«Τώρα που όλα έχουν καταρρεύσει, είμαι συνέχεια στο σπίτι… Πώς θα βρω ένα στήριγμα;»

Ξέρω πως όλοι είμαστε στην ίδια συνθήκη. Και με εκνευρίζει που κάποιοι το εκμεταλλεύονται και κάνουν ό,τι θέλουν ενώ υπάρχουν οδηγίες, ξεκάθαρες οδηγίες.

Τώρα που όλα έχουν καταρρεύσει λοιπόν, και είμαι μόνος στο σπίτι χωρίς δουλειά και χωρίς να μπορώ να δω τους φίλους και τους αγαπημένους μου, πώς θα βρω ένα στήριγμα να με κρατήσει και να τα καταφέρω;

Στο ερώτημα απάντησε η Ψυχολόγος & Ψυχοθεραπεύτρια Μαρία – Ελένη Γραμματικοπούλου

Οι μέρες που διανύουμε είναι εξαιρετικά δύσκολες, με το άγχος και τον φόβο να κυριαρχούν. Συνεπώς, είναι απόλυτα λογικό να νιώθουμε όλοι μια ανασφάλεια για το πότε θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας και στις συνήθειές μας.

Δεν πρέπει όμως, να ξεχνάμε ότι είναι μια προσωρινή κατάσταση που κάποια στιγμή θα τελειώσει. Το σημαντικότερο και για εσάς και για όσους βιώνουν την κατάσταση με αυτό τον τρόπο είναι να μπορέσετε να κάνετε από το σπίτι ό,τι κάνατε και πριν, αλλά και να βρείτε καινούργια ενδιαφέροντα προσαρμοσμένα πάντα στις παρούσες συνθήκες.

Τρόποι για να δημιουργήσεις μια νέα καθημερινότητα

Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να ξεκινήσετε δουλειές του σπιτιού που πριν δεν προλαβαίνατε λόγω φορτωμένου προγράμματος, να ξεκινήσετε μια σειρά, να διαβάσετε ένα βιβλίο, και φυσικά να επικοινωνείτε όσο πιο συχνά μπορείτε με τους συγγενείς και τους φίλους σας.

Με τις παροχές που προσφέρει το διαδίκτυο, είναι πολύ εύκολο να μειωθούν οι αποστάσεις και να μπορέσουμε να δούμε αλλά και να ακούσουμε τους αγαπημένους μας όσο μακριά κι αν βρίσκονται. Το ότι δεν μπορείτε να τους δείτε από κοντά, να κάνετε βόλτες και συζητήσεις όπως πριν, είναι αφενός κάτι προσωρινό και αφετέρου δεν σημαίνει πως μετά τη λήξη δεν θα είναι εκεί και πάλι για εσάς.

Είναι μια πρωτόγνωρη μα προσωρινή κατάσταση

Όλο αυτό το συναίσθημα της κατάρρευσης λοιπόν, είναι φυσιολογικό και ανθρώπινο, μα καλό θα ήταν να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση που θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό που μπορούμε όλοι για να κρατήσεις όσο το δυνατόν λιγότερο.

Σίγουρα κάποιοι αρνούνται να συμμορφωθούν στους περιορισμούς και έχετε δίκιο να θυμώνετε, θέλουμε όμως να πιστεύουμε ότι είναι ένα μικρό ποσοστό και όχι η πλειονότητα των ανθρώπων.

Μαρία – Ελένη Γραμματικοπούλου
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Απόφοιτος Παντείου
Facebook: Marilenagrammatikopoulou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Ο κορωνοϊός αγχώνει τους γονείς μου… Πώς να τους βοηθήσουμε εγώ και τα αδέρφια μου;»

«Πώς να διαχειριστώ το ότι δίνω Πανελλήνιες και έχω απίστευτο άγχος λόγω του κορωνοϊού; Έχω… φρικάρει!»

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα