • Αν αγοράσετε εσείς τα προφυλακτικά πρέπει να προσέχετε  να επιλέγετε το κατάλληλο μέγεθος. Αν και τα προφυλακτικά έχουν αρκετή ελαστικότητα για να ταιριάζουν σε διάφορα μεγέθη πέους, υπάρχουν και προφυλακτικά μεγαλύτερου μεγέθους  (τα οποία ορισμένοι άνδρες έχουν πραγματική ανάγκη). Είναι εξίσου σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το προφυλακτικό δεν είναι πολύ μεγάλο.
  • Και ποτέ μην ξεχνάτε τα προφυλακτικά έχουν ημερομηνία λήξης! Ελέγξτε την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στο κουτί συσκευασίας ή πάνω στο προφυλακτικό. Δεν είναι απίθανο να έχουν ξεμείνει σε κάποιο μαγαζί προφυλακτικά που να έχουν λήξει.  (Τα περισσότερα έχουν διάρκεια ζωής από τρία μέχρι πέντε έτη)
  • Η μη ασφαλής σεξουαλική συμπεριφορά παραμένει παγκοσμίως ο κύριος τρόπος μετάδοσης των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων. Το προφυλακτικό δεν πρέπει να θεωρείται εμπόδιο στις ερωτικές μας σχέσεις αλλά ως ένα μέσο να απολαύσουμε τον έρωτα, παρέχοντάς μας ασφάλεια και σιγουριά.

Πηγή: webmd.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Άνδρες και πληρωμένο σεξ: Το απολαμβάνουν πιο πολύ; Αν ναι, γιατί;

Προσοχή! Αυτοί είναι οι πιο συχνοί τραυματισμοί στο σεξ

Σχετικά άρθρα