Η ερώτηση για τα χλαμύδια και το σεξ που δεν θες να είναι θετική!

Ένα από τα συχνότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι τα χλαμύδια. Προσβάλλουν σχεδόν 131 εκατομμύρια ανθρώπους ηλικίας 15 – 49 ετών, δηλαδή το 3,1% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Μάλιστα, οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άνδρες (3,8% έναντι 2,5% αντίστοιχα), σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Είναι μεταδιδόμενη λοίμωξη και αποτελεί ζήτημα υγείας και για τους άνδρες και για τις γυναίκες.

Τι είναι τα χλαμύδια;

Τα χλαμύδια οφείλονται στο βακτήριο Chlamydia trachomatis. Δίχως θεραπεία, τα χλαμύδια μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές, μόνιμες βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας, καθιστώντας δύσκολη έως αδύνατη μια μελλοντική εγκυμοσύνη.

Μπορεί επίσης να προκαλέσουν έκτοπη εγκυμοσύνη, κατά την οποία το έμβρυο αναπτύσσεται εκτός μήτρας (συχνά μέσα στη σάλπιγγα).

Πώς μεταδίδονται;

Μπορεί να μεταδοθούν με το σεξ (κολπικό, στοματικό, πρωκτικό) με μολυσμένο άτομο ή από την έγκυο στο μωρό της στη διάρκεια του τοκετού.

Αν ο ερωτικός σύντροφος είναι μολυσμένος, μπορεί να μεταδώσει το βακτήριο ακόμα κι αν δεν εκσπερματίσει.

Μπορώ να «κολλήσω» ξανά;

Αν είχατε χλαμύδια και κάνατε επιτυχημένη θεραπεία στο παρελθόν, μπορεί να ξαναμολυνθείτε αν κάνετε σεξ χωρίς προφυλάξεις με μολυσμένο άτομο.

Πάντως, οποιοσδήποτε κάνει σεξ χωρίς προφυλάξεις κινδυνεύει να μολυνθεί. Εξάλλου, οι νέοι κινδυνεύουν περισσότερο, εξαιτίας των πιο ριψοκίνδυνων συμπεριφορών που υιοθετούν αλλά και ορμονικών παραγόντων.

Πώς μπορώ να μειώσω τον κίνδυνο που διατρέχω;

Θεωρητικά, ο μόνος σίγουρος τρόπος είναι η πλήρης αποφυγή του σεξ, αλλά αυτό είναι πρακτικά ανέφικτο. Για τα σεξουαλικώς ενεργά άτομα, η χρήση προφυλακτικού με σωστό τρόπο σε κάθε σεξουαλική επαφή (κολπική, στοματική, πρωκτική) είναι η επόμενη καλύτερη επιλογή. Και η τρίτη είναι η διατήρηση μακροχρόνιας, μονογαμικής σχέσης (αμφίδρομα) με μη μολυσμένο άτομο.

Πηγή: www.onmed.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Το πλεονέκτημα του one night stand που (ίσως) δεν γνωρίζατε!

Γιατί μια γυναίκα μπορεί να βαρεθεί το σεξ με τον άνδρα της;

Ποια είναι η πιο συχνή σεξουαλική φαντασίωση των γυναικών;

Πότε ο πόνος την ώρα του σεξ είναι σημάδι για να πας στον γιατρό;

Γιατί μια γυναίκα ντρέπεται για το σώμα της όταν κάνει σεξ;

Φοβάσαι να… δοκιμάσεις νέα πράγματα; Έτσι θα αποκτήσεις ερωτική αυτοπεποίθηση

Σχετικά άρθρα