Όταν το παιδί δεν τρώει καθόλου κρέας

<p style="text-align: justify;">Από την επιστημονική ομάδα του διατροφολόγου Αναστάσοιου Παπαλαζάρου – Η διατροφή του Παιδιού</p>
<p style="text-align: justify;">Το παιδί σας <strong>ακολουθεί</strong>σχεδόν <strong>φυτοφαγική</strong> <strong>δίαιτα</strong>. Μία τέτοιου είδους διατροφή έχει αρκετά πλεονεκτήματα, καθώς είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, υψηλή σε φυτικές ίνες και σύνθετους<strong>υδατάνθρακες</strong>, ενώ δεν επιβαρύνει τον οργανισμό της με τις<strong>ανεπιθύμητες</strong> παρενέργειες της<strong>υπερκατανάλωσης</strong> κόκκινου κρέατος (καρδιαγγειακά, παχυσαρκία, ακόμα και καρκίνο σύμφωνα με μελέτες).</p>
<p style="text-align: justify;">Παρόλα αυτά, σε ένα τέτοιου είδους <strong>διαιτολόγιο</strong>, μπορεί να παρουσιαστούν ελλείψεις που <strong>αφορούν</strong> ιδιαίτερα το σίδηρο, τη <strong>βιταμίνη Β12</strong> και τις πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, <strong>ιδιαίτερα</strong> σε παιδιά και εφήβους που βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης. Πρέπει λοιπόν να τηρήσετε κάποιες βασικές <strong>αρχές</strong> της <strong>φυτοφαγικής</strong><strong>διατροφής</strong>, ώστε να μην υπολείπεται η διατροφή της σε <strong>θρεπτικά</strong> <strong>συστατικά</strong>.</p>
<p style="text-align: justify;">Είναι σημαντικό το παιδί να τρώει <strong>τουλάχιστον</strong> <strong>2</strong> <strong>φορές</strong> την εβδομάδα όσπρια τα οποία θα συνδυάζει μαζί με<strong>δημητριακά</strong> όπως ρύζι ή ψωμί ολικής άλεσης, ώστε να <strong>παίρνει</strong> <strong>πρωτεΐνες</strong> υψηλής βιολογικής αξίας παρόμοιες με αυτές του κρέατος. Το αυγό και το τυρί είναι επίσης καλές πηγές πρωτεΐνης υψηλής <strong>βιολογικής</strong> <strong>αξίας</strong>.</p>
<p style="text-align: justify;">Όσον αφορά το <strong>σίδηρο</strong>, κάποια φυτικά τρόφιμα περιέχουν ποσότητες σιδήρου. Τέτοια είναι τα <strong>φασόλια</strong> και οι φακές, οι λιαστές ντομάτες και τα <strong>αποξηραμένα</strong> φρούτα, τα δημητριακά πρωινού όπως η βρώμη και τα<strong>δημητριακά</strong> ολικής άλεσης. Σίδηρος υπάρχει, έστω και σε μικρές ποσότητες, ακόμα και σε κάποια<strong>καρυκεύματα</strong> όπως το πιπέρι και μερικά <strong>αποξηραμένα</strong> βότανα (μαϊντανός, δυόσμος, θυμάρι), καθώς και στο σουσάμι, τον πασατέμπο και τους ηλιόσπορους. Παρόλα αυτά, ο σίδηρος που περιέχεται σε φυτικές τροφές δεν <strong>απορροφάται</strong> από το σώμα μας σε μεγάλο ποσοστό. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να ακολουθείτε κάποιες βασικές διατροφικές αρχές προκειμένου να αυξήσετε όσο το <strong>δυνατόν</strong> <strong>περισσότερο</strong> την απορρόφησή του. <strong>Φροντίστε</strong> λοιπόν να μη συνδυάζετε τις φυτικές πηγές σιδήρου με <strong>γαλακτοκομικά</strong> στο ίδιο γεύμα, καθώς μειώνεται η απορρόφησή του. Στην περίπτωση αυτή τα <strong>γαλακτοκομικά</strong> μπορεί να τα καταναλώνει 2 ώρες περίπου πριν ή μετά το γεύμα. Αντίθετα, καλό θα ήταν τα τρόφιμα αυτά να <strong>καταναλώνονται</strong> μαζί με πηγές βιταμίνης C, όπως ένα <strong>ποτήρι</strong> <strong>100% φυσικός χυμός</strong> πορτοκάλι, ή το στυμμένο λεμόνι, ώστε να βοηθούμε στην αύξηση της <strong>βιοδιαθεσιμότητας</strong> του σιδήρου.</p>
<p style="text-align: justify;">Η <strong>Βιταμίνη Β12</strong> είναι απαραίτητη για την παραγωγή των <strong>ερυθρών</strong> αιμοσφαιρίων του αίματος που με την αιμοσφαιρίνη μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο το σώμα, ενώ παράλληλα <strong>διαδραματίζει</strong> σημαντικό ρόλο στο νευρικό σύστημα, <strong>συμβάλλει</strong> στην <strong>απορρόφηση</strong> του σιδήρου από τα <strong>φυτικά</strong> τρόφιμα, ενώ η <strong>έλλειψή</strong> της μπορεί να προκαλέσει αναιμία και <strong>νευρολογικά</strong> προβλήματα. Επειδή υπάρχει στα τρόφιμα <strong>ζωικής</strong> <strong>προέλευσης</strong>, για την επαρκή πρόσληψή της είναι απαραίτητη η κατανάλωση τροφίμων όπως το αυγό, τα τυριά, τα <strong>ψάρια</strong>, τα θαλασσινά, καθώς και τα σκουρόχρωμα μέρη των πουλερικών.</p>
<p style="text-align: justify;">Τέλος, μη <strong>ξεχνάτε</strong> ότι η επαρκής πρόσληψη σιδήρου και Β12 είναι απαραίτητη ιδιαίτερα στα νεαρά κορίτσια και τις <strong>γυναίκες</strong> σε αναπαραγωγική <strong>ηλικία</strong>. Στην περίπτωση λοιπόν που η κόρη σας αποκλείσει και άλλα<strong>ζωικής</strong> <strong>προέλευσης</strong> τρόφιμα από τη διατροφή της, ή εξακολουθεί να νιώθει συνεχώς κουρασμένη, θα πρέπει<strong>οπωσδήποτε</strong> να <strong>συμβουλευθείτε</strong> το γιατρό ή/και το διαιτολόγο σας για το <strong>ενδεχόμενο</strong> λήψης κάποιου<strong>συμπληρώματος</strong>.</p>
<p style="text-align: justify;"> </p>

Σχετικά άρθρα