Έχεις κλείσει ραντεβού στον οδοντίατρο; Δες τι πρέπει να προσέξεις λόγω κορωνοϊού!

Οδηγίες προς τους ασθενείς και τους οδοντιάτρους εξέδωσε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία για την επόμενη μέρα και τη σταδιακή επαναλειτουργία των οδοντιατρείων.

Σύμφωνα με την ΕΟΟ, οι οδοντίατροι μπορούν να επανέλθουν στην πλήρη εκτέλεση των θεραπευτικών οδοντιατρικών πράξεων, λαμβάνοντας βέβαια όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού.

Ανά μια ώρα τα ραντεβού

Οι οδηγίες της ΕΟΟ αναφέρουν ότι τα ραντεβού πρέπει να είναι τουλάχιστον ανά μια ώρα και η οδηγία αυτή θα πρέπει να τηρείται αυστηρά. Έτσι, τα ραντεβού στα οδοντιατρεία θα είναι αραιά και έπειτα από κάθε ασθενή θα γίνεται σχολαστική απολύμανση σε όλες τις επιφάνειες του οδοντιατρείου.

Ο οδοντίατρος θα χρησιμοποιεί όλα τα μέτρα προστασίας (μάσκες, ποδονάρια) ανάλογα με την οδοντιατρική πράξη και θα τηρεί αυστηρά όλα τα μέτρα πρόληψης για τη μη διασπορά του ιού προς όφελος των ασθενών.

Οι ερωτήσεις που πρέπει να γίνονται στον ασθενή πριν τη συνάντηση

Μάλιστα ο ασθενής θα ερωτάται τηλεφωνικά πριν από το ραντεβού: αν έχει κάνει πρόσφατα εξέταση για κορωνοϊό και ποιο ήταν το αποτέλεσμα, αν βρίσκεται σε καραντίνα ο ίδιος ή άλλα μέλη της οικογένειάς του και αν ναι, πριν από πόσο χρονικό διάστημα και αν έχει τις τελευταίες τρεις μέρες κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, πυρετό, πονοκέφαλο ή φαρυγγαλγία.

Αν απαντηθεί ναι σε κάποια από τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε το ραντεβού στον οδοντίατρο μετακινείται για μετά από δύο εβδομάδες τουλάχιστον.

Τι να κάνει ο ασθενής μόλις μπει στο οδοντιατρείο;

Η είσοδος στο οδοντιατρείο θα γίνεται χωρίς συνοδό, με εξαίρεση τα μικρά παιδιά όπου θα επιτρέπεται μόνο ένας συνοδός, ενώ είναι υποχρεωτικό να φορούν μάσκα μιας χρήσης όταν εισέρχονται στο χώρο αναμονής και να απολυμαίνουν τα χέρια τους με απολυμαντικό υγρό. Παράλληλα πρέπει να αποφεύγεται ο χαιρετισμός με σωματική επαφή.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η ψυχολογία της ανθρώπινης επαφής. Η καραντίνα κλόνισε ή… βοήθησε τη σχέση σου;

#μένουμεασφαλείς. Πώς να φτιάξω μάσκα μόνη μου στο σπίτι; Βήμα προς βήμα η διαδικασία!

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα