«Δεν μπορώ να σταματήσω να κάνω σεξ με τον πρώην μου! Τι να κάνω;»

Χωρίσαμε αλλά συνεχίζουμε να κάνουμε σεξ. Κάναμε κάτι σαν συμφωνία. Γιατί είμαστε «φωτιά» μαζί στο κρεβάτι και λατρεύουμε όταν βρισκόμαστε μαζί στο ίδιο δωμάτιο. Και χωρίς ρούχα…!

Όλες μου οι φίλες μου όμως, μου λένε ότι δεν πρέπει να κάνουμε σεξ και πως καλό είναι να το τελειώσω γιατί αυτές οι… συμφωνίες δεν βγαίνουν σε καλό. Να πω την αλήθεια μου ήμαστε φουλ ερωτευμένοι και όταν χωρίσαμε, έγινε λόγω απόστασης.

Για αυτό όποτε έρχεται Θεσσαλονίκη, ανά δύο εβδομάδες, περνάμε το Σαββατοκύριακο μαζί και είναι αδύνατο να μην κάνουμε σεξ… Αλλά τι να κάνω; Ξέρω πως κάποια στιγμή θα τελειώσει αλλά θέλω να το απολαύσω όσο πάει. Μα απορώ όμως, γιατί όλοι λένε ότι δεν πρέπει να κάνουμε σεξ με τους πρώην;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ανδρολόγος Θάνος Παλλαντζάς

Η σεξουαλική επαφή με τον πρώην σύντροφο φαίνεται να είναι ένα αρκετά τυπικό στάδιο της διαδικασίας του χωρισμού για τους νεαρούς ενήλικες, σύμφωνα με ερευνητικά ευρήματα. Εκτός από συχνή, όμως, η συμπεριφορά αυτή φαίνεται να είναι και επικίνδυνη, τόσο σε ψυχολογικό επίπεδο, αφού εμπλέκει τα άτομα σε περίπλοκες συναισθηματικά καταστάσεις, όσο και σε σωματικό, από τη στιγμή που είναι πολύ πιθανό να μη ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε η σεξουαλική  πράξη να είναι ασφαλής.

Οι ερευνητές σε μια μελέτη συνέλεξαν τα δεδομένα 792 νέων ηλικίας 17-24, οι οποίοι συμμετείχαν σε μια μεγάλη προοπτική έρευνα που έλαβε χώρα στο Οχάιο. Οι 792 νέοι που επιλέχτηκαν είχαν όλοι μια σταθερή σεξουαλική σχέση μέσα στο διάστημα των δύο τελευταίων ετών. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 44% των συμμετεχόντων είχαν χωρίσει από τον σύντροφό τους και είχαν επανασυμφιλιωθεί. Από αυτούς το 53% δήλωσε ότι η σεξουαλική πράξη ήταν καθοριστικός παράγοντας για τη συμφιλίωση τους.

Γιατί η σεξουαλική πράξη με πρώην είναι πολύ πιο συχνή στους νεαρούς ενήλικες;

Οι ερευνητές αναφέρουν πως η σεξουαλική πράξη με πρώην συντρόφους βρέθηκε να είναι πολύ πιο συχνή στους νεαρούς ενήλικες, σε σύγκριση με τα παντρεμένα ζευγάρια. Αυτό ίσως αντανακλά τη γενική έλλειψη σταθερότητας και την αναζήτηση των ρομαντικών εμπειριών που χαρακτηρίζουν τους νέους που μόλις ενηλικιώθηκαν, αν και επισημαίνονται οι αρνητικές συναισθηματικές συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η συμπεριφορά.

Πιο συγκεκριμένα, η σεξουαλική επαφή με τον πρώην σύντροφο μπορεί να βάλει τα άτομα σε μια ιδιαίτερα απαιτητική θέση, στην οποία ενώ τυπικά είναι χωρισμένοι διατηρούν τη συναισθηματική τους σύνδεση. Το αποτέλεσμα είναι να συνεχίζουν να ζουν το ίδιο έντονα τον πόνο του χωρισμού και ενδεχομένως να συναντούν δυσκολίες στο να συνάψουν μια νέα σχέση.

Γιατί το σεξ με πρώην μπορεί να αποβεί επικίνδυνο;

Σε προηγούμενη μελέτη μάλιστα, βρέθηκε πως οι φοιτητές που είχαν την εμπειρία της σεξουαλικής πράξης με πρώην, την περιέγραψαν κυρίως σαν ένα δύσκολο και αρνητικό γεγονός. Η συμπεριφορά αυτή, όπως προαναφέρθηκε είναι επίσης επικίνδυνη και σε επίπεδο σωματικής υγείας. Ερευνητικά δεδομένα τονίζουν πως η συχνότητα της χρήσης του προφυλακτικού είναι πιο υψηλή στην αρχή μιας σχέσης και τείνει να μειώνεται, καθώς η σχέση εξελίσσεται.

Ακριβώς επειδή η σεξουαλική επαφή με ένα πρώην ενέχει έντονο το στοιχείο της οικειότητας, τα άτομα είναι πολύ πιθανό να μη λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για ασφαλές σεξ, όπως θα έκαναν με έναν νέο σύντροφο. Οι νέοι άνθρωποι είναι σημαντικό να υποστηρίζονται σε αυτή τη φάση της ρομαντικής αναζήτησης και των έντονων παρορμήσεων, ώστε να κάνουν επιλογές που δε θέτουν σε κίνδυνο την ψυχική, σωματική και σεξουαλική τους υγεία.

Θάνος Παλλαντζάς
Χειρουργός
Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γιατί μια γυναίκα υποκύπτει στο σεξ με πρώην σύντροφό της;

Στο σεξ με πρώην λέμε «ναι» ή «όχι»; Τι θέλει και γιατί επιστρέφει;

Σχετικά άρθρα