Η κλιμάκωση: Μια μέθοδος που βοηθά το παιδί να παίρνει καλούς βαθμούς  thumbnail

Η κλιμάκωση: Μια μέθοδος που βοηθά το παιδί να παίρνει καλούς βαθμούς

Υπάρχουν γονείς που αισθάνονται οι ίδιοι άσχημα με τα λάθη  των παιδιών τους ή αν αυτά δεν έχουν καλούς βαθμούς στο  σχολείο, Αισθάνονται ότι πρόκειται εκείνοι να λογοδοτήσουν και γι’ αυτό υιοθετούν περιφρονητική στάση απέναντι στο παιδί, «γιατί δεν μπορεί να τα καταφέρει». Το παιδί αγχώνεται, στενοχωριέται, Λυπάται, γιατί νιώθει τόσο «λίγο» μπροστά στα μάτια των γονιών του και κατ’ επέκταση στα δικά του.


Θυμάμαι, μία μαμά ανέφερε σε κάποια ομιλία ότι όταν ήταν μικρή ο πατέρας της την επέκρινε για ό,τι έκανε. Επειδή δεν ήταν ιδιαίτερα καλή μαθήτρια, της φώναζε πολύ: Για τους βαθμούς, επειδή ήταν αφηρημένη την ώρα που της μιλούσε. Και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι, κάθε φορά που έμπαινε στο σπίτι ο πατέρας της, φοβόταν, γιατί θα ύψωνε τη φωνή του, κι έβλεπε έναν γίγαντα να της φωνάζει και να την απειλεί ότι δε θα δει τηλεόραση, θα της πάρει το ποδήλατο και πολλά άλλα που στο μυαλό ενός μικρού κοριτσιού φαίνονταν τρομακτικά και διογκωμένα. Όταν τη ρώτησα τι ένιωθε ϊότε για τον πατέρα της, μου απάντησε αφοπλιστικά: «Φόβο και πάλι Φόβο», Και σήμερα αυτό που νιώθει είναι απάθεια απέναντί του και απόσταση, γιατί ποτέ δεν κατάφερε να την πλησιάσει και είχε διαλέξει τον δρόμο της επίκρισης, που της δημιούργησε στην ενήλικη ζωή της έλλειψη αυτοπεποίθησης, αυτοεκτίμησης και αυτοσεβασμου(…)


Πρόκειται για χαρακτηριστικό παράδειγμα λανθασμένης συμπεριφοράς απέναντι στο παιδί, με επιπτώσεις στην ενήλικη ζωή του. Μπορούμε να οριοθετήσουμε τη συμπεριφορά ενός παιδιού χωρίς επίκριση και πάντα δείχνοντας αγάπη για τις όποιες δυνατότητες έχει. Το παιδί μας δεν είναι εμείς και γι’ αυτό δεν είναι σωστό να προβάλλουμε τις δικές μας επιθυμίες και ανάγκες σε αυτό. Η .υπερβολική προσπάθειά μας να είναι «τέλειο» το παιδί μας ευνουχίζει τη σχέση μας μαζί του και δημιουργεί τεράστια προβλήματα επαφής κι επικοινωνίας στο μέλλον.


Οι «ταμπέλες» και οι «ετικέτες» επιφέρουν σύγχυση και ταραχή στην ομαλή εξέλιξη του παιδιού. Δε βοηθούν στη σταθεροποίηση της εικόνας του και αντιθέτως το αποδιοργανώνουν γιατί νιώθει ότι δεν εμπνέει εμπιστοσύνη κι εκτίμηση. Πολλές φορές οι γονείς χρησιμοποιούν «ατσούμπαλες» εκφράσεις για τα παιδιά τους, που είναι πολύ υποτιμητικές: «Καλά, χαζό είσαι και δεν καταλαβαίνεις τι σου λέω;», «Είσαι τεμπέλα». Ή, ακόμα, χρησιμοποιούν και περιφρονητικές φράσεις για να αστειευτούν με άλλους γονείς ή ενήλικες: «Ο Διονύσης είναι αργόστροφος». Το παιδί αντιλαμβάνεται, ακούει τα πάντα και γίνεται πιο δύσπιστο αργότερα στην εκμυστήρευση συναισθημάτων σε κάποιον που το έχει κοροϊδέψει ή δεν το εκτιμά.


Χρησιμοποιήστε την «κλιμάκωση» και τον έπαινο: Η «κλιμάκωση» χρησιμοποιείται από τον Gottman (2000) «ως η διαδικασία μέσα από την οποία οι γονείς κάνουν χρήση των μικρών επιτυχιών για να αυξήσουν την εμπιστοσύνη του παιδιού και να το βοηθήσουν να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο». Για παράδειγμα, αν θέλουμε να επικεντρωθούμε στα καλά γράμματα του παιδιού μας, μπορούμε να του δείξουμε ότι, αν ξύσουμε το μολύβι καλά, τα γράμματα Θα είναι πιο λεπτά και ευπαρουσίαστα, Επίσης, αν δε βιάζεται, θα φαίνονται ακόμα πιο καλά. Με αυτό τον τρόπο, το παιδί μαθαίνει σταδιακά να γράφει καθαρά και σωστά. Συγχρόνως, σε κάθε νέο στάδιο που κατακτά, το ενθαρρύνουμε με επαίνους («μπράβο», «τι ωραία που γράφεις με ξυσμένο μολύβι», «γράφεις πολύ ωραία και καθαρά τώρα που δε βιάζεσαι»).Το παιδί αποκτά αυτοπεποίθηση που τα κατάφερε, ενώ εδραιώνεται και η θετική επαφή κι επικοινωνία με τον γονέα. Το παιδί νιώθει ότι «έχει ανέβει στα μάτια του» κι αυτό θα του δημιουργήσει τη διάθεση να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τη συμπεριφορά του, στην προκειμένη περίπτωση τα γράμματά του.


Ο ήπιος και ήρεμος τόνος των γονέων είναι αυτός που βοηθάει τα παιδιά να συγκεντρωθούν και να οργανωθούν, επιτυγχάνοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μεταφέρεται θετική αύρα συναισθημάτων, που ενισχύει την πεποίθηση του παιδιού ότι μπορεί να τα καταφέρει και βοηθά να έχει καλά αποτελέσματα, καλούς βαθμούς. 


Από τη συγγραφέα Γιούλη Μιγγειρου. Απόσπασμα από το βιβλίο Μαμά Μπαμπά σε χρειάζομαι. Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Ψυχογιόςε για την ευγενική παραχώρηση του υλικού. 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X