Ποιες είναι οι πιο οικονομικές λύσεις για θέρμανση;

Αν το καλοριφέρ και το παραδοσιακό τζάκι είναι οι μόνοι τρόποι που μπορείτε να σκεφτείτε για να ζεστάνετε το σπίτι σας, τότε δώστε προσοχή!

Εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης με βάση πηγές θερμότητας ηλεκτρικού ρεύματος ή ανανεώσιμης ενέργειας έχουν γίνει φέτος- με την τιμή του πετρελαίου να έχει φτάσει στα ύψη- πιο περιζήτητες από ποτέ. Μπορεί το κόστος αγοράς τους αρχικά να σας αποθαρρύνει, ωστόσο γρήγορα κάνουν απόσβεση των χρημάτων που θα δαπανήσετε και θα σας ζεσταίνουν για χρόνια χωρίς να είναι απαραίτητη η ετήσια συντήρηση όπως για τον καυστήρα του καλοριφέρ σας.

Τα ενεργειακά τζάκια για παράδειγμα, καταναλώνουν πολύ λιγότερα ξύλα από ό,τι τα παραδοσιακά, αποδίδουν πολλαπλάσια θερμότητα και οι τιμές τους ξεκινούν από τα 500 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που θέλετε να μετατρέψετε το χτιστό σας τζάκι σε ενεργειακό θα πρέπει να γνωρίζετε πως το μέσο κόστος κινείται στις 3000 ευρώ. Αρκετά οικονομικότερη είναι η αγορά ηλεκτρικού αερόθερμου που το κόστος του κυμαίνεται από 20-80 ευρώ αλλά η απόδοσή του αφορά μικρούς χώρους.

Το πέλλετ (συμπιεσμένα κομματάκια ξύλου σε μέγεθος ξηρών καρπών) είναι μία πολύ οικονομική πρόταση. Το μέσο κόστος μία σόμπας πέλλετ κυμαίνεται στα 1200 ευρώ, ενώ οι τιμές των καυστήρων πέλλετ κινούνται από τις 1700 μέχρι τις 4000 ευρώ .Οι καυστήρες είναι οικονομικότεροι στην λειτουργία τους από άλλες συσκευές που καίνε ξύλινο υλικό και πολύ πιο απλές, ενώ τα περισσότερα μοντέλα έχουν τουλάχιστον δύο λειτουργίες καύσης.

Ο λέβητας ιόντων είναι μία πολύ νέα και πολύ οικονομική πρόταση στα πλαίσια των εναλλακτικών μορφών θέρμανσης. Χρησιμοποιεί το ρεύμα ως πηγή ενέργειας και μπορεί να συνδεθεί με οποιαδήποτε υπάρχουσα εγκατάσταση, ενώ οι τιμές ξεκινούν από τα 400 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσουν τα 1000€. Τα υπέρυθρα πάνελ είναι μία τεχνολογία που στοχεύει στην απευθείας θέρμανση ανθρώπων και αντικειμένων και οι τιμές των σωμάτων ξεκινούν από τα 250€ και μπορεί να φτάσουν στα 600€ ανάλογα με το μέγεθος τους. Το τυπωμένο φιλμ που βρίσκεται στο εσωτερικό των σωμάτων μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε θερμότητα κι εκπέμπονται υπέρυθρα κύματα.

Μία ακόμη εναλλακτική μορφή θέρμανσης είναι ο ηλεκτρικός λέβητας που προσφέρει μέγιστη ενεργειακή απόδοση και οι τιμές ξεκινούν από τα 1200€. Οι αντλίες θερμότητας αέρα-νερού ή νερού-νερού είναι μία απόλυτα οικολογική λύση που φροντίζει να έχετε ζεστασιά τον χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι με τιμές που ξεκινούν από τα 2000 ευρώ. Οι αντλίες θερμότητας χάρη στο σύστημα inverter καταναλώνουν μόνο την απαιτούμενη ενέργεια και δεν επιβαρύνουν περισσότερο την τσέπη σας.

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα