Έξι απλοί τρόποι να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο thumbnail
Οι μισές περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου θα μπορούσαν να προληφθούν αν ακολουθούσαμε έξι απλές συμβουλές για τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης της συγκεκριμένης κακοήθειας, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Έξι απλοί τρόποι να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο

Οι μισές περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου θα μπορούσαν να προληφθούν αν ακολουθούσαμε έξι απλές συμβουλές για τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης της συγκεκριμένης κακοήθειας, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η δεύτερη αιτία θανάτου και ο τρίτος συχνότερος καρκίνος στον δυτικό κόσμος, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα του Καρκίνου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν έξι αποδεδειγμένοι τρόποι που όλοι μπορούμε να υιοθετήσουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο παχύ έντερο.

Αυτοί είναι:

-Να διατηρούμε υγιές σωματικό βάρος και να τηρούμε υπό έλεγχο το κοιλιακό λίπος, παράγοντας που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο νόσησης ανεξαρτήτως σωματικού βάρους.
-Να γυμναζόμαστε τακτικά.
-Να τρώμε άφθονες φυτικές ίνες. Για κάθε 10 γραμμάρια φυτικών ινών στην καθημερινή μας διατροφή, μειώνουμε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 10%.
-Να μειώσουμε την κατανάλωση των επεξεργασμένων κρεάτων, καθώς μισό κιλό επεξεργασμένο κρέας διπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο.
-Να αποφεύγουμε ή να περιορίζουμε την κατανάλωση του αλκοόλ σε όχι περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και όχι πάνω από ένα για τις γυναίκες.
-Να προσθέτουμε σκόρδο στη διατροφή μας, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο.

Τέλος, οι επιστήμονες υπενθυμίζουν ότι στην ηλικία των 50 ετών θα πρέπει να κάνουμε μια προληπτική κολονοσκόπηση, καθώς μπορεί έγκαιρα να εντοπίσει ύποπτες αλλοιώσεις ή συμπτώματα. Ο προληπτικός έλεγχος μπορεί να συντελέσει στον έγκαιρο εντοπισμό της νόσου σε στάδιο που να είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί. Η κολονοσκόπηση σε περίπτωση μη παθολογικών ευρημάτων μπορεί να επαναλαμβάνεται ανά πενταετία ή σύμφωνα με το ιατρικό ιστορικό κάθε ατόμου.


health.in.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X