Γιατί κάνουμε σεξ;

Σύμφωνα με μία έρευνα φοιτητών υπάρχουν 237 διαφορετικοί λόγοι για να κάνουμε σεξ! Μία παλαιότερη ανασκόπηση μελετών για τα κίνητρα της σεξουαλικής συνεύρεσης έδειξε ότι πλέον υπάρχουν πολλοί περισσότεροι λόγοι από ότι παλαιότερα. Και το κάνουμε πιο συχνά και πιο πολύ. Πρόκειται για μια έντονη αντίθεση από το ιστορικό υποθέσεων, οι οποίες τείνουν να αναφέρουν μόνο τρία σεξουαλικά κίνητρα: αναπαραγωγή, απόλαυση  ή έρωτας! 

Το άρθρο επιμελήθηκε η Ειρήνη Καλαϊτζίδου, Σύμβουλος Στρες, επιστημονική συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Σήμερα, η σεξουαλική συμπεριφορά φαίνεται να συμπεριλαμβάνει πολλές διαφορετικές ψυχολογικές, κοινωνικές, πολιτιστικές ακόμη και θρησκευτικές έννοιες. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει μόνο ένας και βασικός λόγος που οι άνθρωποι αναζητούν το σεξ: Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΣΕΞ.

 Πολλοί εμπειρογνώμονες  υποστηρίζουν ότι είμαστε προγραμματισμένοι στο να κάνουμε σεξ.  Αν ζητήσεις από τον άνθρωπο να μην κάνει σεξ είναι σαν να του ζητάς να μην φάει. Ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος προς αυτή την συμπεριφορά. Η ιδέα ότι οι άνθρωποι είναι προγραμματισμένοι για το σεξ αντανακλά μια εξελικτική προοπτική: η επιθυμία για σεξουαλικές σχέσεις προωθεί την επιβίωση του ανθρώπινου είδους.

Οι εξελικτικοί ψυχολόγοι επισημαίνουν ότι η επιθυμία για σεξ είναι «προγραμματισμένη» προκειμένου να προωθηθεί η επιβίωση των ειδών.

Οι κοινωνιολόγοι εστιάζουν στους πολιτιστικούς και προσωπικούς λόγους που οι άνθρωπου επιδιώκουν (ή αποφεύγουν) το σεξ.

Ποιο είναι το κίνητρό σας;

Γιατί ζητάτε σεξ; Τα κίνητρα γενικά εμπίπτουν σε τέσσερις κύριες κατηγορίες, σύμφωνα με τους ψυχολόγους στο Austin, οι οποίοι μελέτησαν την σεξουαλική συμπεριφορά και τις εμπειρίες σε πάνω από 1500 φοιτητές.

Φυσικοί λόγοι: Ευχαρίστηση, ανακούφιση από το στρες, άσκηση, σεξουαλική περιέργεια ή έλξη σε ένα πρόσωπο.

Ιδιοτέλεια: Αναπαραγωγή, βελτίωση κοινωνικής θέσης (πχ δημοσιότητα) ή εκδίκηση

Συναισθηματικοί λόγοι: αγάπη, δέσμευση και ευγνωμοσύνη.

Ανασφάλεια: Για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, για να μην απιστήσει ο σύντροφος, λόγω της αίσθηση του «καθήκοντος» ή λόγω πίεσης από τον/την σύντροφο

Η κατανόηση του γιατί οι άνθρωποι αναζητούν σεξ δεν είναι πάντα μια απλή υπόθεση. Στις περισσότερες μελέτες συμμετέχουν φοιτητές, με αποτέλεσμα να μην έχουν «προλάβει» δεσμευτούν σε μακροχρόνιες σχέσεις και να βρίσκονται στη διαδικασία της ανακάλυψης της σεξουαλικότητά τους. Οι απαντήσεις τους στο «γιατί κάνετε σεξ» είναι συχνά σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη με την εικόνα του εαυτού τους και τις κοινωνικές τους σχέσεις, κάτι που μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο η κατανόηση αυτών των διαφορών ως προς τα κίνητρα είναι πολύ σημαντική. Μας βοηθά να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στη σεξουαλική ζωή και πως θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις σεξουαλικές διαταραχές. Μια τέτοια γνώση μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού.

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα