Έρευνα σοκ: Γιατί είναι επικίνδυνα τα «κατσαρά» λαχανικά, kale, μπρόκολο, κουνουπίδι thumbnail
Απορροφούν βαρέα μέταλλα

Έρευνα σοκ: Γιατί είναι επικίνδυνα τα «κατσαρά» λαχανικά, kale, μπρόκολο, κουνουπίδι

Το χαρακτηρίζουν ως υπερτροφή των λαχανικών, μιας και είναι πλούσιο σε μια σειρά από θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το κάλιο και αντιοξειδωτικά. Είναι, όμως, το κάλε, πραγματικά ωφέλιμο;


Ενα ένοχο μυστικό κρύβεται πίσω από αυτή την υπερτροφή, καθώς φαίνεται πως έχει επικίνδυνα επίπεδα βαρέων μετάλλων.


Σε πρόσφατη μελέτη, ο μοριακός βιολόγος Ερνι Χάμπαρνρτ διαπίστωσε πως το τα «κατσαρά» λαχανικά, όπως το κάλε, το μπρόκολο, το κουνουπίδι κ.τ.λ, είναι υπέρ-συσσωρευτές βαρέων μετάλλων, όπως το θάλλιο και το καίσιο. Ιχνη νικελίου, μολύβδου, καδμίου, αλουμινίου και αρσενικού είναι επίσης κοινά σε χόρτα.


«Αν έχουν απομείνει στο έδαφος, τα φυλλώδη λαχανικά το απορροφούν», αναφέρει στο περιοδικό Craftmanship.


Το θάλλιο είναι κοινό συστατικό των ποντικοφάρμακων. Είναι άγευστο, άοσμο και σχεδόν άχρωμο. Αυξημένες ποσότητες του μετάλλου στον οργανισμό προκαλούν κόπωση, καρδιακή αρρυθμία, νευρολογικά προβλήματα και απώλεια μαλλιών. Ωστόσο, ασθενείς, που είχαν στο σώμα τους θάλλιο, συνέχιζαν να το εμφανίζουν, παρά τις θεραπείες.


«Εάν λάβετε μια μικρή ποσότητα θαλλίου, συν μια μικρή καδμίου, έχετε συσσωρεύσει στον οργανισμό σας μέταλλα, τα οποία μπορούν να σας προκαλέσουν μεγάλη ζημιά. Γίνεται βιοσυσσώρευση», αναφέρει ο επικεφαλής επιστήμονας του Doctors Data, Ντέιβιντ Κουίντ.


Αδιαμφισβήτητα δεν υπάρχει λόγος να βγάλετε το κάλε, ούτε το μπρόκολο από τη ζωή σας (εκτός κι αν είναι διαπιστωμένα βιολογικά).
Πηγή: inews

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X