Τα 4 μεγαλύτερα λάθη στην αγάπη και τον έρωτα – Ποιος φταίει;

Οι σχέσεις δεν καταρρέουν ξαφνικά από τη μια στιγμή στην άλλη. Υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια που μπορείς να τα δεις. Σημάδια που δείχνουν ότι η στάθμη της συναισθηματικής σου έντασης ανεβαίνει επικίνδυνα και ότι η σχέση σου έχει μπελάδες.

Αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια είναι τα τέσσερα «Α». Αυτά σηματοδοτούν τα τέσσερα επίπεδα της έντασης που υπάρχει μέσα σε μια σχέση. Περνάς συχνά και από τα τέσσερα αυτά στάδια του θανάτου της σχέσης σου. Ποια είναι αυτά;

  • Αντίσταση

Είναι φυσιολογικό να αντιστέκεσαι σε κάποιες καταστάσεις που δημιουργούνται στις σχέσεις σου με τους άλλους ιδιαίτερα με τους πιο κοντινούς. Αντιστέκεσαι κάθε φορά που ενοχλείσαι από κάτι που ο άλλος λέει, κάνει ή νιώθει. Και επειδή νιώθεις ενοχλημένη γίνεσαι επικριτική και απομακρύνεσαι.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα σημάδια της αντίστασης με το να αγνοούν και να παριστάνουν ότι όλα πάνε καλά. Σε παρόμοιες περιπτώσεις σκεφτόμαστε. «Ας το ξεχάσω. Γιατί να πάω γυρεύοντας; Κανείς δεν είναι τέλειος». Αν δεν αποκαλύψεις έγκαιρα το συναίσθημα της αντίστασης και δεν το ξεκαθαρίσεις μαζί με τον σύντροφό σου τότε οι μικρές καθημερινές αντιστάσεις θα συσσωρευτούν και θα σε οδηγήσουν στην αποστροφή.

  • Αποστροφή

Η αποστροφή είναι ένα πιο εξελιγμένο στάδιο αντίστασης. Τώρα πια δεν σε ενοχλεί κάτι που κάνει ο σύντροφός σου αλλά δεν μπορείς να το ανεχτείς. Ενώ η αντίσταση δημιουργεί ενόχληση η αποστροφή δημιουργεί θυμό. Τώρα πια δε σε ενοχλεί κάτι που κάνει ο σύντροφός σου μόνο, δεν μπορείς να ανεχτείς τις συμπεριφορές σου.

Η αποστροφή δημιουργεί θυμό. Αν δεν πεις την αλήθεια για το πώς αισθάνεσαι και δεν ξεκαθαρίσετε την κατάσταση τότε η αποστροφή θα συσσωρευτεί και θα γίνει απόρριψη.

  • Απόρριψη

Σημαίνει διαχωρισμός είτε σωματικός είτε συναισθηματικός είτε και τα δυο. Η απόρριψη μπορεί να εκφράζεται με δύο τρόπους:

Ενεργητική απόρριψη

Το ταίρι σου συνειδητοποιεί πόσο θυμωμένη είσαι επειδή. Απειλείς ότι θα φύγεις. Αρνείσαι να είσαι συνεργάσιμη. Κάνεις παράπονα για τον σύντροφό σου στους άλλους. Του μιλάς άσχημα. Δεν θες να σε προσεγγίζει σεξουαλικά και θες να περνάς όσο περισσότερο χρόνο μπορείς μακριά του. Όταν καβγαδίζετε φεύγεις από το δωμάτιο και αρνείσαι να συζητήσετε.

Παθητική απόρριψη

Το ταίρι σου μπορεί να μην έχει συνειδητοποιήσει πόσο θυμωμένη είσαι. Ίσως γιατί έχεις συχνά σεξουαλικές φαντασιώσεις για άλλους ερωτικούς συντρόφους. Ίσως γιατί δεν ανταποκρίνεσαι σεξουαλικά όταν ο σύντροφός σου θέλει να κάνετε έρωτα. Πολλοί άνθρωποι σε αυτό το στάδιο επιχειρούν μια εξωσυζυγική σχέση. Ξαφνικά γίνονται εργασιομανείς και δεν έχετε να διαθέσετε στη σχέση σας πολύ χρόνο.

  • Απάθεια

Είναι μια κατάσταση συναισθηματικής νωθρότητας. Μπαίνεις σε αυτό το στάδιο έχοντας κουραστεί να αντιστέκεσαι, να αποστρέφεσαι και να απορρίπτεις. Καταφέρνεις να καταπιέσεις όλα σου τα αρνητικά συναισθήματα, νεκρώνοντας τον εαυτό σου απέναντι σε αυτά για να μπορείς να νιώθεις άνετα.

Συχνά, όταν βρίσκεσαι σε αυτό το στάδιο, λες πράγματα όπως». Δεν αξίζει τον κόπο να παλεύω άλλο, έτσι και αλλιώς δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Πρέπει να μάθουμε να τα πηγαίνουμε καλά για χάρη των παιδιών…». Αν βρίσκεσαι σε αυτό το στάδιο, τότε η συναισθηματική σου κατάσταση ξεχειλίζει και πλημμυρίζει και όλους τους άλλους τομείς της ζωής σου.

*Γράφει η σύμβουλος σχέσεων και συγγραφέας του βιβλίου «How To Make Love All The Time», Barbara de Agnelis.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σχέση από απόσταση: Τι γίνεται όταν ο ένας από τους δύο πρέπει να εγκαταλείψει τον τρόπο ζωής του;

Πίεση στη σχέση: Είναι μόνο αυτό που με κάνει χάλια ή συμβαίνει και κάτι άλλο;

Η επόμενη σχέση μετά από τον χωρισμό: Πόσο εύκολο είναι;

Ζώδια και σχέση: Τα 3 πιο δυνατά του σημεία αν σκέφτεσαι να είστε μαζί

Σχετικά άρθρα