5 μυστικά για υγιές και λαμπερό δέρμα thumbnail
Άντρες και γυναίκες αναζητούν με αγωνία το ελιξίριο της νεότητας και καταφεύγουν σε πάσης φύσεως θεραπείες για να αποκτήσουν δέρμα λαμπερό και νεανικό. Ωστόσο, η πολύωρη έκθεση στον ήλιο, οι συνθήκες ζωής στην πόλη και οι διατροφικές μας συνήθειες κάνουν την προσπάθεια αυτή δύσκολη. Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, ούτε η αγορά εξειδικευμένων προϊόντων θα σας κάνει μεμιάς 20 χρόνια νεότερη.

5 μυστικά για υγιές και λαμπερό δέρμα


Άντρες και γυναίκες αναζητούν με αγωνία το ελιξίριο της νεότητας και καταφεύγουν σε πάσης φύσεως θεραπείες για να αποκτήσουν δέρμα λαμπερό και νεανικό. Ωστόσο, η πολύωρη έκθεση στον ήλιο, οι συνθήκες ζωής στην πόλη και οι διατροφικές μας συνήθειες κάνουν την προσπάθεια αυτή δύσκολη. Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, ούτε η αγορά εξειδικευμένων προϊόντων θα σας κάνει μεμιάς 20 χρόνια νεότερη.

Από την άλλη, ακόμα και αν δεν έχετε αρκετό χρόνο να διαθέσετε για την περιποίηση του δέρματός σας ή βρίσκετε τη χρήση εξειδικευμένων προϊόντων πολύ ακριβή, υπάρχουν κάποιες απλές και βασικές συμβουλές που μπορούν να κάνουν το δέρμα σας πιο λαμπερό και υγιές.


Μην ξεχνάτε ότι είναι πολύ πιο εύκολο να διατηρήσετε μακροχρόνια το δέρμα σας σε καλή κατάσταση, παρά να φροντίσετε εκ των υστέρων να επαναφέρετε την όψη του.

Απλές, καθημερινές κινήσεις που μπορείτε να κάνετε για να φροντίσετε το δέρμα σας:

Προστατευθείτε από το ήλιο: η υπερέκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί ρυτίδες, για να μην αναφερθούμε στον κίνδυνο του καρκίνου του δέρματος. Οι κινήσεις για προστασία του δέρματός σας από τον ήλιο είναι απλές. Χρησιμοποιήστε αντιηλιακό, ακόμα και το χειμώνα και μάλιστα με υψηλό δείκτη προστασίας. Για το πρόσωπο, επιλέξτε κάποιο εξειδικευμένο προϊόν, κατάλληλο για τον τύπο του δέρματός σας. Επίσης, το καλοκαίρι μην κάθεστε στον ήλιο πολλές ώρες αλλά προτιμήστε μια καλή σκιά, ενώ εξίσου σημαντικό είναι να έχετε καλυμμένο το σώμα όσο γίνεται.

Μην καπνίζετε: το κάπνισμα, εκτός από τις πολλές επιπτώσεις που έχει στην υγεία σας, συμβάλει καθοριστικά στη γήρανση του δέρματος και την εμφάνιση ρυτίδων (συμβάλλει στην απελευθέρωση ελεύθερων ριζών και προκαλεί οξείδωση στο δέρμα).

Φροντίστε καθημερινά το δέρμα σας, χωρίς όμως υπερβολές. Αποφύγετε το πολύ ζεστό και μεγάλης διάρκειας μπάνιο, επιλέξτε με προσοχή το σαπούνι και το σαμπουάν που χρησιμοποιείτε και ενυδατώστε το δέρμα σας (με το κατάλληλο για τον τύπο δέρματός σας ενυδατικό προϊόν).

Δώστε προσοχή στη διατροφή σας: φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, καθαρή πρωτεΐνη και βέβαια πολλά υγρά και νερό είναι στοιχεία που θα πρέπει να έχετε στη διατροφή σας. Τα προϊόντα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, πιπεριές, λαχανικά, μπρόκολο) προσφέρουν λαμπερό δέρμα, η βιταμίνη E (αμύγδαλα, ελαιόλαδο, κολοκύθι) συνδέεται με την προστασία από τον ήλιο, ενώ η επαρκής λήψη βιταμίνης B και D προτείνεται για καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και περισσότερο ανθεκτικό δέρμα.

Κάντε τις σωστές επιλογές σε προϊόντα περιποίησης: επιλέξτε ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας. Αποφύγετε προϊόντα με αρωματικά έλαια  καθώς συνδέονται με αλλεργίες και άλλες ανεπιθύμητες αντιδράσεις του δέρματος ενώ από τις ενυδατικές κρέμες, προτιμήστε αυτές που βασίζονται σε φυτικές ενυδατικές ουσίες και αντιοξειδωτικά.

Σε αυτές τις απλές συμβουλές, αξίζει να προσθέσουμε και μερικούς παράγοντες που είναι δύσκολο να ελεγχθούν, έχει όμως αποδειχθεί ότι συνδέονται με την υγεία και την εικόνα του δέρματός μας: το άγχος, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, αλλά και η έλλειψη ύπνου (ή ο ανήσυχος ύπνος) παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Φυσικά, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι πιο πάνω συμβουλές δεν είναι πάντα επαρκείς. Αλλεργίες, ακμή, δερματολογικές παθήσεις, ευαίσθητο δέρμα και πολλές ακόμα περιπτώσεις απαιτούν πιο προσεκτική και επιστημονική προσέγγιση και στο σημείο αυτό οι συμβουλές ενός ειδικού δερματολόγου είναι η κατάλληλη λύση.

* Η Μαγδαληνή Βόγκα, είναι Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1999 ασχολείται και με την Αισθητική Ιατρική στον τομέα του προσώπου και του σώματος.health.in.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X