Μπορείς να κάνεις σεξ με τον κολλητό χωρίς να τον χάσεις;

«Πάντα υπήρχε λίγος ερωτισμός μεταξύ τους. Αλλά η Πάολα και ο Τρέι ήταν απλά δυο καλοί φίλοι με πολλά κοινά ενδιαφέροντα. Και οι δύο λάτρευαν το τρέξιμο, τον εθελοντισμό και πάντα έβλεπαν μαζί ταινίες τα σαββατοκύριακα.

Μετά από πολλά χρόνια γνωριμίας ο Τρέι μετακόμισε στην επαρχία. Πέρασαν λίγο καιρό χώρια, μέχρι που η Πάολα ξαφνικά χώρισε με τον αρραβωνιαστικό της και έτρεξε να βρει τον καλό της φίλο να της συμπαρασταθεί.

Εκείνο το βράδυ η Πάολα είπε στον Τρέι: Μην κοιμάσαι στον καναπέ είναι χαζό. Θα κοιμηθούμε κι οι δύο στο κρεβάτι, δεν θα συμβεί κάτι. Αλλά τελικά συνέβη. Τίποτα τόσο συγκλονιστικό που να αλλάξει τη ζωή τους, αλλά σίγουρα ωραίο. Και οι δύο ευχαριστήθηκαν την παρέα του άλλου».

Και μετά, τι; Τι σήμαινε το σεξ για τη φιλία τους;

«Όταν ξύπνησαν, ο Τρέι της έφτιαξε πρωινό. Είδαν μαζί Φιλαράκια, βγήκαν βόλτα και περιπλανήθηκαν στην αγορά. Αργότερα το ίδιο απόγευμα η Άννα επέστρεψε στην πόλη της.

Η φιλία τους εξακολούθησε να είναι η ίδια με πριν. Υποστηρικτική, ειλικρινής και ευχάριστη. Και οι δύο ένιωσαν ακόμα περισσότερη στοργή και φροντίδα ο ένας για τον άλλο».

Όταν άκουσα αυτή την ιστορία για πρώτη φορά, σκέφτηκα ότι οι δυο φίλοι ήταν τυχεροί καθώς αυτή η εξέλιξη συναντάται σπάνια. Ως έμπειρος ερευνητής της ετεροφυλόφιλης φιλίας, η πεποίθησή μου ήταν ότι οι πραγματικοί φίλοι φροντίζουν να απωθούν τη μεταξύ τους έλξη.

Τι ίσχυε παλιά;

Πίστευα τις πρώιμες έρευνες που πρότειναν ότι η σεξουαλική έλξη θα μπορούσε πολύ εύκολα να διαλύσει μια καλή φιλία. Ιστορίες σαν αυτή με έκαναν να αλλάξω πεποιθήσεις. Διάβασα μια μελέτη όπου εξέτασαν περιστατικά σεξουαλικών συνευρέσεων σε φιλικές ετερόφυλες σχέσεις.

Αυτά που ανακάλυψαν οι Afifi και Faulkner,  σε ένα μεγάλο δείγμα φοιτητικού πληθυσμού ήταν εντυπωσιακά. Αναφέρω αυτήν την έρευνα όχι για να παροτρύνω ή να απενοχοποιήσω το σεξ μεταξύ φίλων, αλλά γιατί πιστεύω ότι μας βοηθά να κατανοήσουμε την ποικιλία των δεσμών που μπορούν ν’ αναπτυχθούν μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Πόσο συχνά οι φίλοι κάνουν σεξ μεταξύ τους;

Από τους 300 ερωτηθέντες, το 20% ανδρών και γυναικών παραδέχτηκε σεξουαλική δραστηριότητα με κάποιο φίλο σε κάποια φάση της ζωής του. Αυτό σημαίνει ότι 1 στους 5 έζησε κάποια στιγμή την ιστορία της Πάολα και του Τρέι.

Περίπου το 76% που το «τόλμησαν» με έναν φίλο είπαν ότι η σχέση βελτιώθηκε! Οι μισοί βέβαια, κατέληξαν ζευγάρι με τον κολλητό ή την κολλητή τους αλλά ακόμα και εκείνοι που παρέμειναν φίλοι υποστήριζαν πώς βελτιώθηκε η ποιότητα της φιλίας τους.

Αυτό φαίνεται να αμφισβητεί τη συνήθη ιδέα ότι το σεξ- εκτός ερωτικών σχέσεων- οδηγεί πάντα σε περίπλοκα συναισθήματα και καταστρέφει τις σχέσεις.

Πότε το σεξ μπορεί να καταστρέψει μια φιλία;

Σύμφωνα με την έρευνα, υπήρχαν αρνητικές συνέπειες σε αυτές τις φιλίες όταν οι προθέσεις των κολλητών δεν ήταν ξεκάθαρες. Τι ακριβώς εννοούμε;

Αν αισθανθείς ότι η σεξουαλική πράξη σήμαινε κάτι για το φίλο σου, αλλά όχι για εσένα, και ξεκινήσετε μια ερωτική σχέση, τότε η φιλία πλήττεται. Τα αισθήματα θα πρέπει να είναι αμοιβαία για να μην καταστραφεί η πολύτιμη σχέση σας.

Τείνουμε να θεωρούμε ότι το σεξ καταλήγει πάντα άσχημα. Αλλά οι καλοί φίλοι που είναι συνειδητοποιημένοι για τις πράξεις τους και δεν εκμεταλλεύονται τον άλλο σεξουαλικά για απελευθέρωση των ορμών τους, γνωρίζουν ότι ήταν μια στιγμή τρυφερότητας και έλξης απλά, χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο.

*Γράφει η Heidi Reeder, Ph.D. Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο «Boise State University» και συγγραφέας.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Το πλεονέκτημα του one night stand που (ίσως) δεν γνωρίζατε!

Γιατί μια γυναίκα μπορεί να βαρεθεί το σεξ με τον άνδρα της;

Ποια είναι η πιο συχνή σεξουαλική φαντασίωση των γυναικών;

Πότε ο πόνος την ώρα του σεξ είναι σημάδι για να πας στον γιατρό;

Γιατί μια γυναίκα ντρέπεται για το σώμα της όταν κάνει σεξ;

Φοβάσαι να… δοκιμάσεις νέα πράγματα; Έτσι θα αποκτήσεις ερωτική αυτοπεποίθηση

Σχετικά άρθρα