Πώς αντιμετωπίζονται τα χλαμύδια;

Τα χλαμύδια είναι ένα κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Προσβάλλει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες και εμφανίζεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αν και είναι πιο διαδεδομένο μεταξύ των νέων γυναικών. Η αντιμετώπιση της νόσου δεν είναι δύσκολη εφόσον διαγνωστεί, αν όμως δεν χορηγηθεί  θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Στα πρώτα στάδια της ασθένειας προκαλούνται λίγα ή και καθόλου συμπτώματα. Όταν κάνουν την εμφάνισή τους τα συμπτώματα, αυτό συμβαίνει συνήθως μία έως τρεις εβδομάδες από την έκθεσή σας στα χλαμύδια. Ακόμα, όμως, και τα συμπτώματα είναι τις περισσότερες φορές ήπια και εξασθενούν με το πέρασμα του χρόνου και γι αυτό είναι εύκολο να τα παραβλέψουμε. Τα συμπτώματα της λοίμωξης από χλαμύδια μπορεί να περιλαμβάνουν: την επώδυνη ούρηση, τον πόνο χαμηλά στην κοιλιά, τις κολπικές εκκρίσεις στις γυναίκες,  τις εκκρίσεις πέους στους άνδρες , την επώδυνη σεξουαλική επαφή στις γυναίκες και τον πόνο όρχεων στους άνδρες.

Πού οφείλεται η εμφάνιση των χλαμυδίων;

Τα χλαμύδια προκαλούνται από βακτήρια και μεταδίδονται συνήθως μέσω του κόλπικου, του στοματικού και του πρωκτικού σεξ. Είναι, επίσης, πιθανό μια μητέρα να μεταδώσει χλαμύδια στο παιδί της κατά την διάρκεια του τοκετού, προκαλώντας του πνευμονία ή σοβαρή μόλυνση των ματιών.

Ποιοι παράγοντες ευνοούν την εμφάνιση χλαμυδίων;

Στους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης χλαμυδίων συγκαταλέγονται: η ηλικία κάτω των 24 ετών, οι πολλαπλοί σύντροφοι, η μη χρήση προφυλακτικού, καθώς και το ιστορικό σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Πώς αντιμετωπίζονται τα χλαμύδια;

Τα χλαμύδια αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά. Μπορεί να σας χορηγηθούν φάρμακα σε μία δόση για μία φορά ή μπορεί να χρειαστεί να λαμβάνετε τα φάρμακα για πέντε έως 10 ημέρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μόλυνση υποχωρεί εντός μίας ή δύο εβδομάδων. Κατά την περίοδο αυτή θα πρέπει να απέχετε από το σεξ. Ο σύντροφος ή οι συνεργάτες σας χρειάζονται επίσης θεραπεία ακόμη κι αν δεν έχουν συμπτώματα. Διαφορετικά, η μόλυνση μπορεί να μεταδοθεί και σε αυτούς.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΟ Τα χλαμύδια είναι ένα κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που προσβάλει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Η αντιμετώπιση του δεν είναι δύσκολη αν όμως δεν χορηγηθεί  θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

 

 

Σχετικά άρθρα