Τι αλλάζει στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων;

Απαντά ο φοροτεχνικός, Ορέστης Σεϊμένης:

Οι αντικειμενικές αξίες  εδώ και πολλά χρόνια σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας δεν έχουν αντικειμενικό προσδιορισμό. Σε αυτές τις περιοχές λοιπόν, σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών να  διευρύνει τις αντικειμενικές αξίες. Μιλάμε και για περιοχές αγροτικές και κοντινές στα αστικά κέντρα. Δηλαδή, οι αγροτικές περιοχές γύρω από  την πόλη των Ιωαννίνων για παράδειγμα σιγά σιγά θα ενταχθούν  στον αντικειμενικό προσανατολισμό. Είναι όμως και τα εκτός σχεδίου.

-Θα ληφθούν υπόψην οι πραγματικές, εμπορικές αξίες των ακινήτων;

Οι εμπορικές αξίες των ακινήτων, έχουν πέσει και σε πολλές περιπτώσεις  είναι χαμηλότερες από τις αντικειμενικές. Επομένως, εδώ τώρα, πρέπει να το λάβει υπόψιν αυτό το κράτος όχι μόνο όταν αυξάνονται οι τιμές αλλά και όταν μειώνονται, να μειώνει το ποσό του φόρου το οποίο να απολογείται σε μικρότερο ποσό.

-Ένα παράδειγμα αριθμητικό;

Στο Αιγάλεω ας πούμε ένα ακίνητο των 200.000 ευρώ μπορεί να μην πωλείται ούτε με 150.000 ευρώ, δεν υπάρχει αγορά σε αυτή την περιοχή όπως και σε πολλές άλλες. Γιατί δεν υπάρχουν τώρα πια και οι τράπεζες για να δανειοδοτήσουν τις αγοροπωλησίες αυτές. Αν είχαμε 1.500 ευρώ  αντικειμενική αξία, η εμπορική αξία μπορεί να είναι και 1.300 και 1.100 μπορεί να είναι και 900!

-Θα μπουν καινούργιοι φόροι στις μεταβιβάσεις ακινήτων;

Το κράτος ετοιμάζεται να βάλει 2 φόρους οι οποίοι θα υπολογίζονται μέσα από την αντικειμενική αξία. Η μία είναι ο φόρος μεταβιβάσεως που θα την πληρώνει ο αγοραστής και η άλλη είναι ο φόρος υπεραξίας που θα την πληρώνει ο πωλητής. Ο πωλητής δεν θα πληρώνει την αξία του σπιτιού αλλά την διαφορά των 2 αξιών της τιμής κτίσεως και της τιμής πώλησης. Με τις αντικειμενικές αξίες αν τις αυξήσουν θα επηρεαστούν όλες οι τιμές. Θα επηρεαστούν ο φόρος μεταβιβάσεως, τα βιβλία του συμβολαιογράφου, η τιμή του μεσίτη. Γιατί όλα αυτά υπολογίζονται στην αντικειμενική αξία. Θα είναι άδικος ο φόρος αν καταλήξουμε να τον δίνουμε για ψεύτικη αξία ακινήτων που δεν είναι η εμπορική  τους αξία, δηλαδή.

-Με τα αγροτεμάχια τι θα γίνει;

Τα αγροτεμάχια δεν έχουν υποτιμηθεί στο Ε9  και θα προσπαθήσουν τώρα, να τα βάλουν σε αξία για να δημιουργήσουν το φόρο ακίνητης περιουσίας ο οποίος θα φτάνει  μέχρι το 2%, 3% ανάλογα την περίπτωση της ακίνητης περιουσίας. Και βέβαια, τα αγροτεμάχια, τα πιο πολλά δεν έχουν καμία αξία. Ένα αγροτεμάχιο που είναι στα βουνά και στα λαγκάδια που δε φέρει κανένα εισόδημα στον ιδιοκτήτη του, τι να το κάνεις; Κατά τη γνώμη μου, σε όλους τους φόρους αυτούς το κράτος πρέπει να βάλει κριτήρια. Αν έχει κάποιος εισόδημα κάτω από 12.000 ας πούμε, αν έχει 15 αγροτεμάχια που να τα έχει κληρονομήσει από το παππού του δεν πρέπει φορολογείται. Αν είναι ανήλικος και τα έχει κληρονομήσει, πάλι δεν πρέπει. Μιλώ για τις ανήμπορες κατηγορίες. Στο τέλος, θα φτάσουμε να μη μπορούν να πληρώσουν, να μην πληρώνει κανείς.

Σχετικά άρθρα